Aandoeningen

Inklemming hersenen

Inklemming van de hersenen is een ernstige aandoening in het hoofd, waarbij door verhoging van de druk in de schedel de hersenen in de knel komen. Deze informatie is bedoeld voor naasten.

Uw naaste is opgenomen met een verhoogde druk in het hoofd. De artsen hebben met u besproken dat uw naaste hieraan zal komen te overlijden. Hieronder vindt u meer informatie over wat dit inhoudt en wat u kunt verwachten. 

Meer over inklemming hersenen

Door verhoging van de druk in de schedel komen de hersenen in de knel. De onderkant van de hersenen kan bijvoorbeeld naar het achterhoofd worden gedrukt. De hersenstam raakt hierdoor in de knel en dit kan leiden tot een ademhalingsstilstand.

De medische naam voor herseninklemming is cerebrale inklemming. Er zijn meerdere verschillende oorzaken voor het ontstaan van een verhoogde druk in de schedel, waaronder zwelling van de hersenen (hersenoedeem), gezwel in de hersenen (hersentumor), hersenbloeding en een infectie van de hersenen (encefalitis).

Wat kunt u verwachten bij uw naaste?

  • Het bewustzijn van u naaste is verminderd. In sommige gevallen reageert hij of zij niet meer op aanspreken. Het is daarbij niet altijd duidelijk of uw naaste doorheeft wat er op dat moment gaande is.
  • De ademhaling wordt onregelmatig bij uw naaste. Soms is er een pauze in de ademhaling (apneu) met daarna ineens een snelle ademhaling. Er is vaak slijm hoorbaar, omdat uw naaste niet meer zelf slikt. Dit is niet schadelijk. Uw naaste heeft dit vaak zelf ook niet in de gaten en heeft daar geen last van.
  • Bij een verhoogde druk van de hersenen kan uw naaste gaan braken, wij kunnen bij symptomen van braken medicatie geven.
  • De pupillen kunnen veranderen qua grootte en reageren niet meer op licht.
  • Er kunnen spasmen in de armen en benen ontstaan. Zie onderstaande afbeelding.
Armen gaan buigen maar benen strekken
Zowel armen als benen strekken
  • Het kan voorkomen dat er door de druk in de hersenen een epileptisch insult uitgelokt wordt. Dit insult uit zich door trekkingen in delen van het lichaam of gezicht, maar kan zich ook uiten in schokken door het gehele lichaam. In de folder epilepsie kunt u meer informatie over dit onderwerp vinden. 

Behandelingen

Wat doen wij in deze situatie?

Wij streven er naar dat uw naaste comfortabel is. Dit kan door het toedienen van morfine (tegen benauwdheid) en midazolam (om het bewustzijn te verlagen) via een infuus in de arm of een klein naaldje onder de huid. Wanneer uw naaste gaat braken leggen wij uw naaste op de zij zodat de kans op  verstikking kleiner gemaakt wordt. Daarnaast maken wij meerdere keren de mondholte schoon vanwege het slijm en houden we de mondholte vochtig met een speciale gel.

Vragen

Er komt veel op u af. We kunnen ons voorstellen dat u gezien deze gebeurtenis vragen heeft of dat u hierover met iemand wilt praten. De behandelend arts en de verpleging staan daarom voor u klaar. 

Code NEU 34-A

Terug naar boven