Behandelingen & onderzoeken

Lever en milt scintigrafie

Bij dit onderzoek wordt de werking van de lever en de milt in beeld gebracht met behulp van een radioactieve stof en een speciale camera.

De radioactieve stof heeft geen bijwerkingen, is niet schadelijk en verdwijnt vanzelf via de urine. Het maken van opnamen is niet pijnlijk. De laborant vertelt u tijdens het onderzoek steeds wat er gaat gebeuren. U kunt natuurlijk ook vragen stellen aan de laborant.

Dit onderzoek wordt onder andere gedaan bij ontstekingen, leververvetting (cirrose) en scheurtjes in de lever of de milt.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Röntgenonderzoek met bariumcontrast

In de week voor dit onderzoek mag er op de röntgenafdeling geen darmonderzoek met bariumcontrast gedaan zijn. Als u hierover twijfelt, kunt u het beste contact opnemen met uw specialist.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Het lever en milt-onderzoek gaat als volgt:
•    Op de afgesproken tijd meldt u zich op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
•    Een laborant haalt u op uit de wachtkamer en neemt u mee naar de toedienruimte.
•    De laborant plaatst nu een infuus (dun plastic slangetje) in de arm. De prik hiervoor is vergelijkbaar met bloed afnemen. 
•    Via het infuus spuit de laborant een radioactieve stof in. Deze stof heeft geen bijwerkingen; u merkt hier niets van.
•    De werkzame stof wordt in ongeveer 15 minuten opgenomen in de lever en de milt. In deze 15 minuten neemt u weer plaats in de wachtkamer.
•    Na de wachttijd wordt u opnieuw door een laborant opgehaald en naar de onderzoekskamer gebracht. Hier komt u op uw rug op de onderzoekstafel te liggen. Uw kleren kunt u gewoon aanhouden, maar sieraden en overige metalen moet u af doen. Deze kunt u in de onderzoeksruimte neerleggen.
•    De camera wordt vlak boven en onder uw buik geplaatst. Er worden vanuit verschillende richtingen foto’s gemaakt van uw lever en milt. Hierbij draait de camera om u heen. Op een gegeven moment schuift de tafel ook een paar keer heen en weer.
•    Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek heel stil ligt.
•    Het onderzoek duurt ongeveer een half uur tot 45 minuten.
•    Soms overlegt de laborant nog met de arts of er aanvullende opnamen nodig zijn. De laborant laat u weten wanneer het onderzoek klaar is. Dan kunt u weer naar huis. 

Nazorg

Na afloop

Het lever en milt onderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden/fietsen/lopen/met het openbaar vervoer. Ook eten en drinken kunt u doen zoals u gewend bent.  De uitslag is binnen 7 werkdagen bekend bij de specialist.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof is toegediend, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem of haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Gerelateerde informatie

Code
NG 80-O