Intensive en Medium Care: als u extra zorg nodig hebt


Als u opgenomen wordt in ons ziekenhuis, gebeurt dit vaak op een 'gewone' verpleegafdeling. Op welke afdeling u ligt is meestal afhankelijk van de aandoening waarvoor u wordt behandeld. U wordt op de Intensive Care (IC) & Medium Care (MC) opgenomen als u extra zorg of speciale bewaking nodig hebt. Bijvoorbeeld bij een levensbedreigende ziekte, levensbedreigende complicaties of na een complexe operatie. Deze opnames kunnen onverwacht zijn. Hierbij kunt u denken aan patiënten met een longontsteking,  een ontstoken hartklep, een infectie na een operatie, bloedvergiftiging, maar ook bij een hartstilstand of na een ongeluk.

De beste zorg door moderne technieken

Onze moderne Intensive & Medium Care (vernieuwd in 2012) voldoet aan alle strenge veiligheids- en kwaliteitseisen en beschikt over alle faciliteiten om u de zorg te bieden die u nodig hebt. Met 30 IC- en 10 MC-plaatsen heeft het St. Antonius Ziekenhuis de grootste niet-academische IC/MC in de regio.

Bovendien biedt onze IC/MC de ernstig zieke patiënten die er zijn opgenomen nóg meer privacy en rust, wat het genezingsproces positief beïnvloedt en kan bespoedigen. Voor de IC- en MC-verpleegkundigen, studenten en intensivisten zijn de werkomstandigheden op de moderne IC/MC optimaal, waardoor zij nog beter in staat zijn om als team topzorg te verlenen aan patiënten en hun familieleden.

IC en MC … wat is het verschil?

Zowel op de Intensive als op de Medium Care liggen patiënten die extra verzorging, bewaking en ondersteuning van de vitale lichaamsfuncties nodig hebben. Op de IC behandelen we patiënten waarbij de lichaamsfuncties in gevaar zijn, bijvoorbeeld door een operatie of ernstige ziekte. Medische apparatuur neemt de lichaamsfuncties, zoals de ademhaling, bloedsomloop, nierfunctie en spijsvertering, dan tijdelijk over. Op de MC liggen patiënten die iets minder ernstig ziek zijn. Op deze afdeling is dan ook minder apparatuur aanwezig die de vitale functies ondersteunen. Op beide afdelingen zijn 24 uur per dag verpleegkundigen en artsen aanwezig.

Opname op de Intensive of Medium Care

Wanneer u op de Intensive of Medium Care opgenomen bent, wordt u continue verpleegd en bewaakt door een gespecialiseerde IC/MC-verpleegkundigen of verpleegkundigen in opleiding hiervoor. De hoofdbehandelaar op de IC/MC is de intensivist. Dit is een medisch specialist die zich na een basisspecialisme (vaak interne geneeskunde of anesthesiologie) heeft gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met verschillende aandoeningen op IC en MC. Om u de beste behandeling te geven werken zij nauw samen met andere medisch specialisten in het ziekenhuis. Kortom, u bent bij ons in goede handen.

Terug op de 'gewone' afdeling

Als uw gezondheid verbeterd is en uw lichaamsfuncties weer stabiel genoeg zijn, komt u weer op een 'gewone' verpleegafdeling te liggen. Welke afdeling dat is, is afhankelijk van uw klachten of aandoening. Daar zult u merken dat de verpleegkundigen en de arts minder vaak bij u langskomen dan u gewend was. Dat is niet omdat we u zijn vergeten, maar omdat het zo goed met u gaat dat we u minder streng hoeven te controleren.

Meer informatie

Scan voor meer informatie met je smartphone de QR-code en download onze gratis app en/of lees de folder Afdeling Intensive Care & Medium Care.

QR-code IC en MC