Apneu (spreek uit: aa-pneu) betekent letterlijk: geen lucht. Bij apneu staat de ademhaling tijdens de slaap telkens even stil. Dat komt doordat de hersenen 'vergeten' de ademhaling te regelen (Centraal Slaapapneu Syndroom, CSAS) of doordat de luchtwegen tijdelijk worden afgesloten (Obstructief Slaapapneu Syndroom, OSAS).

Bij OSAS gebeurt dit meestal doordat de zachte weefsels in de keel tijdens de slaap naar achteren zakken en zo de luchtpijp afsluiten. Maar het kan ook gebeuren dat de luchtwegen door andere oorzaken worden verstopt.

Op deze pagina snel naar

Meer over apneu

Samenwerking met het St. Antonius Slaapcentrum

Voor behandeling van het deze klachten werkt het St. Antonius Longcentrum samen het Slaapcentrum van het ziekenhuis. In het Slaapcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis werken meerdere specialismen samen om patiënten met slaapproblemen optimaal te behandelen en te begeleiden. Het team bestaat uit neurologen, longartsen, neurofysiologen, keel- neus- oorartsen, kaakchirurgen, psychiaters, een bijzondere tandarts, een slaaptherapeut, OSAS-verpleegkundigen en een physician-assistant. 

Symptomen

We spreken van slaapapneu als de ademhaling 10 seconden of langer stokt. Hoe vaker de ademhaling stokt, hoe meer nadelige gevolgen de apneu heeft. Bij iemand met ernstige apneu stokt de ademhaling wel meer dan 30 maal per uur. Daardoor krijgt het lichaam te weinig zuurstof. Bovendien schrikt de patiënt telkens (half) wakker, zodat er ernstige slaapproblemen en moeheid kunnen ontstaan.

Soorten

CSAS (Centraal Slaapapneu Syndroom)

De hersenen 'vergeten' de ademhaling te regelen tijdens de slaap.

OSAS (Obstructief Slaapapneu Syndroom)

De luchtwegen worden tijdens de slaap tijdelijk afgesloten.

Onderzoeken

Als het vermoeden bestaat dat er sprake is van een slaapapneu-syndroom dan kan uw huisarts uw verwijzen naar de poliklinieken Longgeneeskunde en Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Vooraf wordt vaak een longfoto, hartfilmpje en/of bloedonderzoek gedaan. 

Behandelingen

Afhankelijk van de onderzoeksresultaten kan de behandeling worden vastgesteld, zoals:

  • het wegnemen van obstakels (zoals vergroeiingen, vergrote neusamandelen);
  • het verminderen van factoren die snurken veroorzaken (zoals overgewicht, alcohol voor het slapengaan, roken);
  • een speciale beugel (MRA) die ervoor zorgt dat de onderkaak niet naar achteren zakt en/of
  • een neusmasker dat lucht toedient onder een lichte overdruk.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD-expertisecentrum en het ROW-expertisecentrum.

Meer informatie

Filmpjes

Wilt u weten wat eigenlijk een normaal slaappatroon is? Of bent u op zoek naar tips
om goed te kunnen slapen?

Wat is een normaal slaappatroon

Klik hier om naar Youtube te gaan om ons filmpje over een normaal slaappatroon te bekijken.

10 handige tips om goed te slapen

Klik hier om naar Youtube te gaan om ons filmpje  met 10 handige slaaptips te bekijken.

Websites

Hulpmiddelen voor rugslapers

Gerelateerde informatie

Uitgelicht

Code
LON 76-A