Als dit onvoldoende helpt kan de arts adviseren het baarmoederslijmvlies weg te laten halen. Meestal wordt dan gekozen voor de zogenoemde NovaSure-behandeling. NovaSure is een innovatieve behandelmethode waarbij het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder met behulp van radiofrequentie-energie wordt verwijderd. Het is dus een vorm van endometriumablatie (endometrium = baarmoederslijmvlies en ablatie = verwijdering).
Soms wordt gekozen voor een hysteroscopische verwijdering van het slijmvlies. Daarbij wordt het slijmvlies verwijderd met elektrisch geladen lisjes onder direct zicht van een camera. Deze ingreep wordt gedaan als de vorm van de baarmoeder niet geschikt is voor de NovaSure. Meer informatie over de hysteroscopische verwijdering vindt u op de webpagina Kijkoperatie baarmoeder (therapeutische hysteroscopie).
De informatie op deze pagina's gaat over de NovaSure-behandeling.
- U heeft last van bijvoorbeeld een infectie, verzakking, poliepen of vleesbomen.
- Het uitstrijkje vertoont afwijkingen.
- U wilt nog zwanger worden.
Na het verwijderen van het baarmoederslijmvlies blijft uw hormonale cyclus hetzelfde als voorheen. Een zwangerschap raden we na het verwijderen van baarmoederslijmvlies sterk af. Door veranderingen in het slijmvlies kan de zwangerschap zich namelijk op een afwijkende plek innestelen. Dat kan gevaarlijk zijn en ernstige complicaties geven. Omdat het na de behandeling soms toch nog mogelijk is om zwanger te worden, blijft het gebruik van een voorbehoedsmiddel dus nodig. Bespreek met uw arts welk middel voor u het meest geschikt is.
Voordelen NovaSure
Voordelen van de NovaSure-behandeling zijn:
- De behandeling is eenmalig.
- De behandeling kan in elke fase van de menstruatiecyclus worden uitgevoerd.
- De behandeling duurt kort (maximaal 2 minuten).
- De behandeling kan poliklinisch, onder plaatselijke verdoving of met lichte pijnstilling (sedatie via infuus), worden uitgevoerd.
- Bij de behandeling worden geen sneden gemaakt. Dit beperkt het risico op complicaties.
- Het herstel is snel. Meestal kunt u de volgende dag uw dagelijkse bezigheden alweer hervatten.
- De bijwerkingen van een hormoonbehandeling of risico’s bij een baarmoederverwijdering worden vermeden.
- De meeste vrouwen constateren dat hun menstruatiebloedingen sterk afnemen. Van de vrouwen zegt 41% na een jaar niet meer te menstrueren.
Expertise en ervaring
Specialistisch team
De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.
Aandachtsgebieden
Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).
Persoonlijk en betrokken
Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.
Baarmoederslijmvlies
Het baarmoederslijmvlies bestaat uit 2 lagen, namelijk een basale laag, die altijd aanwezig is, en een functionele laag die tijdens de menstruatiecyclus wordt opgebouwd zodat de bevruchte eicel zich kan nestelen. Wordt deze eicel niet bevrucht dan wordt de laag weer afgevoerd tijdens de menstruatie.
Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere. Een dikkere laag betekent over het algemeen meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Verwijdering van het baarmoederslijmvlies is dan een beproefde manier om dit hevige menstruele bloedverlies te verminderen of het bloedverlies zelfs helemaal te stoppen.
Behalve dikker baarmoederslijmvlies, kan overmatig bloedverlies ook veroorzaakt worden door een verstoorde hormoonbalans of veranderingen in de baarmoederholte (zoals een poliep of vleesboom). Zie ook onze webpagina Menstruatieklachten.
Hoofdbehandelaar
Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.
Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.