Behandelingen & onderzoeken

Ballon endoscopie (oraal)

Een ballon endoscopie is een kijkonderzoek van het maag-darmkanaal. Hierbij gebruikt de MDL-arts een speciale scoop - een flexibele slang met camera en ballonnetjes - die verder in het maag-darmkanaal kan komen dan een gewone scoop.

Dit onderzoek wordt vaak gedaan om de oorzaak van bloedverlies uit de darm op te sporen. Met de camera kan de MDL-arts de darm bekijken en eventuele ontstekingen, vernauwingen, poliepen of gezwellen ontdekken.

Vaak worden hapjes weefsel (biopten) weggenomen voor verder onderzoek. De arts kan ook kleine ingrepen verrichten; poliepen kunnen vaak direct verwijderd worden en de arts kan bloedingen stelpen.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Latexallergie

De ballonnetjes zijn gemaakt van latex. Heeft u een latexallergie? Laat ons dit dan zo snel mogelijk weten.

Sedatie

Dit onderzoek gebeurt met sedatie, ook wel een ‘roesje’ genoemd. Meer informatie hierover krijgt u van ons mee en kunt u ook lezen op onze webpagina Sedatie bij endoscopisch onderzoek. Lees deze informatie goed door.

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen het onderzoek belemmeren. Stop uw medicijnen nooit op eigen initiatief! Overleg altijd met uw arts.

Bloedverdunners

Of bloedverdunners gestaakt dienen te worden voorafgaand aan het onderzoek verschilt per patiënt. Uw arts bespreekt met u of u de bloedverdunners enkele dagen voor het onderzoek moet stoppen. Uw arts overlegt daavoor eventueel met de maag-darm-leverarts.

Heeft u geen instructies gehad van uw arts? Neem dan uiterlijk 7 dagen voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Meld uw medicijngebruik ook bij de arts die het onderzoek uitvoert.

Bekende bloedverdunnende middelen zijn acenocoumarol (Sintrom®), fenprocoumon (Marcoumar®), clopidogrel (o.a. Plavix® en Grepid®), ), rivaroxaban (Xarelto®), dabigratan (Pradaxa®), apixaban (Eliquis®), ticagrelor (o.a. Brilique® en Possia®), dypiridamol (Persantin®), carbasalaatcalcium (Ascal®) en acetylsalicylzuur.

IJzertabletten (Fero-Gradumet® of ferrofumaraat)

Gebruikt u ijzertabletten, dan moet u daar 1 week voor het onderzoek mee stoppen. Deze middelen geven de darm een zwarte kleur, waardoor de foto’s onduidelijk worden. Na het onderzoek kunt u ze weer gebruiken.

Diabetesmedicatie

Als u diabetespatiënt bent, moeten uw medicijnen mogelijk aangepast worden tijdens de voorbereiding van dit onderzoek. Misschien kunt u uw medicijnen later nemen of overslaan. Overleg hierover met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, met uw internist of met uw huisarts.

Leegmaken van de darmen met Moviprep®.

Om de darm goed te kunnen beoordelen moet de darm schoon en leeg zijn. U heeft hiervoor van uw behandelend arts een recept voor een laxeermiddel gekregen: Moviprep®. Dit middel stimuleert de stoelgang en maakt uw ontlasting dunner.

Volg onderstaande instructies goed op om uw darmen schoon te maken voor het onderzoek:

Als u het onderzoek ‘s ochtends (tot 12.00 uur) heeft

 • Begin 1 dag voor het onderzoek met de Moviprep® als het onderzoek voor 12.00 uur plaatsvindt .
 • U mag op deze dag normaal ontbijten.
 • U mag vanaf 12.00 uur niets meer eten.
 • Vanaf 12.00 uur mag u alleen nog maar heldere vloeistoffen drinken, zoals appelsap, thee, zwarte koffie met of zonder suiker, heldere sportdrank en gezeefde bouillon.
 • U drinkt tussen 18.00 en 19.00 uur 1 liter van deze drank. Maak het laxeermiddel klaar zoals in de bijsluiter staat omschreven. Het wordt een vloeistof die u kunt drinken.
 • Vindt u de smaak onaangenaam? Zet het drankje even in de koelkast. U proeft de drank minder goed als het koud is. U kunt het drankje ook met een rietje drinken.
 • Na 19.00 uur mag u nog tot 1 uur voor het onderzoek water drinken, daarna moet u nuchter blijven voor het onderzoek..

