Onder Artsen april

Duimbasisartrose goed te behandelen

Frame duimbasisartrose

Frame duimbasisartrose

Het duimbasis (of CMC 1) gewricht wordt gevormd door het trapezium en het metacarpale I van de duim. In dit zadelvormige gewricht van de duim ontstaat vaak artrose, voornamelijk bij vrouwen boven 40 jaar.  Het  percentage patiënten met klachten stijgt met toenemende leeftijd. Regelmatig wordt gesteld dat patiënten met deze klachten moeten leren leven. Plastisch chirurg Marieke Vossen: ''Dit hoeft niet, artrose in dit gewricht is goed te behandelen''.

Behandeling

De keuze van behandeling is afhankelijk van de ernst van de artrose en bovenal van de ernst van de klachten. Er wordt niet meteen gekozen voor een operatie. Als er sprake is van milde slijtage of milde klachten dan bestaat de behandeling uit rust, spalken, pijnstilling en eventueel ontstekingsremmende injecties.  Onze gespecialiseerde hand- ergotherapeuten begeleiden de patiënt samen met de handchirurgen tijdens dit traject; zij maken ook een spalk zodat de duim ondersteund wordt en het CMC 1 gewricht ontlast. Deze behandeling door onze ergotherapeuten wordt vergoed vanuit het basispakket.

Vergevorderde artrose

Werkt deze conservatieve behandeling niet voldoende of heeft de patiënt vergevorderde artrose, dan kunnen we samen met de patiënt besluiten tot een operatieve behandeling. We hebben hierbij verschillende mogelijkheden:

  • Gewricht vervangen (artroplastiek) of vastzetten (artrodese). De keuze hangt af van verschillende zaken;  Belangrijk zijn het werk en de leeftijd van de patiënt, Meestal kiezen we voor het vervangen van het duimgewricht (artroplastiek). Het komt niet vaak voor dat we kiezen voor het vastzetten van het duimgewricht (artrodese).
  • Nieuwe behandeling voor duimbasisartrose: gewrichtsdistractie. Deze behandeling wordt naast de bestaande behandelingen voor duimbasisartrose aangeboden in studieverband. Belangrijk voordeel van deze techniek is dat het eigen gewricht behouden kan blijven.  Door de distractie wordt het gewricht een klein stukje uit elkaar getrokken. Hierdoor raken de gewrichtsvlakken met het versleten kraakbeen elkaar niet meer en kan er geen verdere slijtage optreden en is de pijnprikkel weg waardoor patiënten minder klachten ervaren. Inmiddels zijn nu bijna 40 patiënten geïncludeerd en gaan we een interim analyse uitvoeren en ook naar de lange termijn resultaten van de eerste patiënten kijken.