Bij een coloscopie bekijkt de endoscopist de binnenkant van de dikke darm. Dat gebeurt met behulp van een dunne, flexibele slang die via uw anus wordt ingebracht. Via een camerachip worden beelden van de binnenkant van uw dikke darm op een beeldscherm getoond.
Meer over coloscopie of sigmoïdoscopie met Moviprep®
Wij kunnen via de camera afwijkingen aan de dikke darm opsporen, zoals poliepen, zweertjes/ontstekingen, gezwellen en vernauwingen.
Tijdens de coloscopie kan de endoscopist stukjes weefsel afnemen voor onderzoek en/of een behandeling uitvoeren, zoals het verwijderen van een poliep.
Roesje
Het onderzoek gebeurt met een roesje (sedatie). Patiënten die via de huisarts zijn aangemeld, hebben een afspraak bij de arts op de poli Sedatie. Deze arts onderzoekt of u lichamelijk in staat bent om een roesje te krijgen. Lees meer over een roesje bij endoscopisch onderzoek.
Wie voert het onderzoek uit?
Een coloscopie kan uitgevoerd worden door een maag-darm-leverarts, een arts in opleiding tot maag-darm-leverarts of een gespecialiseerd verpleegkundige.
Risico’s en complicaties
Een coloscopie is over het algemeen een veilig onderzoek. Toch kunnen er in een enkel geval complicaties optreden. Gemiddeld treedt er per 1000 onderzoeken hoogstens tweemaal een serieuze complicatie op. Meestal gaat het dan om een perforatie of een bloeding.
Perforatie
Een perforatie is een scheurtje of gaatje in de darmwand. De kans dat er tijdens het onderzoek een perforatie ontstaat, is groter als:
- de darm ernstig ontstoken is;
- er veel uitstulpingen in de darm zitten;
- er tijdens het onderzoek een behandeling plaatsvindt, bijvoorbeeld als veel poliepen worden weggehaald.
Klachten die bij een perforatie optreden zijn hevige buikpijn en (later) koorts. Een perforatie kunnen we goed behandelen. De behandeling van een perforatie bestaat meestal uit een operatie waarvoor u wordt opgenomen in ons ziekenhuis.
Bloeding
De kans op een bloeding is verhoogd als er tijdens het onderzoek een behandeling heeft plaatsgevonden, zoals het verwijderen van poliepen of het oprekken van vernauwingen. Een bloeding is endoscopisch meestal goed te behandelen.
Meer informatie
Filmpje
Klik hier om naar Youtube te gaan om ons filmpje over dikkedarmonderzoek (coloscopie) te bekijken.
Dit filmpje geeft u een indruk van hoe een coloscopie verloopt.
Websites
Maag-Darm-Leverstichting: www. mdls.nl