Aandoeningen

Boezemfibrilleren (hartritmestoornis)

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis, vooral bij oudere mensen.

Normaal gesproken wordt het hartritme gemaakt in een groepje gespecialiseerde cellen, de zogenaamde pacemakercellen. Deze groep cellen bevindt zich in de bovenkant van de rechterboezem van het hart en heet de sinusknoop. De sinusknoop geeft in rust bij de meeste mensen 50 tot 100 elektrische pulsjes af per minuut. Bij inspanning, stress of koorts kan dit oplopen tot 150 tot 200 per minuut. 

Op deze pagina snel naar

Meer over boezemfibrilleren (hartritmestoornis)

Boezemfibrilleren ontstaat door boezemoverslagen (u slaat een hartslag over) of door andere (boezem-)ritmestoornissen. Er ontstaan dan meerdere elektrische circuitjes in de spierwanden van de boezems. Doordat deze elektrische kringstroompjes de boezems continu elektrisch geactiveerd houden, kan de sinusknoop het hartritme niet meer aansturen en gaat het hart heel snel kloppen; boven 100 à 160 slagen per minuut of nog sneller. Hierdoor worden de hartkamers minder goed gevuld met bloed en werkt het hart minder goed.

Behandelingen

De behandeling van boezemfibrilleren bestaat uit een katheterablatieprocedure via de lies (door de cardioloog) of een mini-maze operatie (door de hartchirurg). Andere hartritmestoornissen worden veelal behandeld door plaatsing van een pacemaker of ICD.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.   

Ervaringsverhaal van Marga Braam-Meurs

Benieuwd naar de ervaring van een onze patiënten?

Lees het ervaringsverhaal van Marga Braam-Meurs.

Toon meer

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code
CAR-A-OD-16