Behandelingen & onderzoeken

Dagje naar het ziekenhuis (kind)

Het is belangrijk om een kind goed voor te bereiden op een dagopname. Dit foto-overzicht kan hierbij helpen. Veel kinderen (vooral kleuters) hebben behoefte aan herhaling. Eén keer voorlezen zal dan niet genoeg zijn.

Als uw kind de tekst niet begrijpt, vertel het verhaal dan in uw eigen woorden. Beperk u tot de hoofdzaken als uw kind nog erg jong is. Laat uw kind vragen stellen of het verhaal in eigen woorden terugvertellen, dan merkt u hoe uw kind reageert op uw verhaal. Vertel in ieder geval zo eerlijk mogelijk wat er gaat gebeuren, met woorden die voor uw kind begrijpelijk zijn.

Op deze pagina snel naar

Meer over een dagje ziekenhuis

Bekijk ook onze kinderwebsite www.antoniuskids.nl 

Wij adviseren u samen met uw kind ook de speciaal voor kinderen ontwikkelde kinderwebsite van het St. Antonius Ziekenhuis te bekijken. Op www.antoniuskids.nl kan uw kind spelenderwijs kennismaken (lezen en luisteren) met ons ziekenhuis en de medewerkers. Verder zijn er fotoverhalen, filmpjes en kleurplaten. De website heeft speciale pagina’s voor kinderen van 0-6 en 6-12 jaar en voor tieners.

Voorlichtingsmiddag

In deze folder vindt u foto’s en uitleg over de dagopname van uw kind. Wilt u graag verdere uitleg, meld u dan aan voor de voorlichtingsmiddag. Die vindt op woensdagmiddag plaats op de Kinder- en Jeugdafdeling op locatie Nieuwegein. De middag is bedoeld voor ouders en kinderen van 3 tot en met 11 jaar.

We geven dan uitleg aan de hand van de fotoverhalen op onze kinderwebsite www.antoniuskids.nl.  Ook kan uw kind zelf oefenen met een narcosekapje, een zuurstof-metertje en andere materialen. Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen. U kunt zich aanmelden via de Kinder- en Jeugdafdeling.

Voorbereiding

Jorn gaat een dagje naar het ziekenhuis

Jorn gaat met zijn papa naar het ziekenhuis

Hallo, dit is Jorn. Jorn gaat een dagje naar het ziekenhuis, want
hij moet geopereerd worden. Net als jij! Jorn laat je graag zien
hoe dat gaat. Zijn papa gaat mee, net als zijn knuffel. Wie gaat er
met jou mee?

Eten en drinken (nuchterbeleid)

Eten en drinken

Om misselijkheid en braken tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houd u goed aan de volgende regels:

Uw kind is 1 jaar of ouder

 • Geef uw kind 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag uw kind niets meer eten.
 • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes heldere drank drinken. Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade.

Uw kind is jonger dan 1 jaar

 • Geef uw kind 4 uren voor de opname een melkvoeding (fles of borst, geen pap).
 • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes drinken (heldere drank). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Geen borstvoeding.

Het is belangrijk dat u zich goed aan deze regels houdt, anders kan de ingreep of het onderzoek niet doorgaan.

Niets eten en drinken

Het is belangrijk dat Jorn zich aan deze regels houdt. Als Jorn wel zou eten en drinken, dan kan de operatie niet doorgaan.

Dit neem je mee naar het ziekenhuis

Niet vergeten:

 • Lievelingsknuffel en/of speelgoed
 • Pyjama
 • Ondergoed
 • Sloffen
 • Je medicijnen (als je die gebruikt)

Als je een paar dagen naar het ziekenhuis gaat, moet je dit ook meenemen:

 • Badspulletjes (zoals bijvoorbeeld, tandenborstel, tandpasta en shampoo).
 • Kleren en schoenen
 • Eventueel spulletjes voor school

Jorn meldt zich bij de balie van de kinderafdeling

Jorn meldt zich bij de balie op de kinderafdeling

Jorn gaat met papa naar de kinderafdeling. Eerst gaan ze naar de mevrouw achter de balie om te zeggen dat ze er zijn.

De verpleegkundige komt Jorn ophalen

De verpleegkundige komt Jorn ophalen

De verpleegkundige komt Jorn halen. Zij gaat vandaag voor Jorn zorgen. Zij brengt Jorn naar zijn kamer. De papa van Jorn gaat natuurlijk ook mee.

