Aandoeningen

Scrotalgie

Scrotalgie is blijvende of terugkerende pijnklachten in het scrotum of de penis. Deze pijnklachten kunnen meerdere oorzaken hebben.

De pijnklachten kunnen te maken hebben met een te strakke spierspanning van de bekkenbodem. Dit wordt ook overactieve bekkenbodem genoemd. Vaak treden dan ook plasklachten op. Soms worden de klachten veroorzaakt door een liesbreuk, een afdalend niersteentje of een beknelde zenuw na sterilisatie.

Meer over scrotalgie

De pijnklachten kunnen zich uiten als pijn in de penis of de eikel. Pijn in het scrotum of in het gebied tussen de penis, scrotum en anus. Soms kan het plassen moeilijker gaan, waarbij het uitplassen minder is en de straal minder krachtig is. Daarnaast kunnen ook stoornissen bij het klaarkomen ontstaan.

Een overactieve bekkenbodem wordt vaak niet goed herkend, waardoor de klachten onbegrepen blijven en de patiënt niet goed geholpen wordt. Vaak bestaan de klachten al langere tijd voordat hulp gezocht wordt of adequate hulp gevonden wordt.

Plasklachten kunnen ook een andere oorzaak hebben, zoals goedaardige vergroting van de prostaat. Hier wordt ook meteen naar gekeken. De verpleegkundig specialist zal de klachten uitvragen, een plastest (uroflowmetrie) laten doen en een onderzoek naar de bekkenbodem uitvoeren via een rectaal toucher (het onderzoeken van de anus en de endeldarm). Hierbij wordt met een vinger via de anus gevoeld naar de bekkenbodem en tegelijk naar de prostaat. Op basis hiervan kan de diagnose gesteld worden. U wordt dan doorverwezen naar de bekkenbodemfysiotherapeut voor oefeningen van de bekkenbodem.

Symptomen

Bij onbegrepen pijnklachten in het scrotum zie je vaak pijnklachten in de balzak. De pijn kan ook uitstralen naar de penis en dan vaak naar de top van de penis. De pijnklachten kunnen ook uitstralen naar de lies of juist naar het gebied tussen de balzak en de anus. De pijnklachten kunnen zich voordoen bij het vrijen en klaarkomen. Vaak gaat het plassen moeizamer waarbij de straal minder krachtig is en niet continu even sterk. Dit komt doordat de bekkenbodem continu aanspant en daarmee de plasbuis dichtdrukt.

Onderzoeken

Om een juiste diagnose te stellen zijn een aantal onderzoeken nodig. De verpleegkundig specialist of uroloog zal een rectaal toucher doen, waarbij vooral op de spanning van de bekkenbodem gelet wordt. Tegelijkertijd zal ook naar de prostaat gevoeld worden om eventuele vergroting van de prostaat uit te sluiten.

Daarnaast wordt een plastest gedaan, een zogenaamde uroflowmetrie. Hiervoor moet u met een volle blaas naar de poli komen en op een speciaal toilet plassen. Hierbij worden een aantal metingen gedaan.

De verpleegkundig specialist of uroloog kan u ook vragen een vragenlijst (IPSS) in te vullen en een mictielijst. Op deze mictielijst vult u gedurende 24 uur in wanneer en hoeveel u plast en of u andere klachten heeft. Tegelijk houdt u bij hoeveel u wanneer drinkt.

Behandelingen

De behandeling van pijnklachten in het scrotum of penis hangen samen met de overactieve bekkenbodem. U kunt het beste oefeningen doen om de bekkenbodem te ontspannen. De gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan u de oefeningen aanleren.

De oorzaak van pijnklachten in het scrotum of de penis kunnen ook het gevolg van een liesbreuk zijn. In dit geval wordt u doorverwezen naar een chirurg.
Indien de oorzaak bij een beklemde zenuwbaan ligt kan een operatie worden verricht met behulp van de microscoop. Soms wordt verwezen naar een pijnarts voor een zenuwblokkade.

Expertise en ervaring

Bij St. Antonius Mannenzorg is speciale aandacht voor de onbegrepen pijnklachten aan het scrotum. Patiënten kunnen hiervoor doorverwezen worden naar de uroloog of verpleegkundig specialist andrologie.

Meer informatie

De overactieve bekkenbodem met pijnklachten kan veroorzaakt worden door spanning en stress. Hierdoor raken spieren teveel aangespannen en kunnen ze onvoldoende ontspannen. Dit gebeurt dan ook bij de bekkenbodemspieren. Soms zie je de pijnklachten en overactieve bekkenbodem ook bij wielrenners. De aandoening is niet gevaarlijk. Het is wel vervelend omdat de pijnklachten vaak op de voorgrond staan.

Gerelateerde informatie

Code URO 84-A

Terug naar boven