Aandoeningen

Immuundeficiënties (CVID)

Het lichaam verdedigt zich dag en nacht tegen allerlei ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën, schimmels. Die verdediging wordt uitgevoerd door het immuunsysteem of afweersysteem. Het afweersysteem valt de indringers aan met speciale witte bloedcellen en afweerstoffen (antistoffen). Bij immuundeficiënties werkt het afweersysteem niet goed.

Een grote groep van deze aandoeningen wordt Common Variable Immuno Deficiency (CVID) genoemd. Bij CVID maakt het lichaam veel te weinig antistoffen aan. CVID is waarschijnlijk aangeboren.

Op deze pagina snel naar

Meer over immuundeficiënties

Mensen met CVID kunnen zich dus niet goed verdedigen tegen ziekteverwekkers. Zij kunnen zelfs ziek worden van micro-organismen waar gezonde mensen geen last van hebben, zoals bepaalde schimmels (opportunistische infectie). Patiënten kunnen overal in het lichaam ontstekingen krijgen, dus ook in de luchtwegen:

 • longontsteking
 • bronchitis
 • bovenste-luchtweginfecties
 • aspergillose
 • tuberculose
 • pneumocystis pneumonie (pneumocystose)

HIV is een immuundeficiëntie die niet bij de CVID-groep hoort. Hij wordt overgedragen via het Human Immunodeficiency Virus, een virus dat kan leiden tot AIDS (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome).

  Symptomen

  De klachten bij CVID en AIDS hangen af van de infectie(s) waar de patiënt op een bepaald moment aan lijdt. Vanwege het algemene gebrek aan weerstand hebben de patiënten ook vaak te maken met:

  • afvallen
  • een algemeen gevoel van ziek-zijn (malaise)
  • moeheid

  Behandelingen

  De behandeling bij CVID is erop gericht de verschillende infectie(s) te bestrijden en het afweersysteem te versterken. Dat laatste kan bijvoorbeeld gebeuren door antistoffen in te spuiten.

  Bij besmetting met HIV is het vooral belangrijk om het HIV-virus aan te pakken vóórdat er AIDS ontstaat. Dit gebeurt met combinaties (cocktails) van verschillende medicijnen. Als er sprake is van AIDS, is behandeling vooral gericht op de infecties.

  Expertise en ervaring

  Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.
  Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD-expertisecentrum en het ROW-expertisecentrum.

  Meer informatie

  Gerelateerde informatie

  Code
  LON OD-A-17