Behandelingen & onderzoeken

Hartklepoperaties

Uw hart is eigenlijk een pomp. Of liever: twéé pompen naast elkaar. Bij elke hartslag pompt de linkerkant zuurstofrijk bloed door uw hele lichaam en de rechterkant zuurstofarm bloed naar uw longen.

Net als elke pomp bestaat uw hart uit holle ruimtes en 'ventielen'. De holtes noemen we de hartboezems en de hartkamers. De ventielen noemen we de hartkleppen.

Op deze pagina snel naar

Meer over hartklepoperaties

Als een klep lekt, stroomt er bij elke hartslag een gedeelte van het bloed de verkeerde kant uit. U kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van: kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid bij inspanning.

Er bestaan verschillende mogelijkheden om dysfunctionerende hartkleppen te vervangen of te repareren.

Hieronder ziet u enkele voorbeelden.

Hoe v  Wat >

Vervangen

Repareren

Openhartoperatie

Elke klep

Elke klep

Percutaan

De aortaklep (tussen  de linkerkamer en de  lichaamsslagader)

De mitralisklep  (tussen de  linkerboezem en de linkerkamer)

Wat kunnen we doen?

We kunnen dysfunctionerende hartkleppen vervangen of repareren. Voor elke patiënt kiezen we natuurlijk de behandeling die voor hem/haar het beste resultaat biedt.

Vervangen

De dysfunctionerende hartklep wordt vervangen door een klep van:

  • kunststof
  • een orgaandonor
  • een dier (bioklep van een varken of rund)

Repareren

Vaak lekken hartkleppen doordat ze te wijd zijn geworden. Door een ringetje om de basis van de klep te plaatsen, wordt de klep nauwer en sluiten de klepranden bij elke hartslag weer goed op elkaar aan.

Hoe kunnen we het doen?

Afhankelijk van het probleem en de conditie van de patiënt, kunnen we kiezen uit drie soorten ingrepen: een openhartoperatie, een minimaal invasieve openhartoperatie of een percutane klepingreep.

Openhartoperatie

Bij een openhartoperatie maken we de borstkas open en leggen we het hart stil. De hartlongmachine neemt het werk van uw hart en longen over, terwijl de chirurg uw hartklep(pen) repareert of vervangt.

Openhartoperatie - minimaal invasief

Bij deze ingrepen brengen we operatie-instrumenten in het lichaam via kleine snedes. Hierdoor is de operatie minder zwaar en verloopt het genezingsproces sneller. Met deze methode kunnen we bijvoorbeeld een transapicale aortaklepvervanging en een mini-MAZE uitvoeren.

Percutaan

Bij deze ingrepen brengen we katheters (lange, dunne buisjes met instrumentjes aan het einde) in of bij uw hart. De katheters worden door uw huid (= percutaan) in een groot bloedvat in de lies of in de borstholte gebracht. Zo kunnen we kleppen repareren, maar soms ook zelfs vervangen!

Meer informatie hierover vindt u bij informatie over de percutane mitraalklep en aortaklep.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.

Over de hartkleppen

In deze bijlage vindt u meer informatie over de werking van de hartkleppen.

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten vindt u op de volgende websites:

Code
CAR B-OD-3-1