Behandelingen & onderzoeken

Hormonale therapie bij prostaatkanker

Doordat prostaatkanker vaak pas laat klachten geeft, is de kanker bij ontdekking mogelijk niet meer beperkt tot de prostaat. Prostaatkanker kan zijn uitgezaaid naar bijvoorbeeld de lymfeklieren of de botten. Als dat het geval is zijn de eerder genoemde behandelingen vaak geen optie meer. Hormonale behandeling is dan de aangewezen therapie.

Prostaatkanker groeit onder invloed van het mannelijke hormoon testosteron.

Op deze pagina snel naar

Meer over hormonale therapie bij prostaatkanker

Dit wordt geproduceerd in de bijnieren en de zaadballen (testes). Door deze hormoonproductie te blokkeren wordt de groei van de tumor geremd. De hormoonproductie kan worden geblokkeerd door het innemen van hormonen die 'anti-androgenen' worden genoemd. Deze medicijnen blokkeren de testosteronreceptoren op de tumor, zodat er geen testosteron meer bij kan. 
De bijwerkingen van de hormoonbehandeling zijn divers en afhankelijk van het type middel dat wordt gebruikt. 

Hormonale behandeling werkt over het algemeen goed, het effect van deze behandeling duurt gemiddeld 2,5 jaar. De behandeling zorgt niet voor een genezing van de kanker. Hierna kunnen op basis van eventuele klachten palliatieve behandelingen worden toegepast om de pijn te verlichten en belemmeringen in de afvoer van urine op te heffen.
 

Expertise en ervaring

Onze urologen diagnosticeren en behandelen veruit de meeste prostaatkankerpatenten in de regio. Doordat we zoveel patiënten behandelen van binnen én buiten de regio Utrecht hebben we veel ervaring en expertise opgebouwd.

Gerelateerde informatie

Code
URO 73-OD-B-3