Aandoeningen

Diagnose prostaatkanker

U heeft van uw uroloog gehoord dat u prostaatkanker heeft. Jaarlijks krijgen ongeveer 13.000 mannen in Nederland prostaatkanker.

Daarmee is prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort bij mannen (bijna 22% van het totaal). 70% van deze mannen is ouder dan 65 jaar. Maar de ziekte wordt steeds vaker vanaf ongeveer 40 tot 45 jaar vastgesteld. Dit komt doordat steeds meer mannen zich op jongere leeftijd laten onderzoeken.

Meer over prostaatkanker

Prostaatkanker is een kwaadaardige ontwikkeling in de prostaat. De ziekte ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor ontstaat een verandering van het prostaatweefsel. Een arts kan deze verandering soms voelen als een vergroting of verharding van de prostaat.

Oorzaken

Over de oorzaken van prostaatkanker is nog weinig met zekerheid bekend. Waarschijnlijk spelen mannelijke hormonen een rol. Er zijn geen duidelijke conclusies te trekken over de rol van bepaalde voedingsstoffen bij het ontstaan van prostaatkanker.

Mogelijke risicofactoren

Ongeveer 5 tot 10% van de mannen krijgt de ziekte door erfelijke aanleg. Van een erfelijke vorm is mogelijk sprake als twee of meer directe familieleden (broers, vader, neven, ooms, grootvader) prostaatkanker hebben (gehad). Zeker als zij de ziekte op jongere leeftijd kregen: jonger dan 55 jaar.

Uitzaaiingen

Lymfeklieren

Verspreid door heel het lichaam zitten lymfeklieren. Dit wordt het lymfestelsel genoemd. De lymfeklieren komen samen in lymfeklierstations in de oksels, hals, rond het borstbeen, in de buik en in de liezen. In de lymfeklieren worden ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt, vooral bacteriën en virussen. Lymfeklieren zijn dus belangrijk voor ons afweersysteem.

Uitzaaiingen via lymfevaten

Prostaatkanker zaait meestal uit naar de lymfeklieren in de buik en naar de botten. Uitzaaiingen in de longen en lever komen minder vaak voor.

Prognose

Het is niet mogelijk om de kans op genezing voor elke patiënt precies te berekenen. Een inschatting is wel mogelijk. U krijgt hier van uw arts ook uitgebreid uitleg over.

Overlevingskansen

Als de tumor beperkt is tot de prostaat zijn de vooruitzichten goed. De kans om aan prostaatkanker te overlijden na vijf jaar is zo’n 5%. Vaak is behandeling zelfs niet nodig. Als er op het moment van de diagnose wel uitzaaiingen gevonden worden, is de overleving lager, ongeveer 50% na vijf jaar. De ziekte kan bijna altijd voor langere tijd tot stilstaan worden gebracht met hormonale therapie. 

Expertise en ervaring

Nieuwste technieken en apparatuur

U wordt in het St. Antonius Kankercentrum onderzocht en behandeld op basis van de nieuwste inzichten en technieken en met de nieuwste apparatuur.

  • Met de nieuwste MRI en PSMA PET/CT-scan wordt de plaats van de kanker precies in beeld gebracht.
  • Bij de prostaatoperatie wordt een Da Vinci-robot gebruikt voor zogenoemde ‘minimaal invasieve chirurgie’. Deze techniek helpt de uroloog de operatie nauwkeuriger uit te voeren. De kans op complicaties is daardoor kleiner en de patiënt herstelt sneller.
  • Het St. Antonius Kankercentrum werkt voor bestralingen samen met het UMC Utrecht. Hier worden veel nieuwe technieken gebruikt, bijvoorbeeld MRI-gestuurde bestraling.
  • U kunt in het St. Antonius Kankercentrum terecht voor de Nanoknife-behandeling (Irreversibele Elektroporatie Therapie – IRE). Bij deze behandeling wordt gebruikgemaakt van stroomstootjes. Het voordeel van deze behandeling is dat er geen omliggend weefsel wordt beschadigd. Ook is de kans op vervelende bijwerkingen zoals incontinentie of erectieproblemen veel kleiner. Deze behandeling is nog in studieverband. U hoort van uw arts of u hiervoor in aanmerking komt.
  • Het St. Antonius Ziekenhuis doet mee aan regionaal, nationaal en internationaal wetenschappelijk onderzoek naar prostaatkanker.

Veel ervaring

Het prostaatkankerteam van het St. Antonius Kankercentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van prostaatkanker. Zo opereert een aantal gespecialiseerde urologen jaarlijks gemiddeld 170 patiënten met de Da Vinci-robot. Verder staat het St. Antonius Kankercentrum in de top vijf van Nederland voor de RALP-operatie. Bij deze operatie wordt de hele prostaat verwijderd.

Santeon-samenwerking

Samen met zes andere topklinische ziekenhuizen werkt het St. Antonius Kankercentrum voortdurend aan verbetering van het zorgtraject voor prostaatkanker. De zeven zogenoemde Santeon-ziekenhuizen werken hiervoor nauw samen en nemen de beste aanpak van elkaar over. 

Zie ook de website van Santeon: www.santeon.nl

Oncomid

Ook werkt het St. Antonius Kankercentrum binnen het samenwerkingsverband Oncomid samen met experts van verschillende andere ziekenhuizen in Midden-Nederland. Twaalf expertteams van Oncomid zorgen voor diagnostiek en behandeling volgens de nieuwste inzichten. Ze delen kennis en ervaring en doen wetenschappelijk onderzoek. Zo krijgt u als patiënt altijd de beste zorg.

Zie ook de website van Oncomid: www.oncomid.nl

Code KAN PIM-PK-04-A

Terug naar boven