Behandelingen & onderzoeken

Dagje naar het ziekenhuis (kind)

Het is belangrijk om een kind goed voor te bereiden op een dagopname. Hier kunt u lezen wat uw kind kan verwachten en hoe u uw kind het beste kunt voorbereiden. Herhaling voor kinderen is nodig om ervoor te zorgen dat u en uw kind goed zijn voorbereid. Eén keer voorlezen zal dan niet genoeg zijn.

Als uw kind de tekst niet begrijpt, vertel het verhaal dan in uw eigen woorden. Beperk u tot de hoofdzaken als uw kind nog erg jong is. Laat uw kind vragen stellen of het verhaal in eigen woorden terugvertellen, dan merkt u hoe uw kind reageert op uw verhaal. Vertel in ieder geval wat er gaat gebeuren, met woorden die voor uw kind begrijpelijk zijn. En lees in bijgaand document hoe u gebruik kunt maken van focustaal.

Op deze pagina snel naar

Meer over een dagje ziekenhuis

Bekijk ook ons instagram account 

Wij adviseren u om samen met uw kind ook het Instagram account van de kinder-en jeugd afdeling van het St Antonius Ziekenhuis te bekijken. Hier kunt u en uw kind op een moderne manier kennis maken met de afdeling en medewerkers. Verder worden er regelmatig informatieve foto's en filmpjes geplaatst, om meer uitleg te geven over bijvoorbeeld ziektebeelden of hoe het gaat als je voor een operatie komt.

Voorbereiding op operatie of een onderzoek

In deze folder vindt u foto’s en uitleg over de dagopname van uw kind bij een operatie. Wilt u of uw kind graag verdere uitleg? Maak dan een afspraak met een Medisch Pedagogisch Zorgverlener op de kinder- en jeugdafdeling op locatie Nieuwegein. 

De Medisch Pedagogisch Zorgverlener kan u en uw kind/jongere verder voorbereiden op hetgeen waarvoor uw kind naar het ziekenhuis moet komen. Zo kan uw kind zelf oefenen met een narcosekapje, een zuurstof-metertje en andere materialen. Er is ook gelegenheid tot het stellen van vragen. 

Samen met de Medisch Pedagogisch Zorgverlener kan er gekeken worden naar wat uw kind nodig heeft, om een zo’n prettig mogelijke ervaring te creëren. U kunt een afspraak maken via T 088 - 320 63 21 of T 088 - 320 92 16.

Voorbereiding

Jorn gaat een dagje naar het ziekenhuis

Jorn gaat met zijn papa naar het ziekenhuis

Hallo ik ben Jorn en ik ga vandaag naar het ziekenhuis, want ik moet geopereerd worden. Papa is er ook bij en mijn knuffel gaat mee! Kijk je ook mee? Dan laat ik het je zien.

Eten en drinken (nuchterbeleid)

Eten en drinken

Om misselijkheid en braken tijdens en na de ingreep zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat uw kind voor de narcose een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Houd u goed aan de volgende regels:

Uw kind is 1 jaar of ouder

 • Geef uw kind 6 uren voor de opname een licht ontbijt (beschuitje met jam en een kop heldere drank, zoals water, thee of heldere appelsap). Daarna mag uw kind niets meer eten.
 • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes heldere drank drinken. Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade.

Uw kind is jonger dan 1 jaar

 • Geef uw kind 4 uren voor de opname een melkvoeding (fles of borst, geen pap).
 • Tot het tijdstip van naar de operatiekamer gaan mag uw kind nog enkele slokjes drinken (heldere drank). Onder heldere drank verstaan we, water, thee (mag met suiker), heldere appelsap of aanlenglimonade. Geen borstvoeding.

Het is belangrijk dat u zich goed aan deze regels houdt, anders kan de ingreep of het onderzoek niet doorgaan.

Niets eten en drinken

Voor de operatie mag ik niet eten en drinken, zodat mijn buik beter aanvoelt. Als ik wel zou eten en drinken kan de operatie helaas niet doorgaan.

Dit neem je mee naar het ziekenhuis

Niet vergeten:

 • Lievelingsknuffel en/of speelgoed
 • Pyjama
 • Ondergoed
 • Sloffen
 • Je medicijnen (als je die gebruikt)

Als je een paar dagen naar het ziekenhuis gaat, moet je dit ook meenemen:

 • Badspulletjes (zoals bijvoorbeeld, tandenborstel, tandpasta en shampoo).
 • Kleren en schoenen
Jorn meldt zich bij de balie op de kinderafdeling

 

De verpleegkundige komt Jorn ophalen

 

Jorn komt op de kinder- en jeugdafdeling

Jorn krijgt een eigen bed

Ik kom op de kinder-en jeugd afdeling en krijg mijn eigen bed. Soms zijn er ook nog andere kinderen op de kamer. De verpleegkundige verteld mij wat er allemaal gaat gebeuren.

