Behandelingen & onderzoeken

Pterygium (driehoekige plooi over hoornvlies)

Een pterygium is een driehoekige plooi over het hoornvlies. Deze kan verwijderd worden d.m.v. een ingreep. Deze ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving op de behandelkamer van Oogheelkunde. 

Deze informatie gaat over behandeling van een pterygium en is aanvullend op de informatie die u van de oogarts of optometrist heeft ontvangen. 

Men spreekt van een pterygium als het bindvlies dat het wit van het oog bedekt (de conjunctiva) in een driehoekige vorm over het hoornvlies gaat groeien. Hierdoor kan het zicht belemmerd worden. Meestal zit een pterygium aan de neuskant van het oog.

Meer over behandeling pterygium

Tot nu toe is er nooit een echte oorzaak gevonden. Wel lijkt het erop dat UV-licht een rol speelt, omdat het pterygium in een zonnig klimaat vaker voorkomt. Ook chronische irritatie van de ogen in een stoffige en droge omgeving lijkt een oorzaak.

Verschijnselen

In de meeste gevallen heeft men geen last van het pterygium. Soms is er sprake van een chronische irritatie, het gevoel alsof er steeds iets in het oog zit en wordt het oog rood aan de kant van het pterygium. In de loop van de jaren kan het pterygium zich steeds verder uitbreiden naar het centrum van het hoornvlies. Door het pterygium raakt het hoornvlies dan vervormd en kan het zien verminderd zijn.

De behandeling

Als het oog erg geïrriteerd is geraakt door ontsteking van het pterygium, kan het nodig zijn dit te behandelen met antibiotica en/of ontstekingsremmende druppels. Als er onvoldoende effect is van de oogdruppels of bij overgroei van het pterygium naar het centrum van het hoornvlies kan een operatieve ingreep overwogen worden.

Na de operatie blijft er een littekentje over op het hoornvlies. Het is dan ook zaak het pterygium tijdig te verwijderen. Ondanks de behandeling kan in sommige gevallen een pterygium toch weer terugkomen.

Voorbereiding

De dag van de operatie

Wij vragen u eventuele oogmake-up voor de operatie thuis te verwijderen. U hoeft niet nuchter te komen en u kunt alle medicatie doorgebruiken. Eventuele antistolling hoeft niet gestaakt te worden. Contactlensdragers vragen we de bril te dragen of de contactlens van tevoren uit te doen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Behandeling

De operatie

De pterygiumoperatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. U krijgt oogdruppels en een heel klein prikje in het bindvlies op het oog (niet in het oog). Dit is nauwelijks pijnlijk. Hierna wordt het pterygium voorzichtig verwijderd en het bindvlies gehecht met oplosbare hechtingen.

Nazorg

Na de operatie

Na de operatie kan er nog enige dagen sprake zijn van een zanderig gevoel in het behandelde oog. Vooral de eerste dagen na de operatie kan het oogwit flink rood en wat gevoelig zijn.

 • Voor de pijn mag u Paracetamol nemen, zo nodig 2 tabletten van 500 mg per 6 uur, met een maximum van 8 tabletten per dag. Liever geen aspirine, omdat dit tot bloedingen kan leiden.
 • De eerste 2 weken mag u niet zwemmen. U kunt wel gewoon douchen en haren wassen.
 • U kunt gerust televisie kijken, lezen of handwerken. Dit is niet schadelijk voor het oog.
 • U gebruikt 2 weken Tobradex oogdruppels 3 maal daags om een ontsteking te voorkomen.
 • De hechtingen in het oog lossen binnen een aantal weken vanzelf op. De irritatie is dan verdwenen.
 • De controle vindt ongeveer 3 weken na de operatie plaats door de oogarts.

Vervoer

U mag na de operatie niet zelf autorijden. Omdat u na de operatie zalf in het oog krijgt is het zicht vaak wazig. Wij raden u dan ook aan voor deze dag vervoer te regelen.

Mogelijke complicaties

Als het pterygium al erg ver naar het centrum van het hoornvlies is doorgegroeid, is het vaak niet mogelijk het hoornvlies helemaal glad te krijgen. Na de operatie blijft het zicht dan enigszins beperkt.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Vragen

Wanneer u nog vragen heeft, stelt u deze dan aan de behandelend oogarts bij uw volgende afspraak. U kunt ook contact opnemen met de de poli Oogheelkunde, T 088 320 22 00.

Medicijngebruik

Neem altijd uw actueel medicatieoverzicht mee. Dit overzicht kunt u krijgen bij uw apotheek.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, meld dit altijd vooraf aan uw arts.

Kosten

In Nederland worden de meeste ziekenhuisbehandelingen rechtstreeks met de zorgverzekeraar afgehandeld. Niet alle ingrepen en behandelingen vallen onder het basispakket en daarbij heeft u een eigen risico.

 • Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u voor een (volledige) vergoeding van uw behandeling in ons ziekenhuis in aanmerking komt.
 • Bent u onverzekerd dan krijgt u zelf de rekening van uw behandeling toegestuurd.
 • Voor de vergoeding van ziekenhuiszorg heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of andere specialist.
 • Neem altijd uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) en uw verzekeringspas mee bij een bezoek aan het ziekenhuis.

Meer informatie vindt u op www.antoniusziekenhuis.nl/kosten-zorgverzekering.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code OOG 40-B

Terug naar boven