Aandoeningen

Galweg- en galblaaskanker

Bij galwegkanker begint de ongeremde celdeling in de galwegen. Dat is de transportroute van galvloeistof. Deze vloeistof wordt aangemaakt in de lever. Via de galwegen verlaat de galvloeistof de lever naar de galblaas.

Daar wordt de vloeistof opgeslagen totdat de gal nodig is om voedsel in de dunne darm te verteren. Via een afvoerbuis wordt de gal verder getransporteerd door de alvleesklier heen en uitgescheiden in de darm.  In de galwegen kan een kwaadaardig gezwel (een tumor) ontstaan.

Op deze pagina snel naar

Meer over galweg- en galblaaskanker

Sommige goedaardige afwijkingen van de galweg kunnen op termijn ook veranderen in een kwaadaardige tumor. Zorgvuldig onderzoek is nodig om vast te stellen hoe hoog dit risico is.

Symptomen

Mensen met galwegkanker hebben in het begin weinig klachten. Vaak wordt galwegkanker per toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij het verwijderen van de galblaas vanwege galstenen. Klachten die kunnen voorkomen zijn:

Onverklaarbaar gewichtsverlies

Gewichtsverlies bij een stabiel eet- en beweegpatroon wijst op meer energieverbruik. Dit kan een symptoom zijn van kanker die groeit. Vaak is er dan ook een gevoel van zwakte en niet-welbevinden.

Geelzucht

Geelzucht is een symptoom bij aandoeningen van de lever en galblaas/galwegen. Hierbij ziet de huid en/of het oogwit geel.

Geelzucht wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte bilirubine in het bloed. Wanneer de lever of galblaas/galwegen niet goed werken, wordt de afvalstof bilirubine niet goed afgebroken. De intens gele kleur van bilirubine veroorzaakt dan geelzucht.

Verminderde eetlust

Vaak heeft iemand al maanden zijn voeding aangepast aan zijn/haar klachten. Hierdoor krijgt men vaak onvoldoende voedingsstoffen binnen om in goede conditie te blijven.

Ontsteking aan de galwegen

Een ontsteking aan de galwegen kan verschillende klachten veroorzaken. In eerste instantie ontstaan klachten zoals pijn in de rechterbovenbuik, koorts en koude rillingen, geelzucht (geel zien van de huid en het oogwit) en soms jeuk.

Onderzoeken

De bovengenoemde symptomen hoeven niet te wijzen op galweg- of galblaaskanker. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen. Een aantal onderzoeken kan uitwijzen of u galwegkanker hebt. Vaak voeren we een combinatie van deze onderzoeken uit.

Behandelingen

Galwegkanker kunnen we op verschillende manieren behandelen. Het soort behandeling is afhankelijk van uw situatie.

Expertise en ervaring

Het MDL-centrum van het St. Antonius Ziekenhuis is het grootste behandelcentrum voor  maag- darm- en leverziekten in Midden-Nederland. Wij behandelen alle veel voorkomende en een groot aantal zeldzame aandoeningen van de (slok)darm, maag, lever, alvleesklier en galwegen. Ons MDL-centrum staat voor een duidelijke diagnose door ervaren artsen, innovatieve behandelmethoden en mensgerichte, persoonlijke zorg.

Het St. Antonius werkt voor de behandeling van galweg- en galblaaskanker samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Meander Medisch Centrum Amersfoort in het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU).

Gerelateerde informatie

Code
CHI 80-A