ILD-promovendus: ‘Vroeg starten met fysieke training bevordert herstel chronische patiënten’

 26 januari 2017, 15:43 uur.

Promotie  onderzoeker Strookappe ILD-centrum.met M Drent

Voor veel mensen met de chronische ziekte sarcoïdose geldt dat ze het beste zo vroeg mogelijk kunnen starten met fysieke training. Het lichaam trainen vermindert moeheid en verbetert de kwaliteit van leven. Dat stelt Bert Strookappe, die op 24 januari promoveerde aan de Universiteit van Maastricht op zijn proefschrift ‘Physical fitness, fatigue and physical training in sarcoidosis’.
Strookappe werkt als fysiotherapeut in ziekenhuis Gelderse Vallei en is daarnaast als onderzoeker lid van het ild care foundation research team  en verbonden aan het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius. In het kader van zijn promotie onderzocht hij onder meer het effect van fysieke training bij patiënten met sarcoïdose. Deze stoornis van het afweersysteem kan in het hele lichaam optreden. Meestal zijn ook de longen aangedaan.


Waardevolle aanvulling

Mensen met sarcoïdose hebben vaak last van vermoeidheid, pijn en conditievermindering. Volgens Strookappe leidt vroege fysieke training vrijwel altijd tot verbeteringen, ongeacht iemands leeftijd, geslacht, toestand van de longen of medicijngebruik. In de stellingen bij zijn proefschrift schrijft hij dat voor veel andere mensen met een chronische ziekte en IC-patiënten hetzelfde geldt: hoe eerder ze kunnen beginnen met lichamelijke oefeningen, hoe beter.

Over het effect van fysieke training bij sarcoïdose was weinig bekend. Marjolein Drent, ILD-specialist van het St. Antonius en hoogleraar interstitiële longaandoeningen aan de Universiteit Maastricht, noemt de bevindingen van Strookappe  een waardevolle aanvulling op de huidige behandelmethode met medicijnen. Drent was als promotor bij Strookappes promotie betrokken.

Lees hier het volledige proefschrift


Terug naar overzicht