Behandelingen & onderzoeken

Desensibilisatie bij insectengifallergie

Bij een allergie voor wespengif en bijengif kan gekozen worden voor een desensibilisatiebehandeling. De bedoeling van desensibilisatie is dat de patiënt geleidelijk ‘went’ aan het insectengif waarvoor hij of zij allergisch is.

Als diegene daarna nog eens door dit insect wordt gestoken is hij of zij beschermd en krijgt niet weer zo’n ernstige reactie. Andere woorden voor desensibilisatie zijn hyposensibilisatie of immunotherapie.

Behandeling

Opdoseerfase

De desensibilisatiebehandeling houdt in dat u wekelijks onderhuidse prikjes met insectengif krijgt in steeds hogere doseringen. Hiervoor komt u steeds naar de poli Dermatologie.

Afhankelijk van het doseringsschema dat voor u is opgesteld, zijn gemiddeld 10 tot 20 behandelingen nodig tot de hoogste dosering is bereikt.

Onderhoudsbehandeling

Zodra de dosis bereikt is die overeenkomt met die van een gewone insectensteek, gaat u over op de onderhoudsbehandeling. U bent dan beschermd tegen een eventuele insectensteek. U hoeft dan ook niet meer elke week terug te komen. Het wordt dan eens per 6 weken. Meestal kan uw huisarts deze onderhoudsbehandeling doen. Deze periode duurt meestal 5 jaar. Eenmaal per jaar komt u terug op de poli Dermatologie voor adviezen en om door te spreken wat uw ervaringen zijn.

Na elke behandeling, zowel in de opdoseer- als onderhoudsbehandeling, zult u altijd nog een halfuurtje nablijven in verband met een mogelijke reactie op de injectie.

Nazorg

Bijwerkingen

Bijwerkingen zijn:

  • plaatselijke reacties, zoals (grote) bulten op de plaats van de injecties;
  • benauwdheid;
  • misselijkheid;
  • darmkrampen;
  • diarree; 
  • (in het ergste geval) shock.

Huidreactie

Als u thuis een forse huidreactie krijgt (bulten) dan kunt u 1 tablet cetirizine of levocetirizine nemen. Helpt dit niet neem dan direct contact op met de poli Dermatologie.

Als het buiten kantoortijden gebeurt, belt u het algemene nummer van het ziekenhuis en vraagt u naar de dienstdoende dermatoloog.

Benauwd of misselijk

Krijgt u een hevige algemene reactie (benauwdheid, misselijkheid en dergelijke) en de Epipen en/of de cetirizine of levocetirizine helpen niet, dan kunt u zich melden op de Spoedeisende Hulp. Is de situatie zeer ernstig bel dan altijd 112.

Shock

Mensen met een insectenallergie kunnen in shock raken omdat het insectengif zorgt voor een verwijding van de bloedvaten. Hierdoor daalt de bloeddruk. Bel in die situatie altijd 112.

Contact opnemen

Heeft u na de behandeling nog vragen? Neem dan gerust contact op met de poli Dermatologie.

Expertise en ervaring

Het specialisme Dermatologie biedt een compleet pakket aan onderzoeken en behandelingen. Wij doen dit op alle gebieden van het specialisme. Onze dermatologen maken gebruik van de nieuwste behandelmethoden en –technieken bij diverse vormen van huidkanker (onder andere met Mohs micrografische chirurgie), bij spataders, eczeem en psoriasis.

Niet iedere patiënt is hetzelfde. Een bepaalde ziekte uit zich bij de een anders dan bij de ander. Wij streven er daarom naar om iedere behandeling zo veel mogelijk af te stemmen op wat het beste past bij de situatie van de patiënt.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code DERM 06-B

Terug naar boven