Behandelingen & onderzoeken

Implantaten: nazorg bij gebitsprothese

Na de plaatsing van implantaten kunt u zwelling verwachten. Goede nazorg is daarom belangrijk. 

Direct na de behandeling

Zwelling

Zwelling kunt u beperken door thuis te koelen met een coldpack of ijsklontjes in een washandje. Wissel steeds af: 15 minuten ijs, 15 minuten geen ijs enzovoort. Soms is er ook een bloeduitstorting die langzaam weer verdwijnt.

Pijn

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. Dan kunt u pijn krijgen. Neem zo nodig een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol). Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter.

De eerste weken

Spoelen

De eerste twee weken na plaatsing mag u het implantaat nog niet elektrisch poetsen. In plaats daarvan gebruikt u dan een mondspoeling (Corsodyl® 0,2% of Perio-Aid 0,12%). Hiervoor krijgt u een recept mee. Belangrijk hierbij te vermelden is de mond niet na te spoelen met water en 30 minuten na het spoelen niet eten en drinken. Lees goed de gebruiksaanwijziging van het spoelmiddel. De rest van het gebit kunt u gewoon poetsen.

Na twee weken mag u voorzichtig beginnen met het poetsen van het implantaat met een zachte tandenborstel. Indien de tandenborstel te hard aanvoelt kunt u deze onder de warme kraan houden, dan wordt hij wat zachter.

Roken en alcohol

U kunt beter de week aansluitend aan de behandeling niet roken en geen (of beperkt) alcohol gebruiken. Beide zijn slecht voor de genezing van de wond.

Voeding

De eerste twee weken kunt u het beste zachte voeding gebruiken.

Eet liever geen harde dingen zoals stokbrood, appels of pinda’s. Het implantaat kan dan goed vastgroeien. U hoeft geen maaltijd over te slaan en u kunt de normale hoeveelheden aanhouden. Eten en drinken kan het beste lauw van temperatuur zijn, dus niet te heet en niet te koud.

Nazorg

Hechtingen

De wond wordt gehecht. Deze hechtingen lossen niet altijd vanzelf op. Wanneer er niet-zelfoplossende hechtingen zijn gebruikt, krijgt u een afspraak op de poli Kaakchirurgie & Mondziekten voor het verwijderen van de hechtingen.

Controle

In de eerste 4 maanden komt u nog 2 keer voor controle terug op de poli. Daarna wordt het een jaarlijkse controle.

Afdekdopje

Het implantaat wordt met een afdekdopje (=healing cap) afgesloten. Dit dopje kan wel eens los gaan zitten. Dit kunt u bij de kaakchirurg weer vast laten zetten. Maak hiervoor een afspraak op de poli Kaakchirurgie & Mondziekten. Wacht hier niet te lang mee, omdat anders het tandvlees over het implantaat heen gaat groeien.

Mondverzorging

De mondhygiëne speelt een belangrijke rol bij het implantaat. Regelmatige controle bij bijvoorbeeld een mondhygiëniste en/of de eigen tandarts is dan ook belangrijk.

Poetsen

Poets het implantaat na iedere maaltijd en voor het slapen. Gebruik een zachte tandenborstel en tandpasta (merk maakt niet uit). Ook de omliggende kaakwallen voorzichtig poetsen, in de spiegel kijken en goed uw onderlip naar beneden trekken. De eerste 12 weken niet elektrisch poetsen op de plek van het implantaat.

Ontsteking

Als het tandvlees bij het poetsen gaat bloeden, is het waarschijnlijk ontstoken. Het is dan niet goed om minder te gaan poetsen om zo te voorkomen dat het gaat bloeden! Poets juist extra lang, maar ook extra voorzichtig en gebruik elke dag zorgvuldig de ragers. Als u uw gebit en tandvlees extra goed schoonhoudt verdwijnt de irritatie. Als u nog Corsodyl® of Perio-Aid thuis heeft, kunt u dit 2 x daags gebruiken gedurende 2 weken. Een geopende fles is nog 12 maanden houdbaar. Na gebruik van Corsodyl of Perio-Aid alles goed uitspugen. Niet naspoelen met water, want dan werkt het niet.

Tandsteen

Om tandsteen te voorkomen bij implantaten onder uw prothese, de implantaten 1x per week aanstippen met natuurazijn (niet bij eigen tanden en kiezen) met tandenborstel of wattenstaafje. Niet naspoelen met water.

Prothese

Doe uw prothese bij voorkeur ’s nachts uit en bewaar hem in een bakje met water. Dit wel iedere avond verschonen. Gebruik geen Steradent, beter zijn Coregatabletten. Poets de prothese ook na iedere maaltijd. Gebruik daarvoor liefst een speciale protheseborstel, met vloeibare ongeparfumeerde zeep of gebitsreinigingsgel van Ecosym (verkrijgbaar bij apotheek of drogisterij). Bij voorkeur géén tandpasta gebruiken, want dat schuurt. In tandpasta zit namelijk polijstmiddel waarmee u krasjes kunt maken op de prothese. Daarin kan weer makkelijk vuil komen.

Leg de prothese 1x per week in een bakje met voor de helft water en voor de helft in natuurazijn. Zo voorkomt u dat er aanslag op de prothese komt. 

Jaarlijkse controle

Als u de nieuwe prothese heeft is het van belang om die jaarlijks te laten controleren door uw tandarts/tandprothetist. Hier bent u zelf verantwoordelijk voor: vergeet dus niet om elk jaar een nieuwe afspraak te maken.

Wanneer bellen?

Neem contact met ons op:

  • als de bloeding niet stopt;
  • als de lichaamstemperatuur boven de 39 graden stijgt;
  • als u vragen hebt of zich ongerust maakt.

Contact opnemen - KCH -na behandeling op poli (text)

Tijdens kantooruren kunt u bellen met de poli Kaakchirurgie & Mondziekten, T 088 320 20 00.

Na 16.30 uur en in de weekeinden kunt u contact opnemen met de Spoedeisende
Hulp, T 088 320 33 00.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Expertise en ervaring

Expertise & Ervaring KCH

Bij onze kaakchirurgen en tandartsen kunt u terecht voor alle onderzoeken en behandelingen van klachten, aandoeningen en afwijkingen in en om de mond, het gezicht en de hals. Het specialisme Kaakchirurgie & Mondziekten biedt een breed pakket aan hoogwaardige zorg.

Wij werken nauw samen met de tandarts, huisarts en/of specialist die u heeft doorverwezen naar het St. Antonius Ziekenhuis. Daarnaast werken we nauw samen met de tandartsen van het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) en de Tandarts Spoed Praktijk is er op de afdeling een mondhygiëniste werkzaam.

Meer informatie

Op website van het centrum voor implantologie kunt u meer informatie vinden.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Code KCH 04-AD

Terug naar boven