Duurzaam Antonius

Bijdragen aan circulariteit

duurzaam gemaakte giraffe

De zorgsector is in Nederland verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de landelijke CO2-uitstoot (bron: NOS, 2021). Deze CO2-uitstoot is voornamelijk van afkomstig van wegwerpartikelen (disposables) en de hoeveelheid afval waar dit toe leidt.

Het St. Antonius werkt op verschillende manieren aan hergebruik van grondstoffen (circulariteit), bijvoorbeeld door hergebruik van verpakkingsmaterialen, medische apparatuur of voedingsmiddelen.

Green Deal Duurzame zorg

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een verplichting om aan het klimaatakkoord te voldoen en is medeondertekenaar van de Green Deal Duurzame Zorg van het RIVM. Het doel van deze Green Deel is om de verduurzaming van de zorg te versnellen. Dankzij deze Green Deal is een beweging in gang gezet. Zo raken steeds meer zorginstellingen, -professionals, patiënten, cliënten, overheden en leveranciers van diensten en producten gemotiveerd om zichzelf in te zetten voor de verduurzaming van de zorgsector.

Verspilling van dure geneesmiddelen tegengaan

Jaarlijks wordt er in Nederland voor minimaal 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weggegooid. In 2021 is het St. Antonius samen met het Radboudumc en twee andere ziekenhuizen een proef gestart om deze verspilling tegen te gaan. Dit doen zij door medicijnen die patiënten thuis overhouden opnieuw uit te geven. Het is voor het eerst dat dit wordt onderzocht en is daarom een wereldwijde primeur.

Kleurrijke giraffen een symbool van duurzaamheid

Twee kleurrijke giraffen sieren de locaties van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein. Naast dat ze nog eens erg vrolijk zijn, zijn de giraffen een mooi voorbeeld van circulariteit. De kunstwerken zijn namelijk gemaakt van ruim 2000 versleten teenslippers.

Terug naar boven