Als u het onderzoek ‘s middags (na 12.00 uur) heeft

 • U mag de avond voor het onderzoek vanaf 20.00 uur niets meer eten als het onderzoek in de middag na 12.00 uur plaatsvindt.
 • U mag nog wel heldere vloeistoffen drinken, zoals appelsap, thee, zwarte koffie met of zonder suiker, heldere sportdrank en gezeefde bouillon.
 • U drinkt op de dag van het onderzoek tussen 08.00 en 09.00 uur 1 liter Moviprep®. Maak het laxeermiddel klaar, zoals in de bijsluiter staat omschreven.
 • Op de dag van het onderzoek mag u tot 12.00 uur nog wat water drinken, daarna moet u nuchter blijven voor het onderzoek.

Let op: Moviprep® kan diarree veroorzaken, maar dit hoeft niet. Het kan ook voorkomen dat u geen laxeerreactie krijgt op het medicijn. Bel dan met onze afdeling Endoscopie, via T 088 320 55 00.

Kleding

 • Draag gemakkelijk zittende kleding, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken.
 • Als uw onderzoek langer duurt, kan het fijn zijn om ook warme sokken mee te nemen.

Vervoer regelen

Als u bij dit onderzoek een ‘roesje’ heeft gekregen, dan mag u na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Het is daarom handig dat u vooraf regelt dat iemand u naar huis brengt na het onderzoek.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntportaal van het St. Antonius. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Vooraf

 • Op het afgesproken tijdstip meldt u zich bij de afdeling Endoscopie.
 • Een verpleegkundige haalt u op en begeleidt u naar uw bed.
 • U krijgt een operatiejasje aan.

Sedatie (roesje)

Dit onderzoek gebeurt onder sedatie, ook wel een ‘roesje’ genoemd. Meer informatie hierover leest u op onze webpagina Sedatie bij endoscopisch onderzoek.

Het onderzoek

 • Voor het onderzoek wordt bij u een infuusnaald ingebracht.
 • De scoop wordt via uw mond (oraal) ingebracht.
 • U kunt u tijdens het onderzoek langs de slang door mond en neus ademhalen.
 • Soms is het nodig om de scoop daarna ook nog via de anus op te voeren, om via de dikke darm het onderste deel van de dunne darm te bekijken. Via de scoop wordt lucht in uw darm geblazen, zodat de arts de darm goed kan bekijken.
 • Tijdens het onderzoek kan het nodig zijn om een stukje weefsel weg te halen (biopt) voor nader onderzoek. Ook kan het nodig zijn om tijdens het onderzoek een bloeding te behandelen.
 • Dit gebeurt door een speciaal instrument dat door de scoop geschoven wordt. Dat doet geen pijn. 

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 60 tot 120 minuten.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Nazorg

Uitslag

Na het onderzoek geeft uw behandelend arts zijn voorlopige indruk van het onderzoek. Als er stukjes weefsel bij u zijn weggenomen voor onderzoek, duurt het meestal  10 werkdagen voordat de uitslag bekend is. U krijgt de uitslag bij het volgende bezoek aan de arts die het onderzoek aangevraagd heeft: uw behandelend specialist of huisarts. De uitslag wordt elektronisch naar de aanvragend arts verstuurd.

Risico's en complicaties

Dit onderzoek is in principe een veilig onderzoek. Slechts in zeldzame gevallen ontstaat er een bloeding of een scheurtje (perforatie) in de darm of ontsteking van de alvleesklier. Een opname in het ziekenhuis is dan meestal nodig om deze complicaties goed te behandelen. Een perforatie komt vooral voor als er een vernauwing zit in de darm of als er poliepen verwijderd zijn.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact met ons op als u last heeft van

 • aanhoudende pijn;
 • zwarte ontlasting;
 • aanhoudend braken.

U kunt contact opnemen:

 • Van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur met de afdeling Endoscopie via T 088 320 55 00.
 • ‘s Avonds, ‘s nachts en in het weekend met uw huisarts of met de receptie van het ziekenhuis via T 088 320 30 00. Vraag dan naar de dienstdoende MDL-arts.

Expertise en ervaring

U kunt bij ons terecht voor veelvoorkomende behandelingen, maar ook voor veel complexe ingrepen. Jaarlijks behandelen wij ruim 11.000 patiënten op de poli en voeren wij gemiddeld 15.000 endoscopieën uit. Hiermee is ons MDL-centrum één van de grootste centra in Nederland.

Aandacht en persoonlijke zorg voor de patiënt staat centraal. Samen met u stellen we het best mogelijke behandelplan op. U krijgt altijd een vaste hoofdbehandelaar als aanspreekpunt. Deze behandelaar weet alles over uw behandeltraject en blijft hier nauw bij betrokken. Kanker-, hepatitis- en patiënten met ontstekingsziekten van de darm (IBD) kunnen gedurende het hele traject begeleiding krijgen van een team van vaste verpleegkundigen.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Meer informatie

Website

Gerelateerde informatie

Code
END 27-O