Behandelingen & onderzoeken

Coloscopie of sigmoïdoscopie met Moviprep®

Een coloscopie is een onderzoek waarbij we met een speciale kijkbuis (endoscoop) de dikke darm bekijken om afwijkingen op te sporen zoals poliepen, zweertjes/ontstekingen, gezwellen of vernauwingen. Soms is onderzoek van het onderste deel van de dikke darm (het sigmoïd) voldoende. Dan wordt het onderzoek ’sigmoïdoscopie’ genoemd.

Bij een coloscopie bekijkt de endoscopist de binnenkant van de dikke darm. Dat gebeurt met behulp van een dunne, flexibele slang die via uw anus wordt ingebracht. Via een camerachip worden beelden van de binnenkant van uw dikke darm op een beeldscherm getoond.

Op deze pagina snel naar

Meer over coloscopie of sigmoïdoscopie met Moviprep®

Wij kunnen via de camera afwijkingen aan de dikke darm opsporen, zoals poliepen, zweertjes/ontstekingen, gezwellen en vernauwingen.

Tijdens de coloscopie kan de endoscopist stukjes weefsel afnemen voor onderzoek en/of een behandeling uitvoeren, zoals het verwijderen van een poliep.

Roesje

Het onderzoek gebeurt met een roesje (sedatie). Patiënten die via de huisarts zijn aangemeld, hebben een afspraak bij de arts op de poli Sedatie. Deze arts onderzoekt of u lichamelijk in staat bent om een roesje te krijgen. Lees meer over een roesje bij endoscopisch onderzoek.

Wie voert het onderzoek uit?

Een coloscopie kan uitgevoerd worden door een maag-darm-leverarts, een arts in opleiding tot maag-darm-leverarts of een gespecialiseerd verpleegkundige.

Risico’s en complicaties

Een coloscopie is over het algemeen een veilig onderzoek. Toch kunnen er in een enkel geval complicaties optreden. Gemiddeld treedt er per 1000 onderzoeken hoogstens tweemaal een serieuze complicatie op. Meestal gaat het dan om een perforatie of een bloeding.

Perforatie
Een perforatie is een scheurtje of gaatje in de darmwand. De kans dat er tijdens het onderzoek een perforatie ontstaat, is groter als:

 • de darm ernstig ontstoken is;
 • er veel uitstulpingen in de darm zitten;
 • er tijdens het onderzoek een behandeling plaatsvindt, bijvoorbeeld als veel poliepen worden weggehaald.

Klachten die bij een perforatie optreden zijn hevige buikpijn en (later) koorts. Een perforatie kunnen we goed behandelen. De behandeling van een perforatie bestaat meestal uit een operatie waarvoor u wordt opgenomen in ons ziekenhuis.

Bloeding
De kans op een bloeding is verhoogd als er tijdens het onderzoek een behandeling heeft plaatsgevonden, zoals het verwijderen van poliepen of het oprekken van vernauwingen. Een bloeding is endoscopisch meestal goed te behandelen.

Voorbereiding

Voorbereiding thuis
Wij adviseren u de dag van het onderzoek vrij te nemen van uw werk.  

Vervoer regelen (bij een roesje)
Als u een roesje krijgt tijdens het onderzoek, dan mag u na afloop niet alleen naar huis en niet autorijden. Zorg er dus voor dat er altijd iemand met u mee gaat en dat die persoon u naar huis brengt.

Kleding
Wij adviseren u makkelijk zittende kleding aan te trekken, die u gemakkelijk aan- en uit kunt trekken. 

Medicijnen
Zorg dat u een lijst bij u heeft met de medicijnen die u gebruikt.

IJzertabletten
Een week voor het onderzoek moet u stoppen met het gebruik van ijzertabletten.(Fer-Gradumet® of Ferrofumaraat). Deze middelen geven de darm een zwarte kleur, waardoor de afbeeldingen onduidelijk worden. Na het onderzoek kunt u ze weer gebruiken.

Bloedverdunners
Gebruikt u bloedverdunnende middelen (deze kunnen ook van de trombosedienst komen)? Uw arts bespreekt met u of u met de bloedverdunners enkele dagen voor het onderzoek moet stoppen. Uw arts overlegt daarvoor eventueel met de maag-darm- leverarts. Als het gebruik van deze middelen rond de scopie niet besproken is bij uw arts, neem dan uiterlijk 1 week voor het onderzoek contact op met de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Meld uw medicijngebruik ook bij de arts die het onderzoek uitvoert. Bekende bloedverdunnende middelen zijn: Acenocoumarol, Sintromitis®, Fenprocoumon, Marcoumar®, Clopidogrel (Plavix®), Ascal, Acetylsalicylzuur.

