Meer over hartklepoperaties
Als een klep lekt, stroomt er bij elke hartslag een gedeelte van het bloed de verkeerde kant uit. U kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van: kortademigheid, pijn op de borst of duizeligheid bij inspanning.
Er bestaan verschillende mogelijkheden om dysfunctionerende hartkleppen te vervangen of te repareren.
Hieronder ziet u enkele voorbeelden.
Hoe v Wat >
|
Vervangen
|
Repareren
|
Openhartoperatie
|
Elke klep
|
Elke klep
|
Percutaan
|
De aortaklep (tussen de linkerkamer en de lichaamsslagader)
|
De mitralisklep (tussen de linkerboezem en de linkerkamer)
|
Wat kunnen we doen?
We kunnen dysfunctionerende hartkleppen vervangen of repareren. Voor elke patiënt kiezen we natuurlijk de behandeling die voor hem/haar het beste resultaat biedt.
Vervangen
De dysfunctionerende hartklep wordt vervangen door een klep van:
- kunststof
- een orgaandonor
- een dier (bioklep van een varken of rund)
Repareren
Vaak lekken hartkleppen doordat ze te wijd zijn geworden. Door een ringetje om de basis van de klep te plaatsen, wordt de klep nauwer en sluiten de klepranden bij elke hartslag weer goed op elkaar aan.
Hoe kunnen we het doen?
Afhankelijk van het probleem en de conditie van de patiënt, kunnen we kiezen uit drie soorten ingrepen: een openhartoperatie, een minimaal invasieve openhartoperatie of een percutane klepingreep.
Openhartoperatie
Bij een openhartoperatie maken we de borstkas open en leggen we het hart stil. De hartlongmachine neemt het werk van uw hart en longen over, terwijl de chirurg uw hartklep(pen) repareert of vervangt.
Openhartoperatie - minimaal invasief
Bij deze ingrepen brengen we operatie-instrumenten in het lichaam via kleine snedes. Hierdoor is de operatie minder zwaar en verloopt het genezingsproces sneller. Met deze methode kunnen we bijvoorbeeld een transapicale aortaklepvervanging en een mini-MAZE uitvoeren.
Percutaan
Bij deze ingrepen brengen we katheters (lange, dunne buisjes met instrumentjes aan het einde) in of bij uw hart. De katheters worden door uw huid (= percutaan) in een groot bloedvat in de lies of in de borstholte gebracht. Zo kunnen we kleppen repareren, maar soms ook zelfs vervangen!
Meer informatie hierover vindt u bij informatie over de percutane mitraalklep en aortaklep.