Nieuwsbrief Onder Artsen juni/juli 2017

Essure veertjes verwijderen

Jeroen van Disseldorp Gynaecoloog

De Essure-behandeling voor vrouwen leek lange tijd een ideale sterilisatievorm. Sinds 2002 lieten ruim 25.000 vrouwen in Nederland in hun eileiders kleine metalen veertjes plaatsen. Zonder narcose, zonder verdoving. Door de veertjes groeiden de eileiders dicht. Ideaal. Totdat er problemen ontstonden.

Buikpijn, vermoeidheid, pijn in de gewrichten. Steeds meer vrouwen meldden zich de afgelopen jaren met klachten die gerelateerd leken aan het plaatsen van de veertjes. Er ontstond een facebookgroep en er kwam aandacht in de media. Ook uit andere landen kwamen vergelijkbare klachten.

Behandeling is gestopt

Vanwege de klachten wordt de behandeling niet meer uitgevoerd. De veertjes worden inmiddels ook niet meer gemaakt. Vrouwen die destijds behandeld zijn met deze methode voelen zich nu vaak onzeker. Jeroen van Disseldorp, gynaecoloog in het St. Antonius: “Als er geen klachten zijn is het advies heel helder: laten zitten. Veel mensen zijn er erg tevreden over. Als er wél klachten zijn, is het mogelijk om de veertjes operatief te laten verwijderen.”

De klachten zijn nogal divers. “Huisartsen kunnen vrouwen die hier vragen over hebben het beste doorsturen”, vindt Van Disseldorp. “Op de poli bespreken we de klachten en de voors en tegens van een operatieve verwijdering.” Die verwijdering leidde in de afgelopen jaren links en rechts nog wel tot problemen. “Klopt”, zegt Van Disseldorp. “De veertjes kunnen afbreken en er kunnen bij het verwijderen kleine stukjes afbrokkelen en in de buik terechtkomen.”

Veilig verwijderen

Om dat te voorkomen wordt in het St. Antonius geopereerd onder röntgendoorlichting. “Mocht een veertje afbreken, dan kunnen we zien waar het resterende deel vastzit. Tevens proberen we door het aanpassen van operatietechnieken te voorkomen dat er stukjes afbrokkelen en wordt de buik goed gespoeld na de ingreep.” Tot dusver zijn in het St. Antonius bij twee- tot driehonderd vrouwen de veertjes verwijderd. Jeroen van Disseldorp: “Veel vrouwen lijken na de ingreep een vermindering van hun klachten te ervaren. De tevredenheid is gelukkig groot.”

Kijkoperatie

De veertjes worden in een kijkoperatie -dagbehandeling- weggehaald. Patiënten kunnen via ZorgDomein worden verwezen.

Meer weten?

Patiënten die meer willen weten over het verwijderen van Essure-veertjes, kunnen bellen met de afsprakenlijn van de poli Gynaecologie: T 088 320 62 00.

Huisartsen kunnen voor meer informatie bellen naar onze huisartsenlijn Gynaecologie:
T 088  320 62 20.