Diabetes
Als u diabetespatiënt bent, kan het zijn dat we uw medicijnen moeten aanpassen tijdens de voorbereiding op dit onderzoek. Overleg hierover met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Menstruatie
Menstruatie is geen probleem bij de scopie.

Eten en drinken: dieet en laxeren
U mag een week voor het onderzoek geen vruchten, brood, crackers en dergelijke met pitten en zaadjes te eten. Deze blijven namelijk nog dagen in de darm zitten en verstoppen zo de endoscoop.

Om de darm goed te kunnen beoordelen, moet de darm schoon en leeg zijn. Daarvoor is een goede voorbereiding noodzakelijk. Hiervoor gebruikt u een laxeermiddel Moviprep®.

Het gebruik van het laxeermiddel Moviprep®:

 • Iedere verpakking van Moviprep ® bevat twee sets in plastic folie.
 • Iedere set bevat twee zakjes: een groot zakje “A” en een klein zakje “B”.
 • De inhoud van 1 zakje “A“ en 1 zakje “B” laxeermiddel mengt u met 1 liter gewoon water.

Gebruik hierbij geen koolzuurhoudend water (= dus water zónder prik!)
Schud goed tot het poeder geheel opgelost is. Verderop leest u wanneer u deze drank moeten opdrinken. Het kan zijn dat de smaak van Moviprep® u tegenstaat, u kunt dan het volgende proberen:

 • Drink het ijskoud uit de koelkast.
 • Drink het met een rietje, zodat de vloeistof wat verder in de mond komt.
 • Voeg wat citroensap toe.
 • Voeg een scheutje limonadesiroop toe (siroop zonder sorbitol).
 • Gebruik kauwgom tussendoor en tijdens het drinken.

Tijdens de voorbereiding mag u wel andere heldere vloeistoffen drinken. Denk hierbij aan: koffie (zwart, eventueel met suiker), thee, bouillon, appelsap, ice-tea, heldere vruchtensappen en frisdranken zonder koolzuur ( = zonder “prik”).

Het onderzoek vindt voor 13.00 uur plaats (ochtend)

Dag voor het onderzoek

 • U mag normaal ontbijten en lunchen.
 • Voor 16.00 uur neemt u een lichte of vloeibare avondmaaltijd. Zoals beschuit, wit brood, bouillon. Hierna mag u niets meer eten tot na het onderzoek.
 • Tussen 18.30 uur en 20.00 uur drinkt u 1 liter Moviprep®. U neemt elke 15 minuten een glas van de klaargemaakte vloeistof tot deze op is. Zet de drank tussendoor in de koelkast.
 • Hierna drinkt u nog een halve liter heldere vloeistof (liever wat meer).
 • Moet u medicijnen innemen? Doe dit dan niet tijdens het drinken van de Moviprep®. U kunt uw medicijnen wel 1 uur voor of na het drinken van Moviprep® innemen.

In de loop van de tijd zal er veel ontlasting komen. Zorg dat u in de buurt blijft van een toilet. Het is echter ook mogelijk dat het wat langer duurt voor het op gang komt. Op het laatst is de ontlasting zo dun als water. Daarbij kunt u buikkrampen hebben.

Dag van het onderzoek

 • U mag nog steeds niets eten wel drinken.
 • Tussen 06.00 en 07.00 uur in de ochtend drinkt u de 2e liter Moviprep ®.
 • U neemt elke 15 minuten een glas van de klaargemaakte vloeistof tot deze op is. Zet de drank tussendoor in de koelkast.
 • Hierna drinkt u nog een halve liter heldere vloeistof (liever wat meer).
 • Moet u medicijnen innemen? Doe dit dan niet tijdens het drinken van de Moviprep®. U kunt uw medicijnen wel 1 uur voor of na het drinken van Moviprep® innemen.

Na het drinken komt de ontlasting op gang. Dit duurt ongeveer een uur. Wij zien u in de loop van de ochtend op de voor u gemaakte afspraaktijd.

Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken.

