Bij een ritmestoornis zoals boezemfibrilleren kan het bloed in de hartboezem (meestal de linker) stil komen te staan. Daardoor kan het bloedklontjes vormen. Die klontjes verzamelen zich in het hartoor. Die stolseltjes kunnen losschieten naar de hersenen, wat een herseninfarct tot gevolg kan hebben.

De hartooroperatie gebeurt onder volledige narcose en wordt via de lies uitgevoerd met behulp van de zogeheten percutane (via de huid) operatietechniek.

Op deze pagina snel naar

Meer over hartooringreep

Via de lies wordt een holle katheter in de rechter-hartboezem gebracht. Na een punctie door het boezemtussenschot van het hart wordt de katheter in de linkerboezem gebracht. Daar wordt de hartoorstop geplaatst in de opening van het hartoor.

Eerste hartooroperatie

De cardiologen van het St. Antonius Hartcentrum waren in februari 2010 de eersten in Nederland die een hartoor afsloten. Bekijk de video op de NOS-website.

Opleidingscentrum 

De cardiologen van het St. Antonius Hartcentrum vormen samen het Europese trainingscentrum vormen voor deze ingreep. Europese cardiologen kunnen in Nieuwegein hun opleiding doen

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.

Meer informatie

Websites

Meer informatie over hart- en vaatziekten en mogelijke behandelingen vindt u op de volgende websites:

Gerelateerde informatie

Code
CAR B-OD-3-7