Fractuur- en osteoporosepreventie

Osteoporose is een botziekte die ook wel botontkalking wordt genoemd.

Normaal en gezond bot is flexibel en sterk genoeg om tegen een stootje te kunnen. De structuur van botten is te vergelijken met een honingraatstructuur. Onze botten bestaan uit levend weefsel en worden gedurende ons leven afgebroken en opnieuw opgebouwd. Een goede balans tussen de afbraak en de opbouw van de botten is van groot belang.

Op deze pagina snel naar

Meer over fractuur- en osteoporosepreventie

Osteoporose is een botziekte die ook wel botontkalking wordt genoemd. Rond het 45e levensjaar verandert het evenwicht tussen opbouw en afbraak van het bot. Bij het ouder worden, wordt meer bot afgebroken dan opgebouwd, waardoor de botten zwakker worden. De kracht, sterkte en buigzaamheid worden aangetast en daarmee neemt het risico op een botbreuk toe. Dit is een normaal verschijnsel bij het ouder worden. Als er sprake is van bovenmatig veel botafbraak noemen we dit osteoporose. 

Als de botten in uw wervelkolom verzwakken, kunnen de wervels inzakken. Waardoor u kleiner wordt. Zijn er meerdere wervels ingezakt, dan wordt uw rug meestal steeds krommer. Dat kan pijnlijk zijn. Velen houden hier een chronische rugpijn aan over. Maar er zijn ook mensen die alleen maar merken dat ze wat kleiner en krommer worden en verder nauwelijks of geen pijn hebben. In de volksmond wordt een ingezakte wervel ook wel een gebroken wervel genoemd.

voorbeeld van een gezond bot en een bot met osteoporose

Behandeling

De behandeling van osteoporose bestaat uit medicatie en het naleven van een gezonde leefstijl. Tijdens uw bezoek aan de fractuur- en osteoporosepoli heeft u van de verpleegkundige of specialist persoonlijke leefstijladviezen meegekregen. Daarnaast kunt u een doorverwijzing krijgen naar een specialist, fysiotherapeut of diëtist.

Eet gezond

U heeft vitamine D en calcium nodig om nieuw botweefsel aan te maken. Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Zorg daarom dat u regelmatig buiten komt, een half uur per dag is voldoende. Daarnaast is vitamine D aanwezig in vette vis, eieren en boter. Calcium zit in melkproducten, kaas, groente, peulvruchten en noten. Als u 3 zuivelproducten op een dag gebruikt, krijgt u voldoende calcium binnen. Als u geen zuivelproducten eet of drinkt, is er een grote kans op een tekort aan calcium. 

Beweeg voldoende

Regelmatig bewegen zorgt voor sterke botten. Bewegen heeft een positieve invloed op de botopbouw en is daarom van groot belang. Door een half uur per dag te bewegen en daarmee uw botten te belasten bevordert u de kracht, sterkte en buigzaamheid. Denk hierbij aan botbelastende activiteiten zoals wandelen, tuinieren en fitness. Daarnaast zorgt bewegen voor een betere conditie en meer spierkracht, dit verkleint ook weer de kans om te vallen.

Vermijd risico’s

Uit onderzoek is gebleken dat alcohol, cafeïne en zout een negatieve invloed hebben op onze botkwaliteit. Om de botkwaliteit te behouden, adviseren we om niet meer dan 1 glas alcohol en 3 kopjes koffie te nuttigen.  

Roken maakt de kans op osteoporose groter. Het is daarom raadzaam om niet te roken. Roken is een verslaving, maar het is niet onmogelijk om te stoppen. Maak een afspraak bij uw huisarts om professionele hulp in te schakelen met het stoppen van roken. Daarmee is de kans groter dat u ook echt stopt. 

Voorkom dat u valt. Als uw botten zwak zijn, kan zelfs een eenvoudige val een botbreuk veroorzaken. Daarom is het belangrijk om het risico op te vallen te verkleinen. De fysio- of ergotherapeut kan u hierbij helpen. 

Kijk voor meer leefstijladviezen op de websites van de Osteoporose Vereniging en het Voedingscentrum

Controle

Na uw bezoek aan de fractuur- en osteoporosepoli wordt de zorg overgedragen aan uw huisarts middels een brief. De huisarts is op de hoogte van alle richtlijnen. Wanneer een nieuwe botbreuk zich voordoet dient u zich opnieuw te melden bij de fractuur- en osteoporosepoli.

Notities

Voeding

————————————————————————————————————————
————————————————————————————————————————

Beweging

————————————————————————————————————————
————————————————————————————————————————

Medicatie

————————————————————————————————————————
————————————————————————————————————————

Controle

————————————————————————————————————————
————————————————————————————————————————

Uitslag

————————————————————————————————————————
————————————————————————————————————————

Meer informatie

Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Stel ze dan gerust aan de verpleegkundige van de fractuur- en osteoporosepoli (poli Chirurgie). Deze is van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur bereikbaar. U kunt ook een e-mail sturen naar osteoporose-verpleegkundige@antoniusziekenhuis.nl 

Code
CHI 53-AD