Behandelingen & onderzoeken Longcentrum

Allergiehuidtest

Met een allergiehuidtest wordt onderzocht of er overgevoeligheid bestaat voor specifieke stoffen (allergenen) zoals graspollen, hondenhaar, kattenhaar, huisstofmijt of bijvoorbeeld schimmels.

De arts stelt na de test vast in hoeverre klachten zoals benauwdheid of jeuk verband hebben met een allergie.

Voorbereiding

Bodylotion of crème

We vragen u uw armen ’s ochtends niet in te smeren met bodylotion of crème. Dit kan namelijk van invloed zijn op het onderzoek.

Medicijnen

Voor het goed slagen van de test, mogen sommige medicijnen tijdelijk niet gebruikt worden. Vooraf krijgt u een lijst met medicijnen. Leest u deze vooraf goed door om te zien of er medicijnen op staan die u gebruikt.

Eten en drinken

U mag vóór het onderzoek eten en drinken wat u gewend bent.

Zwangerschap

Als er geen dwingende reden is om de test uit de voeren, adviseren wij u bij zwangerschap de test uit te stellen tot na de bevalling.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

De allergietest

  • U wordt opgehaald uit de wachtkamer van de afdeling Longfunctie-onderzoek.
  • In de onderzoekskamer legt de onderzoeker verschillende druppeltjes vloeistof op de huid van uw onderarmen. Daarna prikt hij/zij met een fijn prikkertje (lancet) door de bolletjes met vloeistof in de huid.
  • Na het prikken laten we de vloeistoffen gedurende 15 minuten inwerken. 
  • De onderzoeker bekijkt vervolgens de reacties op uw huid. Als u op een bepaalde stof allergisch reageert, verschijnt er een bultje en/of rode vlek op uw huid, alsof u door een mug gestoken bent. Ook kan het inademen van deze stoffen benauwdheid of andere klachten van de luchtwegen veroorzaken.

Duur onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.

Uitslag onderzoek

Direct na het onderzoek ontvangt u de uitslag en mag u weer naar huis.

Nazorg

Het eerste uur na het onderzoek kunnen de eventuele bultjes jeuk veroorzaken, maar dit verdwijnt snel.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2.000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code LON 06-O

Terug naar boven