Beroerte - onderzoeken
Contact
Voor de behandeling van een beroerte is het belangrijk om zo snel mogelijk te weten of het om een hersenbloeding of een herseninfarct gaat. Om dit te bepalen worden diverse onderzoeken gedaan.
Een beroerte is een acuut ziektebeeld. Daarom is het erg belangrijk dat u snel behandeld wordt en dat het duidelijk is of u een hersenbloeding of herseninfarct heeft.
Op deze pagina snel naar
Meer over beroerte onderzoeken
De arts zal als eerste een aantal vragen stellen over uw klachten en algehele gezondheid. Ook doet hij een lichamelijk onderzoek, waarbij hij let op diverse symptomen van een herseninfarct of hersenbloeding. U krijgt ook een bloedonderzoek en uw bloeddruk, hartslag en hoeveelheid zuurstof in uw bloed worden gecontroleerd. Op basis van deze onderzoeken stelt de arts vervolgens een diagnose.
Voorbereiding
Zo snel mogelijk starten
Bij een beroerte is het van groot belang dat er snel gehandeld wordt. Vanaf het moment dat u het ziekenhuis binnenkomt is dan ook alles erop gericht om uw behandeling zo snel mogelijk te starten.
Onderzoek
Anamnese
De arts stelt u/uw familie/naasten kort een aantal vragen:
- Hoe is uw algehele gezondheid?
- Wanneer zijn de klachten precies ontstaan?
- Gebeurde dit plotseling of geleidelijk?
- Gebruikt u medicijnen, met name bloedverdunners of medicatie van de trombosedienst?
Als u namen en doseringen weet horen wij dit graag.
Lichamelijk onderzoek
De arts doet een kort lichamelijk onderzoek en let daarbij op de symptomen die bij een herseninfarct of een hersenbloeding kunnen voorkomen, zoals:
- een scheeftrekkend gezicht, afhangende mondhoek;
- krachtverlies of verlamming van één arm en/of been;
- wartaal uitspreken, niet meer uit woorden kunnen komen of moeilijk spreken;
- dubbelzien, of blindheid van linker- of rechteroog;
- een combinatie van hevige duizeligheid, coördinatie- en/of evenwichtsstoornissen;
- plotselinge zeer ernstige hoofdpijn zonder oorzaak.
Monitoring
Van de verpleegkundige krijgt u een bloeddrukband om, plakkers op de borst en een knijpertje op uw vinger. Daarmee worden uw bloeddruk, uw hartslag en de hoeveelheid zuurstof in uw bloed gecontroleerd. Op een monitor zijn deze gegevens te zien. Ook controleert de verpleegkundige uw bewustzijn en de reactie van uw pupillen op licht. Hij of zij schijnt hiervoor met een lampje in uw ogen. U krijgt twee naaldjes in uw arm of hand, waarop zonodig een infuus kan worden aangesloten. Via deze infusen kan medicatie rechtstreeks in uw bloedvat gegeven worden.
Bloedonderzoek
Er wordt bloed bij u afgenomen, onder andere om de bloedstolling, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerwaarden te bekijken.
Een CT-scan van het hoofd wordt zo snel mogelijk gemaakt. Op de afdeling radiologie wordt u op een bank gelegd waarna de scanning begint. Dit duurt een paar minuten.
Expertise en ervaring
Onze neurologen behandelen per jaar ongeveer 15.000 nieuwe patiënten. Zij hebben daardoor ruime ervaring met vele soorten neurologische aandoeningen, onderzoeken en behandelingen. Bijzondere expertise is er op het gebied van beroertes (CVA), hoofdpijn, kinderneurologie, MS (multiple sclerose), neurofibromatose type 1 (NF1), slaapklachten en de Ziekte van Parkinson.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
Toon meer over veilige zorg in het ziekenhuis
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Of u allergieën heeft.
- Of u (mogelijk) zwanger bent.
- Als u iets niet begrijpt.
- Wat u belangrijk vindt.
- Als u iets ziet wat niet schoon is.
Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.