De methode van aderlating bestaat al heel lang en wordt nog steeds toegepast bij een aantal ziektes. Aderlating gebeurt via een naald in een bloedvat van uw arm. Er wordt maximaal 500 milliliter bloed afgenomen. Hoeveel bloed wordt afgenomen en hoe vaak, heeft te maken met uw ziektebeeld, uw bloeduitslagen en waar u zich goed bij voelt.
Hemochromatose (ijzerstapeling)
Bij hemochromatose zijn er twee verschillende vormen:
- de primaire hemochromatose
- de secundaire hemochromatose
Primaire hemochromatose
Bij primaire hemochromatose is sprake van een erfelijke aandoening, waardoor voortdurend te veel ijzer uit de voeding wordt opgenomen. Het lukt het lichaam niet om het teveel aan ijzer via een natuurlijke weg kwijt te raken. Dit heeft tot gevolg dat in de loop van de jaren het ijzer zich in het lichaam ophoopt. Dit gebeurt onder andere in de lever, maar ook in andere organen en weefsels. Bij afname van een flinke hoeveelheid bloed, vult het lichaam dit meteen aan door nieuw bloed aan te maken in het beenmerg.
Om het nieuwe bloed goed te laten werken is ijzer nodig. Het lichaam haalt dit uit de opgeslagen voorraden ijzer in de organen. Daardoor wordt de opslag van ijzer verminderd in de organen, wat uiteindelijk minder schadelijk voor het lichaam is. Helaas is dit een tijdelijke oplossing, want uw lichaam gaat opnieuw het ijzer opslaan in uw organen wanneer er sprake is van een te veel aan ijzer. Dit betekent dat u regelmatig een aderlating moet ondergaan. Hoe vaak dit moet hangt af van de hoeveelheid ijzer in uw bloed en organen. Dit wordt gecontroleerd aan de hand van de waarde van het hemoglobine en ferritine in uw bloed.
Secundaire hemochromatose
Ook bij de secundaire hemochromatose is er sprake van te veel ijzer in het lichaam. Dit komt bijvoorbeeld door het innemen van grote hoeveelheden ijzersupplementen, bepaalde vormen van bloedarmoede of vele bloedtransfusies. Bij deze vorm wordt niet standaard een aderlating toegepast. De behandeling van secundaire hemochromatose hangt af van de oorzaak. Uw arts vertelt u meer hierover.
Voor meer informatie over deze ziekte kunt u terecht bij de Hemochromatose Vereniging Nederland.
Polycythaemia Vera (PV)
Bij Polycythaemia Vera valt onder de verzamelnaam Myeloproliferatieve Neoplasieën (MPN). Bij Polycythaemia Vera maakt uw lichaam teveel rode bloedcellen aan. Daardoor kan uw bloed stroperig worden en heeft u een verhoogd risico op het vormen van een bloedstolsel. Door een aderlating wordt het teveel aan bloed verminderd. Helaas is dit een tijdelijke oplossing, want uw lichaam zal opnieuw te veel rode bloedcellen aanmaken. Dat betekent dat u regelmatig een aderlating moet ondergaan. Hoe vaak deze aderlating moet gebeuren hangt af van de hoeveelheid rode bloedcellen in uw bloed. Dit wordt gecontroleerd aan de hand van de waarde van het hemoglobine en hematocriet in uw bloed.
Meer weten? Bij de MPN stichting vindt u meer informatie over deze ziekte.
Expertise en ervaring
De internisten van het St. Antonius behandelen klachten zoals (langdurige) koorts, gewichtsverlies, chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, aderverkalking, infecties en vele andere ziekteverschijnselen en aandoeningen.
Ook zijn de internisten gespecialiseerd in deelspecialismen, zoals:
- stofwisselingsstoornissen, afwijkingen in de hormoonhuishouding, schildklieraandoeningen en diabetes (endocrinologie);
- diabetes (diabetologie);
- kanker (oncologie);
- ouderengeneeskunde (geriatrie);
- ziekten van bloed, beenmerg en lymfeklieren, bloedarmoede (hematologie);
- nierziekten en nierfunctiestoornissen (nefrologie);
- vaatziekten en cholesterolproblemen (vasculaire geneeskunde).
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.
Meer informatie
Wanneer u vragen heeft over uw ziekte en/of behandeling kunt u terecht bij:
• Uw behandelend arts via de polikliniek
• Uw verpleegkundige op de dagbehandeling
• Uw verpleegkundig specialist hematologie
Via ‘Mijn Antonius’ is het ook mogelijk om een rechtstreeks bericht naar uw zorgverlener te sturen.
Voor meer informatie over dit ziektebeeld kunt u terecht bij de Hemochromatose Vereniging Nederland