Behandelingen & onderzoeken

Bestraling (radiotherapie) bij prostaatkanker

Bestraling is een plaatselijke behandeling om kankercellen te vernietigen, terwijl de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. Kankercellen verdragen straling slechter dan gezonde cellen en kunnen hier minder goed van herstellen. Gezonde cellen herstellen zich over het algemeen wel.

Bij prostaatkanker zijn twee vormen van radiotherapie: 

  • Uitwendige radiotherapie
  • Inwendige radiotherapie

Op deze pagina snel naar

Meer over bestraling

Uitwendige radiotherapie

Bij uitwendige radiotherapie komt de straling uit een bestralingstoestel. Het te behandelen gebied wordt van buitenaf - door de huid heen - bestraald. De radiotherapeut zorgt ervoor dat de stralenbundel nauwkeurig wordt gericht en dat het omliggende, gezonde weefsel zo veel mogelijk buiten het te bestralen gebied blijft. Over het algemeen duurt een bestralingsbehandeling 6 à 7 weken en vindt vijfmaal per week plaats. In die periode krijgt u per keer gedurende een aantal minuten een dosis straling. Voor bestraling is meestal geen opname in het ziekenhuis nodig.

Inwendige radiotherapie/brachytherapie

Bij inwendige bestraling worden radioactieve bronnen (Jodium 125) in de prostaat aangebracht. Dit wordt ook wel brachytherapie genoemd. Het inbrengen van de staafjes gebeurt onder plaatselijke verdoving (ruggenprik) of algehele narcose. Het radioactieve materiaal ligt opgesloten in zeer kleine staafjes, ook wel jodiumzaadjes genoemd. Deze staafjes, ter grootte van een rijstkorrel, zijn bedoeld om in het lichaam te blijven. De straling uit het materiaal werkt zeer plaatselijk. De intensiteit van de straling wordt in de loop van de tijd minder tot er vrijwel niets meer is. De zaadjes worden hierna niet meer weggehaald maar blijven de rest van uw leven in de prostaat zitten. Dit kan geen kwaad. Na de ingreep zal u één nacht in het ziekenhuis verblijven. 

Voor radiotherapie werken wij samen met het UMC Utrecht.

Expertise en ervaring

De urologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van uro-oncologische zorgvragen. We behandelen in ons ziekenhuis jaarlijks ruim 2.500 patiënten met een verdenking op prostaat-, nier- of blaaskanker. Doordat we zoveel patiënten behandelen zien we veel verschillende ziektebeelden en hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd. Met betrekking tot het aantal operaties per jaar zitten we in deze kankersoorten al jaren in de top 5 van Nederland. 

We doen aan voortdurende kwaliteitsverbetering en zijn steeds op zoek naar de meest optimale behandeling. Ook doen we veel aan onderzoek om steeds beter te kunnen voorspellen wat nodig is en wat resultaten opleveren voor onze patiënten. We investeren in de nieuwste behandelmethoden- en technieken die zo min mogelijk schade aan het lichaam opleveren, zo maken we zoveel mogelijk gebruik van de nieuwste Da Vinci-robot waarmee we laparoscopische ingrepen doen (kijkoperaties in de buikholte).

Gerelateerde informatie

Code
URO 73-OD-B-2