Het onderzoek vindt na 13.00 uur plaats (middag)

Dag voor het onderzoek

 • U mag normaal ontbijten en lunchen.
 • U mag eventueel tot 18.00 uur nog een lichte of vloeibare avondmaaltijd nemen, zoals beschuit, wit brood of bouillon.
 • Daarna mag u niets meer eten tot na het onderzoek.
 • Tussen 20.00 uur en 21.30 uur drinkt u 1 liter Moviprep®. U neemt elke 15 minuten een glas van de klaargemaakte vloeistof tot deze op is. Zet de drank tussendoor in de koelkast.
 • Daarna drinkt u nog een halve liter heldere vloeistof (liever wat meer).
 • Moet u medicijnen innemen? Doe dit dan niet tijdens het drinken van de Moviprep®. U kunt uw medicijnen wel 1 uur voor of na het drinken van Moviprep® innemen.

In de loop van de tijd zal er veel ontlasting komen. Zorg dat u in de buurt blijft van een toilet. Het is ook mogelijk dat het wat langer duurt voor uw ontlasting op gang komt. Op het laatst is de ontlasting zo dun als water. Hier kunt u buikkrampen bij hebben.

Dag van het onderzoek

 • U mag nog steeds niets eten.
 • U mag wel wat drinken.
 • Tussen 09.00 en 10.30 uur drinkt u de
2e liter Moviprep®.
 • U neemt elke 15 minuten een glas van de klaargemaakte vloeistof tot deze op is. Zet de drank tussendoor in de koelkast.
 • Daarna drinkt u nog een halve liter heldere vloeistof (liever wat meer).
 • Moet u medicijnen innemen? Doe dit dan niet tijdens het drinken van de Moviprep®. U kunt uw medicijnen wel 1 uur voor of na het drinken van Moviprep® innemen.

Na het drinken komt de ontlasting goed op gang. Blijf in de buurt van een toilet. Dit duurt ongeveer een uur. Wij zullen u in de middag zien op de gemaakte afspraaktijd.

Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd op de afdeling Endoscopie.

U wordt ontvangen door de verpleegkundige die de gang van zaken met u doorneemt.

Verloop van het onderzoek

Bij het onderzoek gaat u op uw linkerzij op de onderzoektafel liggen, met opgetrokken knieën en ontbloot onderlichaam. De endoscopist voert de endoscoop via de anus in en voert hem langzaamaan op door de hele dikke darm en soms ook nog een stukje door de dunne darm. Het kan daarbij gebeuren dat we u vragen om van houding te veranderen. De specialist en de verpleegkundigen zullen u hierbij helpen.

U kunt tijdens het onderzoek wat pijn in uw buik krijgen. Dat kan komen door:

 • de lucht die in uw darm geblazen wordt, zodat de endoscopist de binnenkant van uw darm goed kan zien.
 • de scoop, die de bochten in uw darm een beetje kan uitrekken.

Ook kan de ingeblazen lucht ervoor zorgen dat u tijdens het onderzoek winden moet laten. Dit is normaal en u hoeft zich daarvoor dus niet te schamen.

Tijdens het terugtrekken van de endoscoop wordt de darm goed bekeken. Eventueel worden er stukjes weefsel of poliepen weggenomen. Daar voelt u niets van. Bij het verwijderen van poliepen gebruiken we een lusje, waar een elektrisch stroompje doorheen loopt. Hiervoor krijgt u een plakker op uw bil of heup.

Duur onderzoek

Een coloscopie duurt in het algemeen 30 minuten. Soms kan het onderzoek/de behandeling iets langer duren, bijvoorbeeld als er poliepen worden weggehaald.

Nazorg

De uitslag

Na afloop van het onderzoek geeft uw behandelend arts zijn voorlopige indruk. Als er weefsel bij u is afgenomen, duurt het ongeveer een week tot de uitslag van het onderzoek bekend is. U krijgt de uitslag bij het volgende bezoek aan uw specialist of uw huisarts.

Naar huis

Als u een roesje heeft gehad, dan blijft u op de afdeling totdat u goed wakker bent. Daarna mag u naar huis. Zorg dat u iemand meeneemt die u naar huis brengt, u mag niet alleen naar huis!

Neem direct contact met ons op als u:

 • veel bloed verliest: dit kan spontaan bloedverlies zijn of bloed dat loskomt bij de ontlasting;
 • zwarte ontlasting heeft;
 • aanhoudende hevige pijn heeft. Neem dan contact op met uw behandelend arts of bel het St. Antonius Ziekenhuis en vraag naar de maag-darm-leverarts.

Meer informatie

Filmpje

Klik hier om naar Youtube te gaan om ons filmpje over dikkedarmonderzoek (coloscopie) te bekijken.

Dit filmpje geeft u een indruk van hoe een coloscopie verloopt.

Websites

Maag-Darm-Leverstichting: www. mdls.nl

Code
END 32-O