Verpleegkundige vervolgopleidingen

Ervaringen van studenten

Studenten IC-opleiding

We spraken met Elia, Natasja, Marieke, Michele, Simone, Jolien en Kirsten. Allemaal verpleegkundigen die op dit moment (december 2019) samen de IC-opleiding volgen bij de St. Antonius Academie. Hieronder een greep uit de reacties die we van ze kregen op een aantal vragen.

Studenten IC-opleiding St. Antonius Academie staan bij bedden met oefenpoppen.

1. Waarom heb je ervoor gekozen om deze opleiding bij de St. Antonius Academie te volgen?

  • “Ik zocht wat meer uitdaging en diepgang in mijn werk als verpleegkundige en ik denk dat ik dat kan vinden in de functie van verpleegkundige op een IC. Zoekend naar een passende opleiding kwam ik via via bij de St. Antonius Academie terecht: lekker centraal gelegen in het land én een handige digitale leeromgeving.”

2. Wat zijn volgens jou de voordelen van studeren bij de St. Antonius Academie?

  • “De Academie is centraal in het land gelegen en daardoor goed bereikbaar. Het is fijn dat je veel digitaal kunt doen via de digitale leeromgeving.”
  • “De klassen zijn niet te groot, waardoor iedere student voldoende aandacht krijgt. De docenten komen allemaal uit de praktijk. Dat merk je in de manier van lesgeven. Je herkent daardoor ook direct zelf dingen uit de praktijk.”
  • “De Academie zit op een mooie locatie (in het St. Antonius Ziekenhuis) met leslokalen en Skills-labs met alle benodigde apparatuur.”

3. Wat zijn je ervaringen tot nu toe?

  • “De opleiding is afwisselend, praktijkgericht, met docenten uit de praktijk. Ook erg up-to-date met een fijne opbouw qua leerstof: gedoseerd en van laag-complexe naar hoog-complexe taken.”
  • “Ik worstel soms nog wel met de indeling van mijn tijd en de verdeling tussen werk, privé en studie. Het komt regelmatig voor dat ik na een dagdienst nog tot ’s avonds laat bezig ben met bijvoorbeeld het uitwerken van verslagen voor de opleiding. Dat is soms best pittig.”
  • “Omdat op een IC meestal hoog-complexe patiënten liggen, gebeurt er vaak veel op een IC-afdeling. Soms ook moeilijke dingen, zoals een overlijden. Juist op die momenten merk ik dat ik als (basis)verpleegkundige gelukkig al wat “vlieguren” heb en daarmee een goede basis heb om met dergelijke, soms heftige, situaties om te kunnen gaan.”
  • “Collega’s op de werkvloer steken er veel tijd en effort in om je te helpen om een goede en volwaardige IC-collega van mij te maken. Ze zien me wel echt als verpleegkundige en niet alleen als student. Ik heb dus ook al mijn eigen verantwoordelijkheden en krijg de ruimte om mijn eigen routines in mijn werk in te bouwen. De functie op mijn manier in te vullen. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk om ondanks drukte soms toch even tijd te nemen om de IC-patiënten wat meer te vertroetelen. Daar knapt een patiënt zó van op en dat maakt mijn dag dan helemaal goed.”

4. Hoe beleef je een gemiddelde werk- en/of studiedag?

  • “Het zijn volle dagen. De combinatie van werken en leren is best pittig. Sommigen hebben de gelegenheid om op het werk wat tijd vrij te maken voor het uitwerken van verslagen voor de opleiding. Anderen gebruiken daar de avonduren voor.”
  • “Tijdens een dienst heb ik (ondanks dat ik nog in opleiding ben) al wel mijn eigen taken en verantwoordelijkheden.”
  • “Naast de zorg voor de IC-patiënten zelf, neemt het contact met familie en naasten ook een belangrijke plek in.”
  • “De lesdagen op de Academie zijn in kleine groepen en erg praktijkgericht. Dat vind ik prettig. Na een hele dag les ben ik wel behoorlijk gaar. Dan ben ik soms best blij dat ik de volgende dag weer lekker écht aan het werk kan.”

5. Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe hebt geleerd?

  • "Er zijn wel een aantal eye-openers voor mij geweest. Wat ik bijvoorbeeld voorheen niet had gedacht, is dat veel IC-patiënten gewoon aanspreekbaar zijn. En dat het mobiliseren van IC-patiënten een belangrijke taak is voor de IC-verpleegkundige. IC-patiënten liggen dus niet alleen maar onbeweeglijk in hun bed. Met de meeste patiënten kun je goed communiceren en werk je op de één of andere manier ook aan het weer mobiel(er) worden.”
  • “Wat mij ook is opgevallen, is dat er vaak een hoge turnover is op een IC-afdeling. Je verzorgt patiënten dus vaak kortstondig. Dat is enerzijds prettig voor de veelzijdigheid van het vak en soms ook wel eens jammer, dat je mensen niet langer kunt volgen in hun herstelproces.”
  • “Ik leer veel over hoog-complexe zorg, waaronder ook veel technische zorgaspecten (apparatuur e.d.)”
  • “Maar bovenal merk ik dat ik elke dag verder groei in mijn vak als verpleegkundige.”
Terug naar boven