Behandelingen & onderzoeken

Hart-longfoto bij hartklachten

Een röntgenfoto van de borstkas laat weinig details zien, maar vertelt ons wel twee belangrijke dingen over het hart: of het hart een normale grootte heeft en of er 'vocht achter de longen' zit.

Op een hart-longfoto (thoraxfoto) is goed te zien of het hart te groot is. Het hart kan door verschillende oorzaken groter worden, bijvoorbeeld door hartfalen.

Op deze pagina snel naar

Meer over hart-longfoto bij hartklachten

Een vergroot hart kan er dus op duiden dat het al een poosje niet goed meer werkt, en dus extra inspanning moet leveren.

Als het hart niet efficiënt functioneert, houdt het lichaam vocht vast. Dit vocht hoopt zich ook op in de longen. Op een thoraxfoto is dat te zien als een waas op de plaats waar de longen zitten.

Een röntgenfoto is eenvoudig, niet belastend onderzoek en beantwoordt meteen een belangrijke vraag beantwoorden: voert dit hart zijn werk nog goed uit?

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten en mogelijke onderzoeken vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code
CAR O-OD-4