De oorzaak van eierstokkanker is niet bekend. Uit statistieken blijkt dat eierstokkanker vaker voorkomt bij vrouwen die geen of weinig kinderen hebben gebaard. Er zijn aanwijzingen dat een groot aantal zwangerschappen en het gebruik van 'de pil' het risico verminderen om eierstokkanker te krijgen.
Symptomen
- vage buikpijn
- een opgeblazen gevoel
- misselijkheid
- verstopping
- vaker dan normaal plassen
- het dikker worden van de buik: dit wordt vaak opgemerkt doordat kleren niet goed meer passen.
Ook kunnen vermoeidheid en gewichtsverlies voorkomen, zonder dat daarvoor een verklaring is. De genoemde symptomen hoeven niet te wijzen op eierstokkanker. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door een andere aandoening.
Soorten
Er zijn verschillende vormen van eierstokkanker. Zij onderscheiden zich door het type tumorweefsel waaruit ze zijn ontstaan. Globaal zijn er drie vormen:
- Epitheliale eierstoktumor: dit is de meest voorkomende vorm (80 tot 90% van de tumoren) en ontstaat uit de buitenste laag cellen van de eierstok (het epitheel).
- Stromaceltumor: dit is een tumor die ontstaat uit de laag weefsel waar de eicellen liggen.
- Kiemceltumor: een tumor die ontstaan is uit de kiemcellen. Deze vorm van eierstokkanker komt vooral bij jonge meisjes voor.
Het onderscheid in verschillende vormen eierstokkanker wordt gemaakt, omdat de behandeling van elke vorm anders is.
Onderzoeken
Als u met symptomen van eierstokkanker bij uw huisarts komt, zal deze u eerst lichamelijk onderzoeken. Daarbij hoort ook een inwendig onderzoek. Zonodig verwijst uw huisarts u naar een gynaecoloog. De volgende onderzoeken kunnen dan plaatsvinden:
- lichamelijk onderzoek (vaginaal en rectaal)
- bloedonderzoek (bepalen Ca-125 gehalte)
- abdominale en vaginale echoscopie (echografie)
Behandelingen
De meest toegepaste behandelingen bij eierstokkanker zijn:
- operatie
- chemotherapie
De meeste vrouwen met eierstokkanker krijgen een operatie in combinatie met chemotherapie. Bestraling (radiotherapie) wordt bij eierstokkanker zelden toegepast.
Expertise en ervaring
In totaal zijn er 14 gynaecologen werkzaam in het St. Antonius Ziekenhuis, die een compleet pakket aan gynaecologische en verloskundige diensten bieden. Hiermee zijn we een van de grootste gynaecologische centra van Nederland.
Meer informatie
Stichting Olijf
De Stichting Olijf is een netwerk van en voor vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad). Dit betekent dat vrouwen met kanker aan baarmoeder(hals), eierstokken, vulva of vagina bij deze patiëntenorganisatie terechtkunnen voor contact met medepatiënten. Over het hele land verspreid zijn vrouwen, allen zelf (ex-)patiënte, bereikbaar voor telefonisch contact. Wie behoefte heeft aan contact of verdere informatie wenst, kan bellen of schrijven naar:
Tel: 033 - 463 32 99 (ma-do 9.00-13.00 uur)
olijf@olijf.nl
www.olijf.nl
Websites
Aanvullende informatie over eierstokkanker kunt u vinden op: