Een lymfeklierscan brengt de lymfeklieren van de armen of benen in beeld. Dit onderzoek wordt meestal uitgevoerd bij mensen die last hebben van dikke benen of armen, mogelijk door een verstoorde lymfeafvloed.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Zwangerschap

Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor uw ongeboren kind. Als u zwanger bent, of denkt te zijn, meld dit dat zo snel mogelijk. Het is beter uw ongeboren kindje niet aan röntgenstraling bloot te stellen.

Voor dit onderzoek zijn verder geen speciale voorbereidingen nodig.

Onderzoek

Doel onderzoek

Met dit onderzoek wordt de functie weergegeven van de lymfeklieren in de armen of benen. Om dit zichtbaar te kunnen maken, wordt er een radioactieve vloeistof ingespoten. Deze stof is ongevaarlijk en heeft geen bijwerkingen.

Verloop onderzoek

  • Injectie: Nadat u zich heeft aangemeld bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde, haalt een laborant u op uit de wachtkamer. U gaat op uw rug op een onderzoekstafel liggen. Als u komt voor uw benen, dan moet u uw schoenen en sokken uitdoen. De nucleair geneeskundige (arts) geeft u in beide voeten een injectie tussen de eerste en tweede teen en tussen de tweede en derde teen. Als u komt voor uw armen, dan moet u uw hand- en halssieraden afdoen. De nucleair geneeskundige geeft u in beide handen een injectie tussen de duim en wijsvinger en tussen de wijs- en middelvinger. Met deze injecties wordt een klein beetje radioactieve vloeistof in gespoten. De prik die hiervoor nodig is, kan wat pijn doen.
  • Scan 1: direct na de injecties wordt er een korte foto van de voeten of handen gemaakt. Daarna moet u een aantal keer met de voeten steppen (heen en weer bewegen) of met de handen knijpen. Dit zorgt ervoor dat de lymfeafvloed gestimuleerd wordt. De camera wordt vervolgens vlak boven uw bekken of borst geplaatst. De scan die volgt duurt 30 minuten. Daarbij blijft u continu een beetje met de voeten of handen bewegen, maar blijft u verder wel zo stil mogelijk liggen.
  • Pauze: na de eerste scan heeft u een wachttijd van ongeveer 1,5 uur. Het is belangrijk dat u in deze tijd zoveel mogelijk blijft bewegent. U mag de afdeling tussendoor verlaten als dit u wilt.
  • Scan 2: na de pauze gaat u weer op de onderzoekstafel liggen. Er worden nu 3 foto’s gemaakt die steeds 5 minuten duren. Hierna is het onderzoek klaar en kunt u naar huis.

Duur onderzoek

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 2,5 uur.

Nazorg

Direct na het onderzoek kunt u gewoon weer alle bezigheden verrichten die u gewend bent.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

De uitslag

De uitslag is binnen enkele werkdagen na het onderzoek bekend bij uw specialist.

Waarom duurt het onderzoek zo lang?

Op de Nucleaire Geneeskunde gebruiken we radioactieve stoffen om organen zichtbaar te maken. De hoeveelheid straling is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen, is het nodig om lange tijd opnames te maken. Hoe langer de opname duurt, hoe meer straling de camera opvangt en hoe beter het beeld wordt.

Code
NG 24-O