Behandelingen & onderzoeken

Eierstokkanker (onderzoeken)

Als uw huisarts vermoedt dat er sprake is van eierstokkanker (ovariumcarcinoom) zal deze u voor verder onderzoek verwijzen naar de gynaecoloog.

Bij uw bezoek stelt de gynaecoloog u eerst enkele vragen waarna diverse onderzoeken volgen om een diagnose te kunnen stellen.

Na de diagnose eierstokkanker is vaak meer onderzoek nodig om vast te kunnen stellen hoe de ziekte zich heeft verspreid en of er uitzaaiingen zijn. Aan de hand van die informatie kan uw arts bepalen welke behandeling het meest geschikt voor u is.

Op deze pagina snel naar

Onderzoek

Lichamelijk onderzoek

Doorgaans zal de gynaecoloog eerst uw buik onderzoeken. Door uitwendig onderzoek - het voelen of bekloppen van uw buik - kan vocht in de buik of een eventueel gezwel van de eierstok worden waargenomen. Het kan ook zijn dat er een Echografie van de buikorganen wordt gemaakt.

Inwendig onderzoek

Daarna doet de gynaecoloog een inwendige echografie en speculumonderzoek (onderzoek met een eendebek). Dit zijn weliswaar vervelende, maar meestal niet echt pijnlijke onderzoeken.

Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek wordt gedaan om onder andere het gehalte Ca 125 in uw bloed te meten. Ca 125 is een zogenoemde tumormarker. Tumormarkers zijn stoffen die uw lichaam maakt als reactie op kanker of die door de kanker zelf gemaakt worden. Deze stoffen bewijzen overigens niet dat u een een tumor heeft. Ze worden ook gevonden bij andere ziektes of zelfs bij gezonde mensen.

Ongeveer 80% van de vrouwen met eierstokkanker heeft een verhoogd CA 125-gehalte. Echter, dit wil niet zeggen dat iedereen met een verhoogd CA 125-waarde kanker heeft. Een verhoogde waarde wordt ook gevonden bij andere ziektes of zelfs bij gezonde personen. Alleen de CA 125-waarde meten om vast te kunnen stellen of er sprake is van eierstokkanker is dus niet voldoende om een diagnose te kunnen stellen. Er is altijd aanvullend onderzoek nodig om de diagnose definitief te kunnen stellen.

Een Ca 125-bepaling wordt overigens niet alleen gedaan om een diagnose te kunnen stellen, de meting wordt ook gedaan tijdens de behandeling tegen eierstokkanker. De CA-125-waarde kan namelijk een indruk geven van het verloop van de ziekte en hoe de kanker reageert op de behandeling.

Hieronder vindt u meer informatie over CA 125-waardes:

  • Normale CA 125-waarde

Een normale CA 125-waarde is 35,0 kU/l of lager. Echter, een normale CA 125-waarde sluit eierstokkanker niet uit. Aanvullend onderzoek is altijd nodig.

  • Verhoogde CA 125-waarde 

Als de CA 125-waarde stijgt tijdens of na een behandeling betekent dit vaak dat de tumor niet reageert op of teruggekomen is na de behandeling. De CA 125-waarde kan ook verhoogd zijn bij zwangerschap en bij niet-kwaadaardige tumoren. Bij mensen zonder tumor kan de CA 125-waarde verhoogd zijn bij levercirrose of ontstekingen aan diverse vliezen, zoals het buikvlies, longvlies of het hartzakje.

  • Verlaagde CA 125-waarde

Als de CA 125-waarde daalt tijdens een behandeling betekent dit vaak dat de tumor reageert op de behandeling. Met name de snelheid waarmee de CA 125-waarde uit het bloed verdwijnt is belangrijk. Hoe sneller, hoe groter de kans dat de tumor reageert op de behandeling. Een snelle afname is echter geen garantie; het kan zijn dat de ziekte alsnog terugkomt.

Verder onderzoek na de diagnose

Na de vermoedelijke diagnose eierstokkanker is vaak nader onderzoek nodig om vast te stellen hoe ver de tumor zich heeft uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn. Aan de hand van deze gegevens kan uw arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is in uw situatie.

De volgende onderzoeken zijn na de diagnose mogelijk:

  • CT-scan
  • Ascitespunctie en/of biopteren van de tumor

Ascitespunctie

Als uw buik in omvang is toegenomen, kan dat een gevolg zijn van overmatig vocht (ascites) in de buikholte. Ascites is met echo-onderzoek vast te stellen.

Een onderdeel van het onderzoek kan zijn dat door middel van een punctie een beetje vocht wordt afgenomen. Bij een punctie wordt soms de huid van de buik plaatselijk verdoofd. Vervolgens wordt een holle naald in de buikholte gebracht waardoor het vocht kan afvloeien. Het vocht wordt onder de microscoop onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen.

Een ascitespunctie wordt ook vaak gedaan ter ontlasting van de druk van de buik. Dan wordt veel (meer) vocht weggenomen.

Om meer duidelijkheid te krijgen over de oorsprong van ziekte wordt vaak een biopt gedaan van de tumor. Bij vrouwen die verdacht worden van eierstokkanker worden op de CT scan vaak verdikkingen gezien van het vetschort van de maag of van het buikvlies. Door hier een biopt van te nemen kan de patholoog onderzoeken óf er inderdaad sprake is van kanker en vanuit welk orgaan dit afkomstig is. Een biopt geeft meer informatie dan een ascitespunctie.

Nazorg

Revalidatie bij kanker

Wanneer u kanker heeft en hiervoor onder behandeling bent, kunt u last hebben van: pijn, vermoeidheid, problemen met het uitvoeren van de dagelijkse bezigheden, een veranderd lichaamsbeeld, verminderde belastbaarheid, lymfoedeem na een operatie etc. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Beweging kan namelijk een positief effect hebben op deze lichamelijke klachten.

Expertise en ervaring

Specialistisch team

De gynaecologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben ieder hun eigen aandachtsgebied en werken met gespecialiseerde verpleegkundigen, fertiliteitsartsen en verloskundigen. Zij werken nauw samen met andere specialisten in het ziekenhuis om u de zorg te bieden die u nodig heeft. Ook werken ze met de nieuwste behandelmethoden en volgen zij de recente ontwikkelingen op hun vakgebied.

Aandachtsgebieden

Het specialisme Gynaecologie van het St. Antonius Ziekenhuis heeft bijzondere expertise op het gebied van bekkenbodemaandoeningen, vruchtbaarheid, geboortezorg, gynaecologische kanker, seksuologie en algemene gynaecologische aandoeningen (waaronder afwijkende uitstrijkjes, vulva-aandoeningen, menstruatieklachten, endometriose, menopauze en anticonceptie).

Persoonlijk en betrokken
Wij vinden het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Daarom proberen we uw afspraken zoveel mogelijk bij een vaste behandelaar in te plannen. Een behandelplan stellen wij graag samen met u op maat samen.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Meer informatie

Patiëntenvereniging

Stichting Olijf

Stichting Olijf is een netwerk van en voor vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad). Dit betekent dat vrouwen met kanker aan baarmoeder(hals), eierstokken, vulva of vagina bij deze patiëntenorganisatie terechtkunnen voor contact met medepatiënten. Over het hele land verspreid zijn vrouwen, allen zelf (ex-)patiënten, bereikbaar voor telefonisch contact. Wie behoefte heeft aan contact of verdere informatie wenst, kan contact opnemen met Stichting Olijf via

Websites

Gerelateerde informatie

Code
GYN 59-O