Neuro-endocriene tumor (NET)
Contact
Een neuro-endocriene tumor (NET) is een zeldzame vorm van kanker, die ontstaat uit neuro-endocriene cellen. Deze cellen komen voor in allerlei weefsels van het lichaam, maar met name in het maag-darmstelsel, de alvleesklier en de longen.
Bij NET groeien deze cellen ongeremd en kunnen ze hormonen en hormoonachtige stoffen produceren.
Op deze pagina snel naar
Meer over neuro-endocriene tumor (net)
Er zijn drie groepen neuro-endocriene tumoren te onderscheiden. De indeling van deze groepen is gebaseerd op de groeisnelheid van de tumor. Om te bepalen om welke groep het gaat, bekijkt de patholoog een stukje weefsel.
- NET graad 1 en graad 2 zijn over het algemeen traag groeiende tumoren.
- Bij NET graad 3 is er sprake van een snel groeiende tumor. Dit wordt ook wel een neuro-endocrien carcinoom (NEC) genoemd.
- Verder kan onderscheid gemaakt worden tussen functionele NET en niet-functionele NET.
Symptomen
Functionele NET maken een teveel aan hormonen of hormoonachtige stoffen aan. Het gaat dan om stoffen als serotonine, neuro-peptiden, insuline en gastrine. Als er teveel hormonen of hormoonachtige stoffen geproduceerd worden, kunnen klachten optreden als:
- Opvliegers
- Benauwdheid
- Diarree
- Misselijkheid
- Duizeligheid
- Jeuk
- Gewichtsverlies
- Maagzuur
- Hartkloppingen
- (Buik)pijn
Een niet-functionele NET maakt geen extra hormonen of hormoonachtige stoffen aan. Deze tumoren worden vaak pas ontdekt wanneer ze pijnklachten geven. Deze pijn wordt veroorzaakt door de grootte (omvang) van de tumor en de plek waar deze groeit.
Onderzoeken
Via een biopsie kan worden vastgesteld om welke soort NET het gaat. Daarnaast worden scans en andere onderzoeken gebruikt om te zien waar in het lichaam de tumor zit en of er uitzaaiingen zijn.
Behandelingen
Genezing bij NET is alleen mogelijk als alle tumoren met een operatie kunnen worden weggehaald. Als genezing niet meer mogelijk is, zijn er nog wel behandelingen. Deze behandelingen zijn gericht op het verminderen van klachten, het verlengen van het leven en het verbeteren van de kwaliteit van leven.
Expertise en ervaring
De behandeling van neuro-endocriene tumoren in het maag-darmstelsel en de alvleesklier vindt plaats binnen het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU). Binnen het RAKU werkt het St. Antonius Ziekenhuis samen met andere ziekenhuizen in de regio om patiënten met zeldzame tumoren in de buik (slokdarm, maag, alvleesklier, lever of galwegen/galblaas) de best mogelijke zorg en een betere genezingskans te bieden. Bij het RAKU is de kennis en ervaring van specialisten uit de regio gebundeld in één team. Zo kunnen we snel handelen en maken we de genezingskans groter, ook voor zeldzame en complexe tumoren.