Behandelingen & onderzoeken

Ballon endoscopie (anaal)

Een ballon endoscopie is een kijkonderzoek van de darm. Hierbij gebruikt de MDL-arts een speciale scoop - een flexibele slang met camera en ballonnetjes - die verder in de darm kan komen dan een gewone scoop.Dit onderzoek wordt vaak gedaan om de oorzaak van bloedverlies uit de darm op te sporen.

Met de camera kan de MDL-arts het maag-darmkanaal bekijken en eventuele ontstekingen, vernauwingen, poliepen of gezwellen ontdekken.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Latexallergie

De ballonnetjes zijn gemaakt van latex. Heeft u een latexallergie? Laat ons dit dan zo snel mogelijk weten.

Sedatie

Dit onderzoek gebeurt met sedatie, ook wel een ‘roesje’ genoemd. Meer informatie hierover vindt u op onze webpagina Sedatie bij endoscopisch onderzoek . Lees deze informatie goed door.

Eten en drinken 1 week voor het onderzoek

Eet vanaf 1 week voor het onderzoek het volgende niet meer:

  • geen brood en/of crackers met zaden of pitten;
  • peulvruchten;
  • citrusfruit (mandarijnen en sinaasappels).

De vezels hiervan blijven namelijk nog dagen in de darm achter en verstoppen zo de endoscoop, wat het onderzoek ernstig bemoeilijkt.

Wat u niet en wel mag eten vanaf 1 week voor het onderzoek staat ook in de informatie die u heeft gekregen over het Laxeren thuis met Moviprep®. Het is belangrijk dat u deze informatie leest en opvolgt, anders kan het onderzoek niet doorgaan.

Darmen leegmaken met Moviprep®

Uw darmen moeten leeg zijn voor het onderzoek. Hiervoor krijgt u het laxeermiddel Moviprep® voorgeschreven. De instructies hiervoor heeft u ontvangen en kunt u ook op onze webpagina Laxeren thuis met Moviprep® nog eens nalezen. Het is belangrijk dat u deze informatie leest en opvolgt, anders kan het onderzoek niet doorgaan.

Medicijnen

Zorg dat u een lijst bij u heeft met de medicijnen die u gebruikt.

IJzertabletten (Fero-Gradumet® of ferrofumaraat)

Gebruikt u ijzertabletten, dan moet u daar 1 week voor het onderzoek mee stoppen. Deze middelen geven de darm een zwarte kleur, waardoor de foto’s onduidelijk worden. Na het onderzoek kunt u ze weer gebruiken.

Bloedverdunners

Of bloedverdunners gestaakt dienen te worden voorafgaand aan het onderzoek verschilt per patiënt. Uw arts bespreekt met u of u de bloedverdunners enkele dagen voor het onderzoek moet stoppen. Uw arts overlegt daavoor eventueel met de maag-darm-leverarts.

Heeft u geen instructies gehad van uw arts? Neem dan uiterlijk 7 dagen voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Meld uw medicijngebruik ook bij de arts die het onderzoek uitvoert.

Bekende bloedverdunnende middelen zijn acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ), rivaroxaban (Xarelto®), dabigratan (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dypiridamol (Persantin®), carbasalaatcalcium (Ascal®) en acetylsalicylzuur.

Diabetesmedicatie

Heeft u diabetes? Dan moeten uw medicijnen mogelijk aangepast worden tijdens de voorbereiding van dit onderzoek. Misschien kunt u uw medicijnen later nemen of overslaan. Overleg hierover met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, met uw internist of met uw huisarts.

Menstruatie

Menstruatie is geen probleem bij de scopie.

Kleding

  • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
  • Als uw onderzoek langer duurt, kan het fijn zijn om ook warme sokken mee te nemen.

Vervoer regelen

Als u bij dit onderzoek een ‘roesje’ heeft gekregen, dan mag u na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na het onderzoek.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Vooraf

  • Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling Endoscopie.
  • Een assistente haalt u op en begeleidt u nar uw bed.
  • U krijgt een operatiejasje aan.

Sedatie (roesje)

Dit onderzoek gebeurt met sedatie, ook wel een ‘roesje’ genoemd.

Het onderzoek

De scoop wordt via uw anus ingebracht. Via de scoop wordt lucht in uw darm geblazen, zodat de arts de darm goed kan bekijken. Aan het einde van deze speciale scoop zitten ballonnetjes. Door de ballonnetjes beurtelings op te blazen, laat de arts de scoop langzaam uw darm ‘binnenwandelen’. Zo kan hij een groot stuk van uw darm bekijken.

Duur

Hoe lang duurt dit onderzoek? Graag aanvullen.

Risco's en complicaties

Dit onderzoek is in principe een veilig onderzoek. Slechts in zeldzame gevallen ontstaat er een bloeding of een scheurtje (perforatie) in de darm. Een opname in het ziekenhuis is dan meestal nodig om deze complicaties goed te behandelen.

Een perforatie komt vooral voor als er een vernauwing zit in de darm of als er poliepen verwijderd zijn.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Uitslag

Na het onderzoek geeft uw behandelend arts zijn voorlopige indruk van het onderzoek. Als er stukjes weefsel bij u zijn weggenomen voor onderzoek, duurt het meestal  10 werkdagen voordat de uitslag bekend is. U krijgt de uitslag bij het volgende bezoek aan de arts die het onderzoek aangevraagd heeft: uw behandelend specialist of huisarts. De uitslag wordt elektronisch naar de aanvragend arts verstuurd.

Contact opnemen

Neem direct contact met ons op als u:
• zwarte, teerachtige ontlasting heeft;
• voortdurend moet braken;
• aanhoudend pijn heeft.

Tijdens kantooruren kunt u direct contact opnemen met uw behandelend arts.

Belt u buiten kantooruren of kunt u de behandelend arts niet bereiken? Bel dan de receptie van het St. Antonius Ziekenhuis en vraag naar de dienstdoende MDL-arts.

Expertise en ervaring

U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.

Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staan centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kankerpatiënten, hepatitispatiënten en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Meer informatie

Website

Code
END 28-O