Behandelingen & onderzoeken

Ingegroeide teennagel behandelen

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en geeft irritatie, pijn of een ontsteking. Afhankelijk van de ernst van de klachten, zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Uw arts overlegt met u welke behandeling in uw situatie het beste is. Meestal is hiervoor geen extra onderzoek nodig. In een enkel geval is een röntgenfoto van de teen nodig.

Op deze pagina snel naar

Meer over een ingegroeide teennagel

Oorzaak

Het is niet bekend waaarom een teennagel ingroeit. Het kan liggen aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf (licht gekanteld waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt). Een andere mogelijkheid is dat de nagel in de hoekjes te kort is ingeknipt.

Voorbereiding

Pijnstillers kopen

Het is handig om vooraf paracetamol te kopen om pijn na de ingreep te bestrijden.

Eten en drinken

U mag voor deze ingreep gewoon eten en drinken.

Medicijnen

U kunt uw medicijnen innemen zoals gebruikelijk.  

Allergieën

Bent u gevoelig voor pleisters, jodium of andere verband- of ontsmettingmiddelen. Vertel dit dan tijdig aan uw arts.

Schoenen

Trek gemakkelijke, ruimzittende schoenen of slippers aan. 

Behandeling

Bij enige of dreigende ingroei

Als de teennagel een beetje is ingegroeid of dreigt in te groeien, is het voldoende om de nagelrand eenvoudig wat op te hogen. Dat kan door:

  • een wattenbolletje onder de nagel te schuiven
  • de huid regelmatig naar beneden te masseren

Bij ernstige ingroei

Als de teennagel ernstig is ingegroeid, pijn doet en ontstoken is (met of zonder verdikking van de huid en wild vlees), dan moet de nagelrand versmald worden. Dat kan op de volgende manieren:

  • door het wegknippen van de nagelrand. Later groeit de nagel dan weer terug. Als de ontsteking tot rust is gekomen, kunt u met bovengenoemde eenvoudige maatregelen proberen te voorkomen  dat de nagel opnieuw ingroeit.
  • door het blijvend versmallen van de nagelrand. De arts knipt dan niet alleen de nagelrand weg, maar versmalt ook de wortel van de nagel. Dat stukje wortel wordt weggesneden, weggekrabd of met een vloeistof (Phenol) vernietigd.
  • door het verwijderen van de hele of halve nagel. Dit is afhankelijk van de bevindingen van de arts.

Deze operaties aan de teennagel worden poliklinisch uitgevoerd onder plaatselijke verdoving via twee injecties in uw teen. Er is dus geen opname in het ziekenhuis nodig.

Complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Bij deze operaties komen echter nauwelijks nabloedingen of infecties voor. Wel kan het gebeuren dat uw teennagel toch weer ingroeit ondanks de poging om (de wortel van) de nagel te versmallen.

Nazorg

Naar huis

  • Na de behandeling mag u weer naar huis.
  • De eerste dag na de behandeling moet u rust nemen en uw been hoog houden.
  • Het drukverband dat na de ingreep om de teen wordt aangebracht verwijdert u na 24 uur zelf.
  • Het kan zijn dat u na de operatie pijn heeft. U kunt maximaal 6 x per dag 500 mg paracetamol innemen tegen de pijn. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.
  • Afhankelijk van de pijn, kunt u na twee tot vijf dagen weer normaal lopen.
Code
CHI 17-B