Geboortezorg

Informatie over de tijdelijke verhuizing van Geboortezorg

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan uitbreiding van St. Antonius Geboortezorg op onze locatie in Utrecht. Begin 2024 krijgen we daarmee een groot centrum voor al onze moeder- en kindzorg. Een van de werkzaamheden is de opbouw van 2 verdiepingen bovenop het huidige gebouw van Geboortezorg in Utrecht.

Van 1 februari t/m begin mei 2023 Geboortezorg naar afdeling 5C

Vanwege veiligheidsvoorschriften is het helaas nodig om de 2 onderliggende verdiepingen tijdelijk te ontruimen. Dit betekent dat de zorg voor aanstaande ouders en hun baby’s vanaf 1 februari tot en met begin mei 2023 op een andere plek in ons ziekenhuis plaatsvindt, namelijk op afdeling 5C in Utrecht. 

Route naar de afdeling 5C

De tijdelijke afdeling 5C is makkelijk te bereiken en bevindt zich ook op onze locatie in Utrecht. Klik hier om de praktisch informatie over de nieuwe tijdelijke afdeling te bekijken en klik hier om het filmpje over route naar de tijdelijke afdeling te bekijken.

Parkeren doe je in de parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis. Wanneer je komt voor de bevalling zijn er op de 1e etage speciale parkeerplekken gereserveerd voor Geboortezorg. Deze parkeerplekken zijn ook voor de verloskundigen. Kom je voor een afspraak op onze polikliniek of op bezoek, dan parkeer je elders in de parkeergarage.

Bij de balie op onze afdeling Geboortezorg zijn uitrijkaarten beschikbaar voor onze patiënten.

Wanneer je net op een druk moment en met enige spoed aankomt bij het ziekenhuis en er een rij staat voor de slagboom van de parkeergarage, dan kun je gebruik maken van de spoed parkeerplekken rechts voor de ingang van de parkeergarage, langs de gevel bij de SEH. Hier staan ook bordjes Geboortezorg bij de parkeerplekken.

Foto tijdelijke afdeling 5C Geboortezorg
Foto kamer tijdelijke afdeling 5C Geboortezorg

Meeste faciliteiten mogelijk

Op de tijdelijke afdeling werken we met dezelfde middelen en mensen en bieden we ook hier veilige geboortezorg. Echter zijn niet alle faciliteiten die je van ons gewend bent op deze tijdelijke afdeling mogelijk.

Badbevalling

Helaas is er geen bevalbad aanwezig voor een badbevalling. Er is ook niet voldoende ruimte om zelf een bevalbad mee te nemen.

Aantal personen bij de bevalling

Bij de bevalling mogen 2 personen aanwezig zijn. Naast meestal de partner mag dus een doula, geboortefotograaf of een extra familielid op de verloskamer aanwezig zijn. Onder voorbehoud dat indien een zorgverlener of patiënt wenst dat iemand de kamer verlaat dat dit opgevolgd dient te worden.

Pijnstilling

Er is geen lachgas aanwezig. Pijnstilling in de vorm van een ruggenprik, een pijnpompje of een TENS-apparaatje is wel gewoon mogelijk. De anesthesist komt een ruggenprik bij jou op de kamer plaatsen. Ter ontspanning kun je ook gebruik maken van een warme douche en/of skippybal. 

Blijven slapen

De partner kan blijven slapen op de kamer bij vrouwen die komen bevallen en/of komen voor een keizersnede. Ben je als zwangere niet opgenomen op een 1-persoonskamer dan kan je partner niet blijven slapen. Bij de bevalling kan de partner dus wel blijven slapen! Wanneer jullie kindje extra zorg nodig heeft en op onze afdeling moet blijven, ben je als ouders altijd welkom maar kunnen jullie niet blijven slapen. Jullie kindje verblijft dan namelijk op een speciale neokamer waar meerdere kindjes kunnen liggen. 

4-persoonskamers

Wanneer je tijdens je zwangerschap opgenomen wordt, is dat in principe op een 4-persoonskamer. Uiteraard wordt rekening gehouden met de privacy. Op deze kamer worden ook de visites gedaan door de betrokken artsen/zorgverleners. Als je hier bezwaar tegen hebt, dan kun je dat bij de verpleegkundige kenbaar maken.  Ook pasgeborenen die extra zorg nodig hebben, worden opgenomen op een speciale neokamer waar plaats is voor 4 kindjes.

Geplande keizersnede

Wanneer er met de zorgverlener is afgesproken dat je een geplande keizersnede krijgt, wordt je na de keizersnede opgenomen op afdeling 4B. Daar zijn tijdelijk 5 ruime  kamers beschikbaar voor Geboortezorg. Je wordt opgenomen op een grote kamer die je overdag zou kunnen delen met een andere patiënt die een geplande keizersnede heeft gehad. De nacht breng je altijd alleen (met je baby) door. Je wordt verzorgd door het team van Geboortezorg. Ook daar is je partner altijd welkom en geldt onderstaande bezoekregeling.
De route naar de afdeling 4B is hetzelfde als naar 5C, alleen stap je uit op de 4e etage. Aan de rechterkant vindt je de afdeling 4B.

Uiteraard bereiden wij je voor op jouw gelande keizersnede. Meer over de geplande keizersnede lees je ook hier.

Aangepaste, tijdelijke bezoekregeling

Geboortezorg verblijft tijdelijk op een kleinere afdeling. Daarom hebben wij aangepaste (bezoek)regels. Dit is ook om de veiligheid te waarborgen. 

Bezoek kraamkamers

De partner is altijd welkom (24/7). Naast de partner zijn per keer 2 bezoekers tegelijk welkom (broertjes en zusjes van de baby tellen niet mee als extra bezoek). Bezoekers zijn van harte welkom tussen 11.00 - 20.00 uur.

Bezoek zwangerenzaal

De partner is altijd welkom (24/7). Naast de partner zijn per keer 2 bezoekers tegelijk welkom. Bezoekers zijn van harte welkom tussen 11.00 - 13.00 en tussen 15.00 en 20.00 uur. Tussen 13.00 en 15.00 uur is rust gewenst.

Bezoek neonatologie

Wanneer je kindje is opgenomen ben je als ouders 24/7 welkom bij jullie baby.
Per 24 uur is er - naast ouders - 1 bezoeker extra welkom bij de baby (broertjes en zusjes 
van de baby tellen niet mee als extra bezoek). Wanneer broertjes/zusjes de baby op de neokamer komen bezoeken is het wel belangrijk dat zij de waterpokken al hebben gehad!
Bezoektijden voor deze extra bezoeker zijn tussen 11.00 - 20.00 uur.

Verloskundigen en kraamverzorgenden zijn uiteraard altijd welkom.

Meest gestelde vragen

Lees hier onze veel gestelde vragen en antwoorden met meer informatie over het hoe en waarom van deze tijdelijke situatie. 
 
Bedankt voor jullie medewerking en begrip en tot ziens bij Geboortezorg!

Terug naar boven