Behandelingen & onderzoeken Radiologie

Echografie bij kinderen

Een echografie is een onderzoek waarbij een deel van het lichaam in beeld wordt gebracht. Dit gebeurt met behulp van hoogfrequente geluidsgolven (niet hoorbaar) door het bewegen van een geluidskop (een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) over de huid van uw kind.

Via een echografie (echo) kan de arts in het lichaam kijken zonder dat daarvoor een ingreep nodig is. Het onderzoek is niet schadelijk en doet geen pijn.

Voorbereiding

Wat is een echo?

Via een echografie kijkt de arts in het lichaam van uw kind zonder dat daarvoor een ingreep nodig is. Dit gebeurt met behulp van hoogfrequente geluidsgolven (niet hoorbaar) door het bewegen van een geluidskop (een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) over de huid van uw kind.

Het onderzoek is onschadelijk en doet geen pijn. Er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling.

De beelden worden getoond op een beeldscherm waardoor de arts eventuele afwijkingen aan een orgaan of lichaamsdeel kan waarnemen. Lichaamsdelen die goed met een echo kunnen worden onderzocht, zijn de schedel, nieren, blaas, lever, milt, buik, schildklieren en heupen.

Echo van de nieren/blaas

Komt uw kind voor echo van de nieren en de blaas? Laat het dan van te voren extra drinken en na aankomst in het ziekenhuis niet meer plassen (mits uw kind zindelijk is). Om het onderzoek goed te laten verlopen, moet de blaas zo vol mogelijk zijn.

Echo van de lever/ milt/ buik

Komt uw kind voor een echografie van de lever, milt of buik? Dan kan het nodig zijn dat uw kind van tevoren niet eet. Hierover wordt u vooraf geïnformeerd.

Echo van de maag

Komt uw baby voor een echografie van de maag? Dan is het handig om een (leeg) flesje mee te nemen. Dit flesje wordt eventueel tijdens het onderzoek gebruikt om de baby een beetje water te laten drinken.

Wat vertelt u uw kind van tevoren?

  • Hoe het onderzoek verloopt.
  • Hoe lang het duurt.
  • Dat het onderzoek geen pijn doet.
  • Dat hij/zij misschien kan meekijken op het televisiescherm.
  • Dat het tijdens het onderzoek schemerdonker is in de kamer, zodat het beeld op het scherm goed zichtbaar is.
  • Dat hij of zij vertrouwd speelgoed of een (voor)leesboek kan meenemen. Voor een baby is voeding of een speen vaak een goede manier om uw kind rustig te houden.
  • Dat uw kind altijd vragen mag stellen aan de laborant of arts en dat hij/ zij eventueel goed moet aangeven waar hij/ zij pijn heeft, want zo helpt hij de laborant of arts.

Begeleiding

Eén ouder of verzorger kan bij uw kind blijven tijdens het onderzoek. Broertjes of zusjes kunnen niet mee naar binnen. U kunt hen indien nodig naar de kinderspeelplaats brengen.

Kinderwebsite

U kunt samen met uw kind de speciaal voor kinderen ontwikkelde kinderwebsite vooraf bekijken. Op www.antoniuskids.nl kan uw kind op spelenderwijs kennismaken (lezen en luisteren) met ons ziekenhuis en de medewerkers. Verder zijn er fotoverhalen, filmpjes en kleurplaten. De website heeft speciale pagina’s voor kinderen van 0-6 jaar en 6-12 jaar en voor tieners.

Voorbereiding op uw polibezoek

Een goede voorbereiding is voor u en voor ons belangrijk. Ons animatiefilmpje Voorbereiding op uw afspraak bij de polikliniek toont hoe u zich goed voorbereidt op uw afspraak en wat u kunt verwachten van uw afspraak. 

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen onderzoek

Is uw kind verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Duur van het onderzoek

Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel kan het onderzoek 10 tot 20 minuten duren. De radiologisch laborant haalt u en uw kind op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt.

Wijze van onderzoek

In de onderzoekskamer gaat uw kind op een onderzoekstafel liggen. Uw kind hoeft niet al zijn/ haar kleren uit te doen. Alleen de plek die onderzocht wordt, moet even bloot gemaakt worden. De echografist smeert de plek in met een heldere gel die koud kan aanvoelen. Dan wordt met een soort kijker/ geluidskop (een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) over de gel gestreken. Tegelijkertijd verschijnt het lichaamsdeel op een beeldscherm. Als het mogelijk is, kan uw kind op dit scherm meekijken.

Als uw baby voor een echografie van de maag komt, is het soms noodzakelijk om uw baby wat (water) te laten drinken, om de maaguitgang goed in beeld te krijgen. Het onderzoek wordt in enkele gevallen door een tweede onderzoeker nogmaals uitgevoerd. Dit is om verkeerde interpretatie van de beelden te voorkomen.

Na afloop van het onderzoek wordt de gel verwijderd en kan uw kind weer aangekleed worden.

Hoe helpt u uw kind?

  • Probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn, uw kalmte maakt uw kind rustiger.
  • Richt tijdens het onderzoek uw aandacht op uw kind, het heeft uw steun nodig.
  • Leg tijdens de voorbereiding op het onderzoek nogmaals uit wat er gebeurt.
  • Stel gerust vragen aan de arts of laborant als u of uw kind iets niet begrijpt.
  • Neem vertrouwd speelgoed of een (voor)leesboek ter afleiding mee. Voor een baby is voeding of een speen vaak een goede manier om het kind rustig te houden.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Als u of uw kind na het onderzoek vragen heeft dan kunt u die bewaren voor het polibezoek met de behandelend arts als u de uitslag krijgt. Of bij dringende vragen over het onderzoek kunt u uiteraard contact op met de afdeling Radiologie of uw behandelend kinderarts.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. De onderzoeker mag u hierover geen informatie geven. De uitslag van bepaalde onderzoeken kunt u na 2 weken ook inzien in uw eigen dossier via Mijn Antonius.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Code BT 63-O

Terug naar boven