Paramedische opleidingen

Operatieassistent

Jouw taak als operatieassistent in opleiding

Als operatieassistent werk je in een operatieteam op het operatiecomplex van het St. Antonius Ziekenhuis. Op basis van je eigen deskundigheid verricht je medisch ondersteunende werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van een snijdend specialist. Je hebt een grote rol in de voorbereiding van de operaties. De operatieassistent heeft drie kerntaken:

  • instrumenteren: als je tijdens een operatie instrumenteert, geef je de chirurg op het juiste moment de steriele benodigdheden aan.
  • omlopen: als omloop geef je het steriele team extra materialen aan en zorg je ervoor dat alles soepel verloopt. Je draagt ook zorg voor de preparaten en de administratie.
  • assisteren: tijdens het assisteren, wat in ons opleidingsziekenhuis een relatief klein onderdeel van de werkzaamheden betreft, zorg je voor een goed zichtbaar operatiegebied.

Kortom, je bent de rechterhand van de chirurg. Een sterk gestel en stalen zenuwen zijn onmisbaar, want tijdens een operatie kunnen complicaties optreden. Dat kan spannende momenten opleveren en dan kan het van levensbelang zijn om snel en vaardig op te treden. Werken op onze OK is boeiend en uitdagend, omdat ons vak voortdurend in beweging is. De grote diversiteit aan operaties in een (hoog)complexe setting waarbij je werkt met geavanceerde technologie, maken het werken en leren in ons operatiecomplex interessant.

De eenheid

Het St. Antonius Ziekenhuis is een van de grootste topklinische opleidingsziekenhuizen van Nederland waar, naast de beste patiëntenzorg, innovatie en onderzoek centraal staan. Wij bieden (hoog)complexe zorg op meerdere locaties. Daarbij werken wij grensverleggend en passen de nieuwste technieken toe. Onze klinische speerpunten zijn hart & vaat, longen en kanker. Het Hartcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis is toonaangevend in Nederland. Wij verrichten daarom veel gespecialiseerde hart- en vaatoperaties. Onze ruim 6.000 betrokken medewerkers zetten zich dagelijks in om onze missie ’samen zorgen voor kwaliteit van leven’ waar te maken.

Ons operatiecomplex (OK-complex) bestaat in totaal uit 25 operatiekamers verdeeld over onze locaties Nieuwegein en Utrecht. Hier zijn vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd. Lees meer over ons OK-complex.

De opleiding

Duur opleiding: 2 jaar en 9 maanden
Start: er zijn twee startmomenten per jaar, in maart en september

De opleiding combineert leren en werken tegelijk. In deze opleiding start je met een beroepsvoorbereidende periode van 6 maanden waarin je grotendeels theoretisch onderwijs volgt, gecombineerd met stages op het operatiecomplex en diverse externe afdelingen binnen het ziekenhuis. Daarna worden er elk half jaar theoretische blokken aangeboden en werk je verder fulltime als student operatieassistent in de praktijk. De praktijkuren worden verzorgd op onze locaties in Utrecht en Nieuwegein. Het theoretische deel van de opleiding volg je bij het opleidingscentrum van het UMCU.

Wil je een beter beeld krijgen van het beroep operatieassistent? Bekijk ons filmpje youtube om meer te weten te komen over hoe het is om als operatieassistent te werken in het St. Antonius Ziekenhuis.

Functie-eisen

We verwachten dat je een ambitieuze en professionele leer- en werkhouding hebt. Je hebt je verdiept in de opleiding en het beroep, zodat je weet wat van je wordt verwacht. Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en zelfreflectie. Je bent secuur, proactief en werkt graag samen in teamverband.

Je dient minimaal aan één van onderstaande opleidingseisen te voldoen:

  • Havo- of vwo-diploma met profiel N&G/N&T;
  • Mbo-verpleegkundige niveau-4, ziekenhuiservaring is een pre;
  • Afgeronde hbo-opleiding, zorgrichting is een pre.

Daarnaast heb je een goede beheersing van de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk (CZO-eis is minimaal staatsexamen NT2-niveau B1 en B2).

Meer informatie

Wil je informatie over de inhoud van de opleiding neem dan contact op met Wil van Vliet via w.vliet@antoniusziekenhuis.nl .

Klik hier om naar Youtube te gaan en ons filmpje over het werk als operatieassistent te bekijken.

Direct solliciteren?

Surf naar  http://www.antoniusziekenhuis.nl/  en klik op de button ‘Werken bij ons’. Is er een vacature en voldoe je aan de functie-eisen dan kun je direct solliciteren.