Behandelingen & onderzoeken

Gipsbehandeling acute Charcotvoet

Een Charcotvoet is een vorm van een diabetische voet. Bij een acute Charcotvoet is de voet plotseling rood en gezwollen. Ook is de voet pijnlijk en voelt deze warm aan. Het is belangrijk een acute Charcotvoet snel te behandelen. Dit gebeurt met een gipsbehandeling waarbij de voet en onderbeen tot onder de knie ingegipst worden. Zo kan de voet tot rust komen.

Op deze pagina snel naar

Meer over Charcotvoet

Een Charcotvoet is een complicatie die bijna alleen maar bij mensen met diabetes voorkomt; 0,1 tot 0,4% van de diabetespatiënten heeft hier last van. De aandoening kan  in beide voeten voorkomen. 

Minder gevoel in de voeten

Door zenuwschade hebben mensen met diabetes vaak minder gevoel in de voeten en een andere voetstand. Het gevolg is dat schade en breuken in de voeten en gewrichten gemakkelijker ontstaan en minder snel opgemerkt worden.

Als schade of een breuk in de voet minder snel wordt opgemerkt, kan de voet niet genezen en gaat deze ontsteken. De ontsteking kan er vervolgens voor zorgen dat de kwaliteit van de botten in de voet minder wordt. De botten worden brozer. Door zenuwschade ontstaat er ook vaak een grotere bloedtoevoer naar de voeten. Hierdoor wordt botafbraak gestimuleerd. Ook dit zorgt ervoor dat de voeten gemakkelijker beschadigd kunnen raken. 

Door bovenstaande oorzaken kunnen na een simpele blessure (bijvoorbeeld na verstappen of zwikken) al kleine breukjes ontstaan in de botten en gewrichten van de voet. De voet wordt hierbij, soms vrij plotseling, warm, rood en dik. We noemen dit dan een acute Charcotvoet. De voet kan hierdoor van vorm en stand veranderen. Ook kunnen er wondjes aan de voet ontstaan.

Toon meer over Charcotvoet

Behandeling

De gipsbehandeling

We gipsen uw voet en onderbeen tot onder de knie in. Dit doen we om uw voet tot rust te laten komen. Daarnaast ondersteunt het gips de vorm van uw voet en proberen we hiermee te voorkomen dat uw voet verder vervormt. Ook vermindert de hoeveelheid vocht in uw been door de behandeling, waardoor uw been minder dik wordt. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen het gips en uw voet en kan deze gaan schuiven in het gips.

Gips regelmatig vervangen

Om te voorkomen dat u hierdoor drukplekken krijgt, vervangen we het gips regelmatig. In het begin vervangen we het elke week, later hoeft dit minder vaak te gebeuren. Bij het verwisselen van het gips kijken we hoe het met uw voet gaat en of u geen drukplekken heeft. We gaan net zo lang met de gipsbehandeling door totdat uw voet niet meer dik en warm is.

Duur behandeling

Het is lastig om aan te geven hoe lang uw gipsbehandeling precies zal duren, dit verschilt per persoon. Houd er rekening mee dat de behandeling een aantal maanden in beslag zal nemen; een periode van 3 tot 6 maanden is heel normaal. In de periode dat u gips draagt, is het belangrijk dat u uw voet zo min mogelijk belast.

Pijn

Doet uw ingegipste voet pijn, vertrouwt u het niet helemaal of heeft u andere vragen over het gips? Neem dan contact op met de Gipskamer. 

Adviezen tijdens uw gipsbehandeling

In de periode dat u gips draagt, adviseren wij u het volgende:

 • Belast uw voet zo min mogelijk

Het is belangrijk dat u zo min mogelijk op uw ingegipste voet staat. Verder raden wij u aan om bij het lopen krukken, een rollator of een looprek te gebruiken. Zo belast u uw ingegipste voet zo min mogelijk. Ook voorkomt u hiermee dat u uw andere voet overbelast. Voor langere afstanden is het handig om een rolstoel te gebruiken. Deze hulpmiddelen kunt u huren bij een thuiszorgwinkel of via Welzorg.

 • Leg uw been omhoog

Leg uw been zoveel mogelijk omhoog. Zorg ervoor dat uw enkel hoger ligt dan uw knie en uw knie hoger ligt dan uw heup.

 • Laat het gips niet nat worden

Zorg ervoor dat het gips niet nat wordt. Hiervoor kunt u een speciale douchehoes gebruiken. Deze zijn tegen betaling verkrijgbaar bij de Gipskamer (hiervoor geeft u een eenmalige machtiging af).

 • Controleer uw tenen

Contoleer de tenen van uw ingegipste voet iedere dag op wondjes en/of smetten tussen de tenen. Houd ook uw andere gezonde voet in de gaten. Zorg ervoor dat u deze niet overbelast en een goede schoen draag die de voet beschermt en steunt.

 • Loop voorzichtig

Wees voorzichtig bij het lopen. Door het gips staat en loopt u wat minder stabiel. Hierdoor kunt u makkelijker vallen.