Jorn krijgt een polsbandje

Jorn krijgt een polsbandje

Ik krijg een polsbandje om met mijn naam erop en een streepjescode die gescand kan worden net zoals bij de supermarkt. Ook mag ik mijn pyjama aandoen of krijg ik een jasje van het ziekenhuis aan.

Hoe warm is Jorn?

Jorn krijgt een thermometer

Ik krijg een thermometer in mijn oor om mijn temperatuur te meten. Hij piept als deze klaar is. Zo kan de verpleegkundige zien hoe warm ik ben.

Jorn krijgt medicijnen

Jorn krijgt een zetpil

Ik krijg een pil die er voor zorgt dat ik mij beter voel na de operatie. Je mag kiezen tussen een zetpil of het pilletje met water drinken als ik dit kan.

Jorn en papa moeten nog even wachten

Jorn kan nog even spelen

Als ik moet wachten kan ik nog even spelen.

Behandeling

Jorn gaat in zijn bed naar de operatiekamer

Als ik aan de beurt ben ga ik met mijn bed, papa en de verpleegkundige naar de wachtruimte toe. Dit heet de holding.

Jorn moet even wachten in de wachtruimte

Jorn moet even wachten in de wachtruimte

Papa krijgt in de wachtruimte een pak aan en een muts op. Ik krijg ook een muts op en mijn knuffel mag er ook een. 

De dokter en verpleegkundige van de operatieafdeling geven Jorn een hand

De dokter en verpleegkundige rijden Jorn naar de operatiekamer.

Er zijn dokters en verpleegkundige die mij gedag komen zeggen. 

De dokter en de verpleegkundige rijden Jorn naar de operatiekamer

De dokter en verpleegkundige rijden Jorn naar de operatiekamer.

De dokter en verpleegkundige nemen mij en papa mee naar de operatiekamer. De kinder verpleegkundige gaat weer terug naar de afdeling.

In de operatiekamer krijgt Jorn een klemmetje om zijn vinger

Jorn krijgt een klemmetje om zijn vinger.

In de operatiekamer mag ik op een ander bed klimmen. Ik krijg een zacht kussentje met een lampje om mijn vinger. De dokter kan mij dan goed in de gaten houden als ik slaap.

Slapen met een kapje

Slapen met een kapje

Slapen met een kapje

Ik krijg een kapje op waar het slaap medicijn in zit waardoor ik lekker kan gaan slapen en ik niets merk wanneer de dokter mij beter gaat maken. Papa blijft bij mij tot ik slaap.

Slapen met een infuus

Sommige kinderen gaan op een andere manier slapen. Op je hand krijg je dan een infuus. Daarop zit een dopje waarin de dokter het slaap medicijn in kan doen. Omdat je toverzalf op je hand hebt gaat het heel makkelijk en val ik fijn in slaap.

Nazorg

Als Jorn wakker wordt is hij op de uitslaapkamer

Jorn wordt wakker op de uitslaapkamer.

Nadat de dokter mij geholpen heeft ga ik naar de uitslaapkamer. Papa is dan bij mij. Ik ben nog een beetje moe. In mijn hand zit een infuus. Dit infuus zorgt ervoor dat ik mij snel beter voel.

De verpleegkundige van de kinderafdeling haalt Jorn weer op

De verpleegkundige haalt Jorn weer op.

De kinderverpleegkundige brengt mij en papa weer naar de afdeling toe.

Jorn krijgt iets te eten en drinken en een ijsje

Jorn krijgt iets te eten en drinken en een ijsje.

Terug op de afdeling mag ik een ijsje of iets te drinken. Dat is heel erg fijn het zorgt ervoor dat ik mij sneller beter voel. 

Jorn mag weer naar huis

Jorn mag weer naar huis.

Snel voel ik mij weer wat beter en mag het infuus eruit. Ik mag mijn kleren weer aan en dan ga ik naar huis. Dag!

Expertise en ervaring

De kinderartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben bijzondere expertise op het gebied van diabetes, eczeem, hoofdpijn, keel-, neus- en oorproblemen, langdurige buikpijn, long- en bovenste luchtweginfecties, overgewicht, urineweg- en plasproblemen neurofibromatose type 1, ontwikkelingsachterstand, syndroom van Down, vroeggeboorten en huilbaby’s, groei- en puberteitsproblemen en andere hormoonziekten.

Meer informatie

Als je een paar dagen naar het ziekenhuis komt, mag papa of mama blijven slapen op het logeerbed vlak naast je. Dat is fijn, he?

Gerelateerde informatie

Code
KIND 26-B