Jorn krijgt een eigen bed

Jorn krijgt een eigen bed

Op de kamer krijgt Jorn een een eigen bed. Soms zijn er ook nog andere kinderen op de kamer. Jorn mag alvast zijn pyjama aantrekken. De verpleegkundige vertelt wat er allemaal gaat gebeuren.

Jorn krijgt een polsbandje

Jorn krijgt een polsbandje

Jorn krijgt een bandje om zijn arm. Daar staat zijn naam op. Zo weet iedereen dat hij Jorn heet.

Hoe warm is Jorn?

Jorn krijgt een thermometer

De verpleegkundige kijkt hoe warm Jorn is. Dat doet ze met een oorthermometer. Die kriebelt een beetje en geeft een paar piepjes.

Jorn krijgt een zetpil

Jorn krijgt een zetpil

Jorn krijgt ook een zetpil. Die zorgt dat hij na de operatie minder pijn heeft. Zo’n zetpil is wel handig! Je hoeft hem niet in te slikken. Je krijgt hem tussen je billen.

Jorn en papa moeten nog even wachten

Jorn kan nog even spelen

Jorn en papa moeten nog even wachten. Jorn kan nog even spelen.

Behandeling

Jorn gaat in zijn bed naar de operatiekamer

Jorn is aan de beurt. Papa gaat met hem mee. En zijn knuffel natuurlijk ook!

Jorn moet even wachten in de wachtruimte

Jorn moet even wachten in de wachtruimte

Papa trekt een operatiepak aan en zet een muts op. Dat is best een grappig gezicht.

De dokter en verpleegkundige van de operatieafdeling geven Jorn een hand

De dokter en verpleegkundige rijden Jorn naar de operatiekamer.

Hallo Jorn!

De dokter en de verpleegkundige rijden Jorn naar de operatiekamer

De dokter en verpleegkundige rijden Jorn naar de operatiekamer.

Papa mag ook mee.

In de operatiekamer krijgt Jorn een klemmetje om zijn vinger

Jorn krijgt een klemmetje om zijn vinger.

In de operatiekamer mag Jorn op een ander bed klimmen. Hij krijgt een klemmetje om zijn vinger. Daardoor kan de dokter zien of het goed met Jorn gaat als hij straks slaapt. Knap, hè?

Slapen met een kapje

Slapen met een kapje

Nu moet Jorn in een kapje blazen. Zijn papa is dichtbij. Het kapje ruikt een beetje raar. Daar val je van in slaap. Als Jorn slaapt, gaat de dokter hem opereren.

Slapen met een prikje

Sommige kinderen gaan op een andere manier slapen. Die krijgen een klein prikje in hun hand of arm. De verpleegkundige doet dan eerst wat zalf op je hand of arm zodat je bijna niets van de prik voelt. De dokter vertelt je van tevoren hoe je gaat slapen. Met een kapje of een prikje.

Nazorg

Als Jorn wakker wordt is hij op de uitslaapkamer

Jorn wordt wakker op de uitslaapkamer.

Papa is dichtbij Jorn. Jorn is nog een beetje moe. In zijn hand zit een plastic buisje. Dat is een infuus. Het lijkt een beetje op een heel lang rietje. Het zorgt ervoor dat Jorn zich weer wat beter gaat voelen. Het moet nu blijven zitten. Maar later haalt de verpleegkundige het weg. Soms zit het buisje niet in je arm, maar in je hand.

De verpleegkundige van de kinderafdeling haalt Jorn weer op

De verpleegkundige haalt Jorn weer op.

En brengt Jorn en papa terug naar de Kinderafdeling.

Jorn krijgt iets te eten en drinken en een ijsje

Jorn krijgt iets te eten en drinken en een ijsje.

Jorn voelt zich nog een beetje ziek. Dat is niet leuk, maar dat hoort erbij als je geopereerd bent. Jorn krijgt iets te drinken en een ijsje.

Jorn mag weer naar huis

Jorn mag weer naar huis.

Jorn voelt zich al wat beter. Hij mag zijn gewone kleren weer aantrekken. Daarna gaat hij lekker naar huis toe. Samen met papa én de knuffel. Dág Jorn, fijn dat we met je mee mochten kijken!

Expertise en ervaring

De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s, groei- en puberteitsproblemen en andere hormoonziekten.

Meer informatie

Als je een paar dagen naar het ziekenhuis komt, mag papa of mama blijven slapen op het logeerbed vlak naast je. Dat is fijn, he?

Gerelateerde informatie

Code
KIND 26-B