Nazorg

Steunkous

Na verwijdering van het gips kan uw been dik worden. Het kan zijn dat de arts u elastische steunkousen voorschrijft. Deze zijn verkrijgbaar bij de St. Antonius Apotheek of uw eigen apotheek.

Nabehandeling

De periode na de gipsbehandeling noemen we ook wel de chronische fase van de Charcotvoet. Geleidelijk aan kunt u uw voet al weer wat beter belasten, maar meestal is de vorm van uw voet wel veranderd. Doordat de vorm van uw voet is veranderd en u er minder gevoel in heeft, kunnen er gemakkelijk wonden ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk een goed passende en beschermende orthopedische schoen te dragen.

Orthopedische schoen

Tijdens de gipsperiode maakt de orthopedische schoenmaker (in overleg met uw revalidatiearts) een tijdelijke orthopedische schoen, een zogenoemde VLOS. Hiermee kunt u uw voet geleidelijk steeds een beetje meer belasten. Doordat de vorm van uw voet veranderd is, wordt de druk anders over uw voet verdeeld en heeft u een ander looppatroon.

De VLOS zorgt ervoor dat u zo prettig mogelijk kunt lopen en ondersteunt de afwikkeling van uw voet. Ook voorkomt deze schoen wonden en zorgt ervoor dat u uw voeten tijdens het lopen minder belast. Aan uw gezonde voet draagt u zo lang uw eigen schoen. U draagt de VLOS totdat uw definitieve orthopedische schoenen klaar zijn.

Lopen met uw voorlopige schoen

Met de VLOS kunt u uw voet steeds een beetje meer belasten. Dit kunt u het beste langzaam opbouwen volgens onderstaand schema:

 • Week 1: u mag uw voet thuis gedeeltelijk belasten en gebruikt bij het lopen 2 elleboogkrukken.
 • Week 2: u mag uw voet buitenshuis gedeeltelijk belasten en gebruikt bij het lopen 1 elleboogkruk. U mag korte stukjes (maximaal 100 meter) lopen.
 • Week 3: u mag in huis lopen zonder hulpmiddel, buitenshuis loopt u met 1 elleboogkruk. U loopt maximaal 500 meter.
 • Week 4: u mag lopen zonder hulpmiddel. De loopafstand kunt u het beste geleidelijk opbouwen.

Bij klachten schema aanpassen

Wordt uw voet tijdens deze opbouwperiode opnieuw dik en/of rood? Ga dan een stap terug in bovenstaand schema. Krijgt u bijvoorbeeld in week 2 klachten, dan kunt u beter nog wat langer met 2 krukken lopen (week 1). Komen uw klachten na 4 tot 6 weken lopen niet terug? Dan maken we een afspraak voor u bij het schoenenspreekuur om definitieve orthopedische schoenen aan te meten voor beide voeten. Hierbij is zowel de revalidatiearts als orthopedisch schoenmaker aanwezig. Deze orthopedische schoenen moet u daarna langzaam inlopen.

Adviezen na gipsbehandeling

Na uw gipsbehandeling adviseren wij u het volgende:

1.  Controleer elke dag of uw voeten gezwollen, rood en/of warmer zijn dan normaal. Een verschil in de temperatuur van uw voeten kunt u het beste voelen door de achterkant van uw hand tegen uw voeten te houden.

2.  Controleer uw voeten en tenen ieder dag op drukplekken en wondjes. Als u zelf uw voeten niet goed kunt controleren, vraag dan iemand anders dit te doen (bijvoorbeeld uw partner). U kunt ook een spiegeltje gebruiken om goed onder uw voet of tussen uw tenen te kijken.

3.  Loop niet op sokken of blote voeten. Doordat uw voet een afwijkende vorm heeft, kunt u deze niet normaal belasten. Hierdoor kunnen er sneller drukplekken en/of wondjes ontstaan.

4.  Draag de orthopedische schoenen de hele dag. Dit is het beste voor uw voeten. Doordat uw voet(en) van vorm is veranderd, is het vaak ook niet meer mogelijk om andere schoenen te dragen.

5.  Bezoek regelmatig een pedicure met diabetesaantekening voor het knippen van uw nagels en het verwijderen van eelt. Een Charcotvoet met of zonder wond heeft de Simms-classificatie 3. Deze classificatie is voor u van belang als u wilt weten of uw pedicurebezoek wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.

Contact opnemen

Heeft u klachten en/of vragen over uw gips? Neem dan contact op met de Gipskamer. Als u vroeg op de dag belt, dan kunnen we u bij problemen vaak dezelfde dag nog helpen.De Gipskamer van het St. Antonius Ziekenhuis is op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur bereikbaar op:

 • Gipskamer locatie Nieuwegein: 088 320 27 05
 • Gipskamer locatie Utrecht: 088 320 27 06
 • Gipskamer locatie Woerden: 088 320 46 21

Buiten deze tijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Heeft u vragen aan de revalidatiearts neem dan contact op met de polikliniek Revalidatie

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Gerelateerde informatie

Code
GIPS 14-B