Behandelingen & onderzoeken

Bisfosfonaten voor botgezondheid (adjuvante behandeling borstkanker)

Bisfosfonaten zijn geneesmiddelen die worden gegeven aan mensen met botontkalking en aan vrouwen die na de menopauze borstkanker krijgen.

Bisfosfonaten worden gegeven met als doel het voorkomen van botontkalking, het verkleinen van de kans op uitzaaiingen en het verbeteren van de overleving. Deze behandeling wordt sinds 2015 met dit doel toegepast. Bisfosfonaten worden al langere tijd gebruikt bij o.a. de behandeling van botontkalking (osteoporose).

Op deze pagina snel naar

Meer over bisfosfonaten

Wanneer vrouwen door de borstkankerbehandeling (bijv. chemotherapie) vervroegd in de overgang raken en/of behandeld worden met een aromataseremmer (een groep medicijnen die tot de endocriene therapie behoort), dan hebben deze vrouwen een groter risico op botontkalking.

Behandeling

Behandeling

U neemt 1x per maand het medicijn ibandroninezuur. Neem minimaal 1 uur voor de maaltijd of de inname van andere medicatie de gehele tablet in met een glas water. Doe dit zittend of staand en ga niet liggen, zodat u irritatie van de slokdarm voorkomt. Ter ondersteuning van deze behandeling adviseren wij u:

  • regelmatig te bewegen en aan sport te doen
  • voldoende inname calcium (dagelijks 3 à 4 melkproducten)
  • voldoende inname vitamine D (zonlicht)

Beweging en sport

Bewegen is goed voor de botaanmaak, met name bewegingen waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast. U kunt denken aan wandelen, joggen, tennissen en dansen. Bij voorkeur dagelijks een half uur. Hierdoor worden de botten sterker. Daarnaast zijn een gezonde leefstijl en gezond gewicht belangrijk. Roken, teveel alcohol en zout kunnen het gunstige effect van de hieronder genoemde voedingsproducten ongedaan maken.

Calcium en vitamine D

Kalk (Calcium) en vitamine D zijn van groot belang voor de botaanmaak. U heeft 1000-1200mg calcium per dag nodig. Meer is niet zinvol en kan zelfs schadelijk zijn. Calciumrijke producten zijn zuivelproducten, zoals melk, yoghurt, yoghurtdrank, vla, kwark en kaas. Ook vis, mosselen, brood, peulvruchten bevatten calcium. Calcium uit groene bladgroenten en broccoli worden minder goed opgenomen.
Zorg dat u dagelijks voldoende zonlicht krijgt voor de aanmaak van vitamine D. Het lichaam heeft vitamine D nodig om de calcium uit het eten op te nemen. Daarnaast zit vitamine D ook in vette vis, zoals makreel, haring en zalm en in vette melkproducten, zoals eieren en margarine. Denk wel aan uw gewicht! Eventueel kunt u Calcium en vitamine D tabletten gebruiken. Overleg dit vooraf met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Nazorg

Mogelijke bijwerkingen

Bisfosfonaten kunnen bijwerkingen veroorzaken, maar meestal verloopt inname van deze medicijnen zonder problemen. Mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden zijn pijn in de botten, maagdarmklachten, hoofdpijn, kaakpijn, haaruitval, griepachtige verschijnselen en een geïrriteerde slokdarm. Neem contact op met uw behandelend arts of de verpleegkundig specialist als u veel last heeft van deze klachten tijdens het gebruik van bisfosfonaten.

Bij welke klachten waarschuwt u het ziekenhuis?

Waarschuw uw oncoloog of verpleegkundig specialist bij (een van) de volgende klachten:

  • hartkloppingen
  • duizeligheid
  • kortademigheid

Over botopbouw en botafbraak

De omvorming van het bot vindt voortdurend plaats in elke lichaam. Het oude bot wordt vervangen voor nieuw bot, zodat de botten sterke en gezond blijven. In gezond bot zijn twee soorten cellen actief bij de omvorming. Dit zijn cellen die bot aanmaken (osteoblasten) en cellen die bot afbreken (osteoclasten). Onder normale omstandigheden zijn deze twee soorten cellen in evenwicht. Wanneer de aanmaak en afbraak van het bot uit evenwicht raakt, bestaat de kans dat het bot zwak wordt (osteoporose) en is er een verhoogd risico op botbreuken.

Bisfosfonaten

Bisfosfonaten zijn middelen die ingrijpen op de balans tussen de bot-afbrekende cellen en de bot-aanmakende cellen. Het draagt bij aan de juiste balans tussen de cellen. Bisfosfonaten leggen als het ware een sterke beschermlaag over het oppervlakte van de botten. Dit stabiliseert de botten zodat de omvorming van het bot op de juiste manier verloopt. Hiervoor bestaan verschillende middelen, zoals ibandroninezuur, clodroninezuur en zoledroninezuur.

Toon meer over de werking van bisfosfonaten
Code
INT 74-B