Informatie rondom coronavirus

Beleid mond-neusmaskers voor patiënten en bezoekers

Voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2021

Nu het aantal coronapatiënten in Nederland en in de ziekenhuizen is gedaald en veel Nederlanders gevaccineerd zijn, is het dragen van een mond-neusmasker in ons ziekenhuis niet meer overal verplicht.

Net als op andere plekken in de samenleving geldt in ons ziekenhuis de regel dat er geen mond-neusmasker op hoeft wanneer 1,5 meter afstand van elkaar kan worden gehouden. Op plekken waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden én op onze verpleegafdelingen, draagt u wél een mond-neusmasker.

Natuurlijk kunt u ervoor te kiezen om wel overal in het ziekenhuis een mond-neusmaker te dragen, omdat u zich daar prettiger of veiliger bij voelt. Als u ons ziekenhuis bezoekt, zult u dus op verschillende plekken mensen zien die een mond-neusmasker en mensen die dit niet doen.

We kunnen ons voorstellen dat dit verwarrend kan zijn. Daarom zetten we hieronder op een rij waar u (op dit moment) in elk geval een mond-neusmasker dient te dragen enn waar dit niet hoeft:

Waar draagt u wel een mond-neusmasker en waar hoeft dit niet?

Op al onze verpleegafdelingen en dagbehandelingen

Vanwege de zorg voor onze (kwetsbare) patiënten, dragen medewerkers én bezoekers op een verpleegafdeling en dagbehandeling een mond-neusmasker. Bezoekers mogen een eigen (niet-medisch) mond-neusmasker dragen. Als zij geen eigen masker bij zich hebben, krijgen ze een chirurgisch mond-neusmasker uitgereikt bij de toegang van het ziekenhuis.
Opgenomen patiënten dragen alleen een mond-neusmasker als zij van de patiëntenkamer afgaan en door de gangen van de verpleegafdeling/dagbehandeling lopen.

Op al onze poliklinieken en functieafdelingen

Medewerkers, patiënten en begeleiders dragen in de wachtkamers een (eigen) mond-neusmasker.

Overige ruimtes: masker niet verplicht

Het dragen van een mond-neusmasker is in de overige ruimtes niet verplicht, mits de 1,5 meter afstand kan worden bewaard. Lukt dit niet, dan draagt u wel een (chirurgisch) mond-neusmasker.

Deze richtlijnen zijn tot stand gekomen na zorgvuldige afweging en afstemming met onze ziekenhuishygiënisten en medici en afgeleid van de landelijke richtlijnen van het RIVM.  Nieuwe ontwikkelingen en inzichten op dit gebied volgen elkaar in snel tempo op. We volgen deze ontwikkelingen en passen het beleid aan als daar aanleiding voor is.