Met een gipskorset wordt een deel van de romp (bekken), de wervelkolom en eventueel het bovenbeen vastgezet. Dit is bedoeld om de rugwervels in een ruststand te brengen en/of om de houding te corrigeren. Onderstaande informatie kan helpen om de gipsperiode zo goed mogelijk door te komen.

Op deze pagina snel naar

Het gipskorset

Het gipskorset is meestal gemaakt van kunststof. Er zijn ook gipskorsetten die gemaakt zijn van mineraalgips (= kalkgips). Er zijn verschillende modellen gipskorsetten, met verschillende lengtes. De gipsverbandmeester legt uit welk model u krijgt. Dit is ondermeer afhankelijk van de plek in de rug (de hoogte) waar de aandoening zit. Voorbeelden van gipskorset-modellen zijn:

  • Korset met schouderbanden

Bij een aandoening aan een van de borstwervels (thoracale wervels) wordt een korset met schouderbanden voorgeschreven. Zie de afbeelding hieronder.

  • Korset dat steun geeft aan de achterzijde

Bij een aandoening aan een lage borstwervel of hoge lendenwervel (lumbale wervel)
wordt een korset aangemeten dat op 3 punten steunt: aan de voorzijde op het
borstbeen en het schaambeen en aan de achterzijde in de rugholte. Dit zorgt voor een rechte houding. Zie de afbeelding hieronder.

  • Korset dat steun geeft aan de onderrug

Bij een aandoening aan de lendenwervels wordt een korset aangelegd dat goed steun
geeft aan de onderrug. Zie de afbeelding hieronder.

  • Korset met pijp aan 1 been

Bij een aandoening aan de lage lendenwervels en de overgang naar het heiligbeen wordt een korset aangelegd waarbij een been mee ingegipst is. Het korset heeft dan een pijp aan één been. Zo is er geen beweging mogelijk in de onderrug en het bekken. Daardoor blijft de stand onveranderd en krijgen de onderrug en het bekken rust. De pijp kan alleen om het bovenbeen zitten, maar ook om het hele been.

  • Afneembaar korset

In sommige gevallen is een afneembaar korset mogelijk. Of dit in uw geval mogelijk is, hangt af van de indicatie en de behandeling. De specialist beslist hierover.

Toon meer over gipskorset-modellen

Aanbrengen van het gips

Hieronder leggen we uit hoe het aanbrengen van het gips in zijn werk gaat.

Polsteren

Eerst krijgt u een katoenen hemd aan om de huid te beschermen. Daarop komt een laag
watten, die ervoor zorgt dat het gips gelijkmatig wordt aangebracht. Het aanbrengen
van deze watten heet polsteren. Drukgevoelige punten worden beschermd door extra polstering. Over de laag watten wordt het korset aangelegd.

Houding

Het aanleggen van het korset gebeurt bij voorkeur terwijl u staat. Soms is het echter
nodig dat het korset in liggende houding wordt aangelegd, bijvoorbeeld omdat u
een breuk heeft die niet stabiel is. Dit kan een vervelende houding voor u zijn. Als uw
houding gecorrigeerd moet worden, kan dat pijnlijk zijn.

Duur van het aanbrengen

Het aanbrengen van het gips duurt ongeveer 30 minuten. Hierna moet het korset ongeveer 30 minuten uitharden, voordat het gebruikt wordt. Wanneer er mineraalgips gebruikt wordt voor het korset duur dit langer: dit kan pas na 24 uur belast worden.

Toon meer over aanbrengen gips

Adviezen voor gipsperiode

Hieronder geven we tips/adviezen voor tijdens de gipsperiode.

In beweging komen

Zodra het gips hard is, kunt u starten met weer gaan bewegen. U wordt erg beperkt in uw bewegingen en door het gips is het moeilijk een prettige houding te vinden. Dit geldt zowel voor het zitten als het liggen. Staan en lopen zijn vaak comfortabeler. Als u bent opgenomen in het ziekenhuis oefent de fysiotherapeut met u. Wanneer u naar huis kunt, krijgt u een verwijskaart mee voor de fysiotherapeut.

