Behandelingen & onderzoeken

Bestraling (radiotherapie) bij prostaatkanker

Bestraling is een plaatselijke behandeling om kankercellen te vernietigen, terwijl de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard blijven. Kankercellen verdragen straling slechter dan gezonde cellen en herstellen zich er minder goed van. Gezonde cellen herstellen zich over het algemeen wel.

Bij prostaatkanker zijn twee vormen van radiotherapie: 

Op deze pagina snel naar

Meer over bestraling

Uitwendige radiotherapie

Bij uitwendige radiotherapie komt de straling uit een bestralingstoestel. Het te behandelen gebied wordt van buitenaf - door de huid heen - bestraald. De radiotherapeut zorgt ervoor dat de stralenbundel nauwkeurig wordt gericht en dat het omliggende, gezonde weefsel zo veel mogelijk buiten het te bestralen gebied blijft.
Over het algemeen duurt een bestralingsbehandeling 6 à 7 weken en vindt vijfmaal per week plaats. In die periode krijgt u per keer gedurende een aantal minuten een dosis straling. Voor bestraling is meestal geen opname in het ziekenhuis nodig.

Inwendige radiotherapie/brachytherapie

Bij inwendige bestraling worden radioactieve bronnen (Jodium 125) in de prostaat aangebracht. Dit wordt ook wel brachytherapie genoemd. Het inbrengen van de staafjes gebeurt onder plaatselijke verdoving (ruggenprik) of algehele narcose. Het radioactieve materiaal ligt opgesloten in zeer kleine staafjes, ook wel jodiumzaadjes genoemd. 
Deze staafjes, ter grootte van een rijstkorrel, zijn bedoeld om in het lichaam te blijven. De straling uit het materiaal werkt zeer plaatselijk. De intensiteit van de straling wordt in de loop van de tijd minder tot er vrijwel niets meer is. De zaadjes worden hierna niet meer weggehaald maar blijven de rest van uw leven in de prostaat zitten. Dit kan geen kwaad. Na de ingreep zal u één nacht in het ziekenhuis verblijven. 

Voor radiotherapie werken wij samen met het UMC Utrecht.

Expertise en ervaring

Onze urologen diagnosticeren en behandelen veruit de meeste prostaatkankerpatenten in de regio. Doordat we zoveel patiënten behandelen van binnen én buiten de regio Utrecht hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd.

Gerelateerde informatie

Code
URO 73-OD-B-2