Aandoeningen

Longontsteking bij kinderen (pneumonie)

Een longontsteking, ook wel pneumonie genoemd, is een infectie van het longweefsel. Hierbij zijn de kleine vertakkingen, de bronchiën en de longblaasjes ontstoken. Het komt bij jonge kinderen relatief vaak voor.

Jonge kinderen onder de 4 jaar hebben een wat groter risico om longontsteking te krijgen, omdat hun afweersysteem nog onrijp is.

Op deze pagina snel naar

Meer over longontsteking

Meestal is een virus of bacterie de oorzaak van een longontsteking. Een gewone verkoudheid of griep kan de aanleiding zijn. Verder is de kans op longontsteking groter bij blootstelling aan sigarettenrook.

Symptomen

Hoesten en koorts zijn de meest voorkomende  symptomen bij een longontsteking. Vaak gaat dit gepaard met slijmvorming in de longen en soms met benauwdheid. Sommige kinderen hebben een laag zuurstofgehalte in het bloed door de longontsteking.

Daarnaast eten en drinken kinderen vaak slecht. Soms is dat zo ernstig dat er tekenen van uitdroging en ondervoeding ontstaan.

Onderzoeken

De longarts doet lichamelijk onderzoek waarbij hij/zij kijkt naar de ademhaling en met een stethoscoop naar de longen van het kind luistert. De arts zal vragen naar de klachten van uw kind en hoe lang deze al bestaan. Meestal vindt bij kinderen geen extra onderzoek plaats (zoals een röntgenfoto of een bloedonderzoek), tenzij uw kind al eerder een longontsteking heeft gehad.

Behandelingen

Antibiotica

Bij een ernstige longontsteking kan opname in het ziekenhuis nodig zijn. Als de longontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, dan krijgt uw kind antibiotica toegediend via pillen of een infuus.

Zuurstof

In het ziekenhuis wordt ook gemeten hoeveel zuurstof uw kind in zijn bloed heeft (saturatie). Als het zuurstofgehalte te laag is, krijgt uw kind zuurstof toegediend met een zuurstofbrilletje. Dit is een slangetje met twee kleine, korte sprietjes voor in de neusgaten, waardoor extra zuurstof wordt geblazen. Als dit onvoldoende helpt, plaatst de arts een kapje op de mond en neus om zuurstof toe te dienen. Dit geeft meteen verlichting.

Voedingssonde

Kinderen eten en drinken vaak slecht. Soms is dat zo ernstig dat er tekenen van uitdroging en ondervoeding ontstaan. Probeer daarom regelmatig extra vocht aan te bieden. Als uw kind toch dreigt uit te drogen, dan wordt er een maagsonde ingebracht. Dit is een slangetje dat via de neus rechtstreeks naar de maag loopt, waardoor uw kind toch vocht binnenkrijgt.

Adviezen voor herstel

Het is erg vervelend om uw kind zo ziek te zien. Hier vindt u een aantal adviezen die goed zijn voor het herstel van uw kind.

Rust, rust, rust

Het is vooral belangrijk dat uw kind zo veel mogelijk rust krijgt. Uw kind zal dit zelf ook aangeven.

Voldoende drinken

Let erop dat u kind voldoende blijft drinken. Probeer daarom regelmatig extra vocht aan te bieden. U kunt uw huisarts ook om advies vragen.

Hoestdrank

Het is niet bewezen dat uw kind sneller herstelt van hoestdrankjes en slijmoplossende middelen. Maar uw kind slaapt er misschien wel beter door. Vraag uw apotheek om advies wat u uw kind mag geven.

Niet roken

De longen van kinderen zijn kwetsbaar en verdienen bescherming. Sigarettenrook is slecht voor de weerstand en irriteert de longen van uw kind. Voorkom dat uw kind wordt blootgesteld aan rook. Uw kind kan het anders nog benauwder krijgen dan hij al is.

Handen wassen

Als de longontsteking is veroorzaakt door een virus, is de ziekte besmettelijk. Besmetting vindt dan vaak plaats via de handen. Daarom is het belangrijk dat iedereen die het kind verzorgt, goed de handen wast om verspreiding te voorkomen.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Meer informatie

Gerelateerde informatie

Code
LON 56-A-2