Behandelingen & onderzoeken

Irreversible Elektroporatie Therapie (IRE)

Sinds 19 december 2018 bieden wij de Irreversibele Elektroporatie (IRE) Therapie. Bij deze nieuwe behandeltechniek, ook wel NanoKnife genoemd - naar de naam van het behandelapparaat - wordt gebruik gemaakt van stroomstootjes.

Indien u in aanmerking komt voor deze therapie kunt u behandeld worden zonder dat omliggend weefsel beschadigd raakt. Bovendien wordt de kans op vervelende bijwerkingen als incontinentie en problemen met erecties hiermee fors kleiner.

Prostaatkanker, waarbij de tumor ín de prostaat zit, kan op drie manieren worden behandeld: algehele prostaatverwijdering, uitwendige bestraling van de prostaat of - in sommige gevallen - inwendige bestraling van de prostaat. Bij deze zogenoemde radicale behandelingen wordt de gehele prostaat behandeld. Dit geeft vaak vervelende bijwerkingen, zoals incontinentie en problemen met erecties. Daarom bieden urologen in het St. Antonius nu deze nieuwe, zogenaamde focale, behandeling aan, waarbij direct en alleen de tumor in de prostaat wordt behandeld.

Op deze pagina snel naar

Behandeling

Irreversible Elektroporatie Therapie (IRE) / NanoKnife

Bij IRE worden naaldjes rondom de tumor in de prostaat geplaatst. Vervolgens wordt tussen de naaldjes wisselstroom aangelegd en meerdere korte stroomstootjes toegediend met hoog voltage (circa 3000 Volt). Dit veroorzaakt gaatjes in de celwanden van de tumorcellen, waardoor deze cellen afsterven. Het lichaam ruimt de dode cellen zelf op. Het voordeel van deze techniek is dat er geen gebruik wordt gemaakt van hitte of bevriezing, zoals bij andere focale behandelingen, waardoor omliggend weefsel niet beschadigd raakt. De ingreep vindt onder narcose plaats in de operatiekamer en duurt ongeveer 45 minuten. Indien u deze behandeling ondergaat moet u één nachtje in het ziekenhuis blijven en kunt u de volgende ochtend weer naar huis. De Nanoknife-behandeling wordt wereldwijd ook al toegepast bij de behandeling van alvleesklier- en leverkanker.

 

Meer informatie

“De behandeling is zo innovatief en uniek dat het nog niet vergoed wordt door zorgverzekeraars. Omdat we de apparatuur (de Nanoknife) in bruikleen kunnen krijgen van de leverancier en financiële steun ontvangen uit het Innovatiefonds, kunnen we onze patiënten nu tóch deze kostbare behandeling aanbieden. We gaan de resultaten van de behandeling bij onze patiënten bijhouden door het meten van de uitkomsten die we vergelijken met elkaar en met die van andere behandelmethoden. Op basis daarvan kunnen we  de zorg voor prostaatkankerpatiënten steeds verder te verbeteren", aldus Harm van Melick, uroloog in het St. Antonius Ziekenhuis.

Dr. Harm van Melick vertelt in dit artikel van de Prostaatkankerstichting meer over de behandeling met de Nanoknife.

Code
URO 80-B