Behandelingen & onderzoeken

Longfibrose onderzoeken

Om de ziekte longfibrose en met name de specifieke vorm van de ziekte te kunnen vaststellen, ondergaat u een aantal onderzoeken. Uw behandelend arts bepaalt welke onderzoeken in uw geval noodzakelijk zijn. Hieronder staan de belangrijkste onderzoeken uitgelegd.

Op deze pagina snel naar

Meer over longfibrose onderzoeken

Anamnese en lichamelijk onderzoek

Tijdens de anamnese (vraaggesprek) vraagt de arts uitgebreid naar blootstelling aan stoffen ten gevolge van werk of hobby, (recent) gebruik van medicijnen en ziekten en reden van overlijden in uw familie. Daarnaast doet de arts een algemeen lichamelijk onderzoek. Hierbij beluistert hij/zij vooral longen en hart en onderzoekt huid, gewrichten en vingers.

Bloedonderzoek

Met bloedonderzoek probeert men te achterhalen wat de oorzaak is van een longfibrose. Het bloed wordt in het laboratorium onderzocht.

Beeldvormend onderzoek

Met beeldvormend onderzoek krijgt de arts informatie over de aard en de mate van littekenvorming in de longen. Er zijn verschillende soorten beeldvormend onderzoek:

De afkorting CT staat voor Computer Tomografie. De scan is een combinatie  van röntgen- en computertechniek waardoor een nauwkeurig en  driedimensioneel beeld ontstaat. Voor een CT-scan gaat u naar de afdeling Radiologie van het ziekenhuis.

Longfunctieonderzoek

Met een longfunctieonderzoek kan bepaald worden hoe groot de inhoud van uw longen is, hoeveel lucht u in 1 seconde kunt uitademen en hoe goed uw longen zuurstof opnemen.

Bronchoscopie en longspoeling (lavage)

Bij een bronchoscopie kijkt de longarts in uw longen met een camera aan een dunne, buigzame slang (bronchoscoop). Tijdens een bronchoscopie neemt de longarts vaak een stukje longweefsel (biopt) weg. Het laboratorium beoordeerdeelt dit materiaal op de aanwezigheid van cellen en celpatronen die bij de verschillende vormen van longfibrose horen. Heel soms is een longoperatie nodig om een stukje longweefsel (een biopt) te kunnen wegnemen.

In geval van een longspoeling spuit de arts een beetje vloeistof in de longen en zuigt dat meteen weer weg. Het laboratorium onderzoekt vervolgens de afweercellen die in deze vloeistof zitten. Zo kan duidelijk worden of het patroon dat deze cellen hebben bij longfibrose past. Ook andere ziekten kunnen hiermee worden uitgesloten.

Multidisciplinair team

Zodra de resultaten van alle onderzoeken beschikbaar zijn, bespreekt een team van specialisten deze. Dit team bestaat uit artsen met verschillende specialismen, dus multidisciplinair. De specialismen zijn onder andere longgeneeskunde, pathologie, immunologie, cardiologie, radiologie en nucleaire geneeskunde. Verder zijn er bij de bespreking ook gespecialiseerde verpleegkundigen betrokken. Samen stellen zij de diagnose en maken een persoonlijk behandelplan. De behandelend arts bespreekt deze met u.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons s.v.p. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• welke medicijnen u gebruikt;
• of u allergieën heeft;
• of u (mogelijk) zwanger bent;
• als u iets niet begrijpt;
• wat u belangrijk vindt;
• als u iets ziet wat niet schoon is.
 
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer tips over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

 

 

Meer informatie

Patiëntenvereniging en lotgenotencontact

Websites

Uitgelicht

Code
LON 71-O