Paramedische opleidingen

Operatieassistent

Als operatieassistent werk je in een operatieteam op de operatiekamer van een ziekenhuis. Op grond van je eigen deskundigheid verricht je medisch ondersteunende werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van een snijdend specialist. De operatieassistent heeft drie kerntaken: omlopen, instrumenteren en assisteren. Als je tijdens een operatie instrumenteert, geef je de chirurg op het juiste moment steriel de benodigde instrumenten, hechtmaterialen en andere materialen en middelen. Als je omloopt geef je aan het steriele team extra materialen aan en zet je het instrumentarium voor de operaties klaar. Je verzorgt preparaten en verzorgt administratie. Assisteren houdt in dat je o.a. er voor zorgt dat het operatiegebied goed zichtbaar is door het openhouden met klemmen of het wegzuigen van bloed. Kortom, je bent de rechterhand van de chirurg. Een sterk gestel en stalen zenuwen zijn onmisbaar, want tijdens een operatie kunnen complicaties optreden. Dat kan spannende momenten opleveren en kan het van levensbelang zijn om snel en vaardig op te treden. Is de operatie klaar, dan ben je als operatieassistent nog wel even bezig. Je controleert of het aantal instrumenten en gaasjes klopt, je koppelt de patiënt los van eventuele machines en je maakt de patiënt klaar voor vervoer naar de uitslaapkamer. Vervolgens maak je de operatiekamer weer in orde voor de volgende operatie.

De eenheid

Het OK-Centrum heeft in totaal 25 operatiekamers en is verdeeld over twee locaties. Een belangrijk deel van de patiënten ondergaat een cardio-thoracale of vaatchirurgische ingreep; daar staat ons ziekenhuis om bekend. Maar ook alle andere specialismen zijn vertegenwoordigd. Het vak van operatieassistent is voortdurend in ontwikkeling, omdat wij continu inspelen op talrijke medische en technische ontwikkelingen. Bij alle specialismen kun je altijd iets nieuws leren en doen, zoals bijvoorbeeld verbeteringen en verfijningen van endoscopische (hart)operaties en traumachirurgie.

De opleiding

De driejarige opleiding start met een beroepsvoorbereidende periode van 6 maanden waarin, naast oriënterende stages in het ziekenhuis, voornamelijk theoretisch onderwijs wordt gegeven.

Daarna wordt in 2,5 jaar theorie op school en praktijk in het ziekenhuis afgewisseld. De opleiding  combineert leren en werken wat tevens inhoudt dat je de opleiding alleen kunt volgen wanneer je in dienst bent van het ziekenhuis. Tijdens de opleiding word je begeleid door deskundige begeleiders.
De opleiding vindt plaats op twee locaties. De opleiding start ieder jaar in maart en september en wordt voor het theoretische deel gevolgd bij de Academie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Opleidingsplaats

Om in aanmerking te komen voor deze opleiding voldoe je aan onderstaand profiel:

  • HAVO diploma met bij voorkeur profiel N&G.
  • MAVO-D of VMBO-TL diploma met aanvullend een afgeronde MBO-niveau 4 opleiding, bij voorkeur in de zorg.
  • Je  weet waar je aan begint.
  • Je werkt  graag in teamverband.
  • Je bent nauwkeurig en secuur.
  • Je bent communicatief vaardig.

Meer informatie

Wil je informatie over de inhoud van de opleiding neem dan contact op met Wil van Vliet via w.vliet@antoniusziekenhuis.nl .

Klik hier om naar Youtube te gaan en ons filmpje over het werk als operatieassistent te bekijken.

Direct solliciteren?

Surf naar  http://www.antoniusziekenhuis.nl/  en klik op de button ‘Werken bij ons’. Is er een vacature en voldoe je aan de functie-eisen dan kun je direct solliciteren.