Aandoeningen

Coronairsclerose

Bij coronairsclerose zijn de kransslagaders (coronairen) vernauwd. Deze vernauwing wordt veroorzaakt door vetten en cholesterol die zich ophopen in de vaatwand (slagaderverkalking) waardoor het vat dichtslibt.

Kransslagaders zijn slagaders die zuurstof en andere voedingsstoffen naar het hart transporteren. Ons hart heeft deze stoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Bij een ernstige vernauwing in een kransslagader krijgt het gedeelte van de hartspier dat afhankelijk is van dit bloedvat onvoldoende zuurstof, waardoor pijn op de borst ontstaat. Ook kan dit, bij vrouwen meer dan bij mannen, klachten geven als kortademigheid en conditieverlies. Als deze vernauwing toeneemt of de kransslagader plotseling dichtslibt, zal een deel van de hartspier afsterven. 

Op deze pagina snel naar

Behandelingen

De behandeling bestaat uit een dotterbehandeling of een bypassoperatie en medicatie. Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk: gezond eten, gezond lichaamsgewicht, voldoende bewegen, stoppen met roken etc. 

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.   

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code
CAR 73-A