Apneu (spreek uit: aa-pneu) betekent letterlijk: geen lucht. Bij apneu staat de ademhaling tijdens de slaap telkens even stil. Dat kan komen doordat: de hersenen 'vergeten' de ademhaling te regelen (Centraal Slaapapneu Syndroom, CSAS) of doordat de luchtwegen tijdelijk worden afgesloten (Obstructief Slaapapneu Syndroom, OSAS).

Meestal gebeurt dat doordat de zachte weefsels in de keel tijdens de slaap naar achteren zakken en zo de luchtpijp afsluiten. Maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat de luchtwegen door andere oorzaken worden verstopt.

Op deze pagina snel naar

Meer over apneu

We spreken pas van slaapapneu als de ademhaling 10 seconden of langer stokt. Hoe vaker de ademhaling stokt, hoe meer nadelige gevolgen de apneu heeft. Bij iemand met ernstige apneu kan de ademhaling wel meer dan 30 maal per uur stokken. Daardoor krijgt het lichaam te weinig zuurstof. Bovendien schrikt de patiënt telkens (half) wakker, zodat er ernstige slaapproblemen en moeheid kunnen ontstaan.

Samenwerking met het St. Antonius Slaapcentrum

Voor behandeling van het deze klachten werkt het St. Antonius Longcentrum samen het Slaapcentrum van het ziekenhuis. In het Slaapcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis werken meerdere specialismen samen om patiënten met slaapproblemen optimaal te behandelen en te begeleiden. Het team bestaat uit neurologen, longartsen, neurofysiologen, keel- neus- oorartsen, kaakchirurgen, psychiaters, een bijzondere tandarts, een slaaptherapeut, OSAS-verpleegkundigen en een physician-assistant. 

Soorten

CSAS (Centraal Slaapapneu Syndroom)

De hersenen 'vergeten' de ademhaling te regelen tijdens de slaap.

OSAS (Obstructief Slaapapneu Syndroom)

De luchtwegen worden tijdens de slaap tijdelijk afgesloten.

Onderzoeken

Als het vermoeden bestaat dat er sprake is van een slaapapneu-syndroom dan kan uw huisarts uw verwijzen naar de poliklinieken Longgeneeskunde en Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Voorafgaand wordt vaak een longfoto, hartfilmpje en/of bloedonderzoek gedaan. 

Behandelingen

Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek kan de behandeling worden vastgesteld, zoals:

  • het wegnemen van obstakels (zoals vergroeiingen, vergrote neusamandelen);
  • het verminderen van factoren die snurken veroorzaken (zoals overgewicht, alcohol voor het slapengaan, roken);
  • een speciale beugel (MRA) die ervoor zorgt dat de onderkaak niet naar achteren zakt en/of
  • een neusmasker dat lucht toedient onder een lichte overdruk.

Expertise en ervaring

De longartsen werken voor de behandeling van apneuklachten nauw samen met het Slaapcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis. Hierin werken meerdere specialismen samen om patiënten met slaapproblemen optimaal te behandelen en te begeleiden. Het team bestaat verder uit neurologen, neurofysiologen, keel- neus- oorartsen, kaakchirurgen, psychiaters, een bijzondere tandarts, een slaaptherapeut, OSAS-verpleegkundigen en een physician-assistant.

Meer informatie

Filmpjes

Wilt u weten wat eigenlijk een normaal slaappatroon is? Of bent u op zoek naar tips
om goed te kunnen slapen?

Wat is een normaal slaappatroon

Klik hier om naar Youtube te gaan om ons filmpje over een normaal slaappatroon te bekijken.

10 handige tips om goed te slapen

Klik hier om naar Youtube te gaan om ons filmpje  met 10 handige slaaptips te bekijken.

Websites

Gerelateerde informatie

Uitgelicht

Code
LON OD-A-3