Behandelingen & onderzoeken

Cystoscopie: onderzoek van de blaas en de plasbuis (man)

Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. Dit onderzoek wordt uitgevoerd met een cystoscoop. Dit is een dunne, flexibele slang waarmee de uroloog in uw blaas en plasbuis kan kijken. De cystoscoop is aangesloten op een camera waardoor u op een scherm mee kunt kijken tijdens het onderzoek als u dat wilt.

Een cystoscopie wordt gedaan als de arts vermoedt dat er afwijkingen zijn in de plasbuis, prostaatgebied of blaas. Dit kan bijvoorbeeld bij plasproblemen, bloedverlies via de urine of controle bij blaaspoliepen.

Op deze pagina snel naar

Meer over cystoscopie: onderzoek van de blaas en de plasbuis (man)

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een uroloog of arts-assistent urologie.

Voorbereiding

Kleding

Het is het handig als u makkelijk uit te trekken onderkleding aan heeft.

Onderzoek

De verpleegkundige/doktersassistente haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar een kleedkamer met toilet.

U kunt daar uw onderkleding uit trekken en zo goed mogelijk uitplassen. (Als het niet de bedoeling is dat u voor het onderzoek uitplast, wordt u dat duidelijk gezegd.)

Daarna gaat u de onderzoekskamer binnen en neemt u plaats op de onderzoekstafel en legt de benen in de beensteunen.

Inbrengen van de cystoscoop

In de plasbuis wordt een gel gespoten. Dit werkt zowel als verdovend middel en als glijmiddel. Belangrijk is dat u probeert zo ontspannen mogelijk te zijn, dan verloopt het onderzoek makkelijker.

Daarna schuift de uroloog de cystoscoop in uw penis. Het inbrengen van de cystoscoop is soms wat gevoelig of pijnlijk. De uroloog schuift de scoop langzaam door de plasbuis naar de blaas. De gel helpt om dit soepel te laten gebeuren.

Via de scoop kijkt de uroloog in uw blaas en plasbuis. Ook de prostaat kan de arts op deze manier beoordelen. Om goed zicht te houden, laat de arts voortdurend water in uw blaas lopen. Hierdoor kunt u op een gegeven moment aandrang voelen om te plassen. Dat is onprettig, maar duurt niet lang. Het onderzoek duurt slechts vijf tot tien minuten. Meestal vertelt de dokter tijdens het onderzoek of er afwijkingen te zien zijn. Na het onderzoek verwijdert de arts de scoop waarna u zich weer kunt aankleden en naar het toilet kunt gaan.

De uroloog en de assistente vertellen u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. Heeft u een vraag, stel deze dan gerust.

Duur onderzoek

5 tot 10 minuten

Nazorg

Uitslag

Uw arts vertelt u tijdens of na het onderzoek wat hij heeft gezien. Dan zal er ook meteen een vervolgbehandeling worden besproken. Daarna kunt u naar huis gaan.

Plasklachten

Na het onderzoek kan het plassen diezelfde dag wat last geven. U kunt sneller aandrang tot plassen voelen dan normaal. De aandrang kan enigszins pijnlijk zijn en het plassen zelf kan branderig aanvoelen. De eerste paar keer kan er wat bloed in de urine zitten. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over.

Veel drinken

U kunt de plasklachten verminderen door na het onderzoek extra vocht te drinken. Daardoor spoelen uw urinewegen goed door.

Wanneer neemt u contact met ons op?

Neem contact op met de poli Urologie als u na het onderzoek (aanhoudende) klachten heeft, zoals:

  • moeizaam plassen
  • veel pijn
  • koorts boven de 38,5

Expertise en ervaring

Al onze urologen zijn opgeleid tot algemeen uroloog en daarnaast hebben zij hun subspecialisaties:

  • Oncologische urologie: de conventionele chirurgie, een zeer uitgebreid palet aan kijkoperaties (laparoscopische behandelingen) en de relatief nieuwe cryo-behandelingen bij bepaalde tumoren.
  • Functionele urologie: onder andere een multidisciplinaire bekkenbodempoli en specifieke urethrachirurgie.
  • Seksuologie: erectiestoornissen en vruchtbaarheid, o.a. prothese-implantatie.
  • Steenbehandelingen: met behulp van de meest moderne apparatuur.
  • Kinderurologie.

Gerelateerde informatie

Code
URO 13-O