Normaal gesproken wordt het hartritme gemaakt in een groepje gespecialiseerde cellen, de zogenaamde pacemakercellen. Deze groep cellen bevindt zich in de bovenkant van de rechterboezem van het hart en heet de sinusknoop. De sinusknoop geeft in rust bij de meeste mensen 50 tot 100 elektrische pulsjes af per minuut. Bij inspanning, stress of koorts kan dit oplopen tot 150 tot 200 per minuut.
Onderzoeken
Onderzoek naar boezemfibrilleren kan bestaan uit een hartfilmpje (ECG), echocardiografie, een thoraxfoto en een hartkatheterisatie.
Behandelingen
De behandeling van boezemfibrilleren bestaat uit een katheterablatieprocedure via de lies (door de cardioloog) of een mini-maze operatie (door de hartchirurg). Andere hartritmestoornissen worden veelal behandeld door plaatsing van een pacemaker of ICD.
Expertise en ervaring
Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.
Ervaringsverhaal van Marga Braam-Meurs
Benieuwd naar de ervaring van een onze patiënten?
Lees het ervaringsverhaal van Marga Braam-Meurs.
Meer informatie
Websites
Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:
- Hartstichting
- Harteraad (voorheen Hart & Vaatgroep)