Sterilisatie bij de man


Mogelijkheden sterilisatie in St. Antonius Ziekenhuis

Overweegt u zich te laten steriliseren? Dan bent u bij de polikliniek Urologie van het St. Antonius Ziekenhuis aan het goede adres. Deze ingreep wordt op (bijna) alle locaties van het St. Antonius Ziekenhuis uitgevoerd. U wordt bij ons vakkundig geholpen en kunt na de behandeling altijd bellen met vragen. Voor actuele wachttijden voor de sterilisatie kunt u kijken op de website van ons ziekenhuis onder “wachttijden”. Houdt u er rekening mee dat de wachttijden sterk kunnen variëren.

Sterilisatie

Een sterilisatie bij de man, ook wel vasectomie genoemd, is de meest betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is een kleine ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de testikels (zaadballen) en de prostaat worden onderbroken. De behandeling is meestal poliklinisch, vindt onder plaatselijke verdoving plaats en duurt tien tot vijftien minuten. U kunt bij het St. Antonius Ziekenhuis kiezen voor de standaardbehandeling of voor de zogenaamde Single Visit.

Single Visit

In het St. Antonius Ziekenhuis kunt u ervoor kiezen het eerste polikliniekbezoek te laten vervallen. In plaats daarvan maakt u direct een afspraak voor de behandeling. Zo hoeft u maar één keer naar het ziekenhuis te komen. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

>>Lees hier de voorwaarden...

Vergoeding

Wilt u zeker weten dat uw zorgverzekeraar uw behandeling vergoedt? Dan raden we u aan om dit bij uw zorgverzekeraar na te vragen, voordat u de ingreep inplant. Vergoedt uw verzekeraar de behandeling, dan hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts. Vergoedt uw verzekeraar de sterilisatie niet, dan kunt u bij ons ook zonder verwijzing terecht. De kosten van de behandeling zijn dan voor uw eigen rekening. Hieronder kunt u stap 1 overslaan.

Afspraak inplannen

Om een afspraak in te plannen voor een single visit, doorloopt u de volgende stappen: 

  1. U gaat naar uw huisarts en geeft aan dat u graag een verwijzing wilt voor een sterilisatie.
  2. Hebt u zich nog niet aangemeld voor ‘Mijn Antonius’? Maak dan eerst een account aan voor Mijn Antonius. U ontvangt binnen 2 dagen uw wachtwoord. Met dit wachtwoord kunt u inloggen op Mijn Antonius.
  3. Nadat u zich hebt aangemeld voor Mijn Antonius, belt u de poli Urologie (onder ‘Afspraak maken’ onder aan deze pagina vindt u ons telefoonnummer). U geeft aan ons door dat u een afspraak wilt maken voor een sterilisatie. Waar nodig geeft u ook het ZorgDomein-nummer dat u van uw huisarts hebt ontvangen aan ons door (als u een verwijzing hebt). Wij zetten vervolgens eerst een digitale vragenlijst voor uw klaar in Mijn Antonius.
  4. U vult de digitale vragenlijst in Mijn Antonius in en belt vervolgens opnieuw de poli Urologie om de afspraak voor de sterilisatie in te plannen

Standaardbehandeling

U heeft op de polikliniek een gesprek met de uroloog. Hij stelt u een aantal vragen, doet indien nodig kort onderzoek en geeft uitleg over de behandeling en de gevolgen. Daarna maakt u een afspraak voor de sterilisatie. Deze vindt meestal enkele weken later plaats.
U kunt gebruikmaken van deze variant wanneer u het prettig vindt van tevoren kennis te maken met de uroloog en vragen hebt. Ook komt u in aanmerking voor deze behandeling wanneer u niet voldoet aan de voorwaarden die gelden voor een Single Visit.

>> Lees hier de folder over de staandaardbehandeling...

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een single visit behandeling met een Uroloog? Neem dan telefonisch contact op met T 088 - 320 25 00.

Kosten sterilisatie

Niet alle verzekeraars vergoeden een sterilisatie. Soms moet u (een deel van) de kosten zelf betalen.Wilt u weten wat in uw geval van toepassing is, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. De gemiddelde kosten van een sterilisatie bedragen ongeveer 450 euro.

Heeft u na het lezen van de folder nog vragen, dan adviseren wij u met klem voor de standaardbehandeling te kiezen. Tijdens de ‘single visit’ is er geen ruimte voor een uitgebreid gesprek .