Behandelingen & onderzoeken

Duplexonderzoek van de penis

Een Duplexonderzoek van de penis wordt uitgevoerd met behulp van geluidsgolven (echografie).

Met deze techniek worden de penis en bloedvaten op een beeldscherm afgebeeld. Hierdoor krijgt de arts aanvullende informatie over de penis en de doorbloeding ervan. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij vermoedelijke doorbloedingsproblemen van de penis zoals bij erectieproblemen, de ziekte van Peyronie of door letsel. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten met direct aansluitend een nagesprek van ongeveer 10 minuten.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Er is geen voorbereiding voor dit onderzoek nodig.

Onderzoek

Beoordeling doorbloeding penis

De assistente haalt u op uit de wachtruimte en begeleidt u naar een kleedkamer. U kunt hier uw schoenen, broek en onderbroek uitdoen. Hierna komt u in de onderzoekskamer waar u op de onderzoekstafel gaat liggen. De gespecialiseerd verpleegkundige of uroloog onderzoekt vervolgens uw penis en brengt een gel aan op de penis. Deze gel is nodig om de geluidgsolven goed afgebeeld te krijgen op het beeldscherm. Vaak wordt er een injectie gezet in de penis met een doorbloeding bevorderend middel (Caverject ® / prostaglandine). Hiermee wordt gekeken of de doorbloeding van de penis toeneemt.

Wat voelt u van het onderzoek?

Echografisch onderzoek is niet pijnlijk. De injectie in de penis geeft een prikkend gevoel, vergelijkbaar met het afnemen van een buisje bloed uit de arm. (De meeste mannen geven de prik een pijnscore 2 op een schaal van 10, waarbij 0 geen pijn is en 10 de ergst denkbare pijn). Na de prik kan het zijn dat de doorbloeding in de penis dermate hoog wordt, dat er een niet-erotische erectie optreedt.

Nazorg

Uitslag

Voor zover mogelijk krijgt u de uitslag van het onderzoek direct te horen.

Blauwe plek

De prik kan in zeldzame gevallen een blauwe plek in de penis veroorzaken. Deze blauwe plek trekt in een aantal weken vanzelf weg, zoals ander blauwe plekken.

Priapisme

Dit is een zeer zeldzamere bijwerking waarbij de door de prik veroorzaakte erectie enkele uren aanhoudt. Deze uren durende erectie kan erg pijnlijk zijn. U kunt zelf zorgen dat de erectie afneemt door de penis te koelen met ijsblokjes in een washand of een koude douche. Traplopen helpt ook om de erectie te verminderen. U kunt thuis gelijk hiermee beginnen.

Als u het zelf niet kunt verhelpen kan de arts met een naald het te veel aan bloed opzuigen uit de penis en een soort “anti-gif” injecteren, een middel dat de erectie zal afremmen.

Neem altijd contact op met afdeling urologie als de erectie na 3 uur nog niet verdwenen is.

Expertise en ervaring

St. Antonius Mannenzorg

Dit onderzoek wordt gedaan door een uroloog en verpleegkundig specialist die zich hebben gespecialiseerd in mannenzorg (Andrologie). Dit onderzoek wordt al meerdere jaren uitgevoerd bij gemiddeld 8 patiënten per maand. De nieuwste echoapparatuur wordt hiervoor gebruikt. Het onderzoek kan plaatsvinden op diverse locaties van het St. Antonius Ziekenhuis.

Gerelateerde informatie

Code
URO 46-O