Rollator, looprek of krukken

Haal de hulpmiddelen in huis die de fysiotherapeut u adviseert. Soms heeft u in het ziekenhuis een rollator, looprek of krukken nodig. Wanneer u deze hulpmiddelen ook voor thuis nog nodig heeft, kunt u deze huren bij een thuiszorgwinkel.

Zitten

Zitten is niet gemakkelijk, maar bij de thuiszorgwinkel is een arthrodesestoel te leen. Deze stoel heeft een zitting die van stand kan veranderen, zodat u redelijk comfortabel kunt zitten. Ook een barkruk waar u met één bil op gaat zitten kan goed als rustpunt dienen. Ga altijd op een hoge stoel zitten, dus niet onderuitgezakt op een bank.

Spierpijn

Door het corrigeren van de houding kunt u spierpijn krijgen. Paracetamol helpt meestal voldoende om die pijn te onderdrukken. Overleg met uw behandelend arts wanneer dit niet voldoende pijnstilling geeft. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Pijn onder het gips

Als u pijn krijgt onder het gips kunt u het beste regelmatig van houding veranderen. Helpt dit niet (meer) en blijven de klachten langer dan 24 uur bestaan, neem dan contact met ons op (zie contactkader).

Eten

Eet geen grote maaltijden, maar meerdere kleine porties per dag. Uw maag en buik komen anders in de knel. Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde gewicht te blijven tijdens de gipsbehandeling.

Wassen

U kunt tijdens de gipsperiode niet douchen, want het gips mag niet nat worden. Bij het wassen heeft u hulp nodig; vraag zonodig thuiszorg aan. Haren wassen gaat het best als u voorover leunt boven de gootsteen of sterk achterover leunt in een stoel. Let erop
dat het water niet in het korset loopt.

Naar het toilet

Ook naar het toilet gaan is lastiger dan u gewend bent. Een handig hulpmiddel daarbij
is een toiletverhoging. Als het niet lukt om zittend te plassen zonder dat het gips nat wordt, kunt u een urinaal gebruiken. Deze zijn zowel voor mannen als voor vrouwen te krijgen. Al deze hulpmiddelen kunt u lenen bij een thuiszorgwinkel.

Slapen

Slapen is vooral in het begin erg moeilijk, maar naarmate u aan het korset went gaat dit beter. Op de zij slapen kan prettig zijn. Gebruik hierbij een kussen tussen de benen
en eventueel nog een kussen in de rug. Als u op uw rug slaapt, kan het prettig zijn om de overgang tussen het gips en de huid op te vullen met een dubbelgevouwen handdoek. Leg deze tussen de huid en de rand van het korset, of in de holling van de rug.

Schoenen

Draag schoenen met elastische veters of stevige instappers. U kunt zelf namelijk niet meer bij uw voeten komen. Een handig hulpmiddel dat u kunt aanschaffen is een lange schoenlepel.

Auto

Vervoer met de auto geeft beperkingen. Zet de passagierstoel in de voor u gewenste houding. Bij een korset met een lange pijp is alleen vervoer per ambulance mogelijk.

Kleding

Uw kleding moet over het algemeen wat wijder zijn dan uw normale maat, zodat het
over het korset heen past.

Toon meer over tips en adviezen

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Hoe lang gipskorset dragen?

Afhankelijk van de reden dat u het gipskorset krijgt, moet u het korset 2 weken tot 3 maanden dragen. Uw arts vertelt u wat voor uw situatie geldt.

Contactgegevens

De Gipskamer van het St. Antonius Ziekenhuis is op werkdagen tussen 08.30 en 16.30 uur bereikbaar op:

  • Gipskamer locatie Nieuwegein: 088 320 27 05
  • Gipskamer locatie Utrecht: 088 320 27 06
  • Gipskamer locatie Woerden: 088 320 46 21

Buiten deze tijden en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Gerelateerde informatie

Code
GIPS 10-AD